- Man skal aldri prøve å forutse tankegangen til en gal mann

Profilert, engelsk aviskommentator spør seg om Ole Gunnar Solskjær burde ha tatt jobben som Cardiff-manager.

UBEREGNELIG EIER: Vincent Tan har funnet på masse rart før. Derfor er Solskjærs fremtid i klubben høyst usikker.
 • Sjur Magnus Bergstrøm
 • Daniel Røed-Johansen
  Kommentator, Aftenposten
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det er nesten 95 prosent sannsynlighet for at Cardiff rykker ned. Spørsmålet da er om eier Vincent Tan gir Ole Gunnar Solskjær (41) sparken.

Den kjente fotballskribenten Daniel Taylor i The Guardian mener det er helt umulig å mene noe som helst om hva kontroversielle Vincent Tan vil gjøre:

Daniel Taylor, The Guardian.

— Sir Alex Ferguson sa en gang til meg at man aldri må prøve å forutse tankegangen til en gal mann. Tan forandret Cardiffs drakter fra blå til rød, selv om klubben blir kalt The Bluebirds, så hvordan kan man gjette hva han vil gjøre? Men jeg tror det vil være veldig viktig for Solskjær at han har en sterk avslutning på sesongen, sier Taylor til Aftenposten.

- Kan plutselig trykke på panikknappen

Ifølge tall TV 2 presenterte etter Cardiffs 0-3-tap for Crystal Palace, er det 94,7 prosents sannsynlighet for at Solskjær & Co rykker ned fra Premier League.

— Cardiff har vært dårlige den siste tiden. Før Solskjær overtok var de store styrkene til laget at de var godt organiserte, de lå godt defensivt og var dyktige på dødballer. Det har de mistet i det siste og mange lurer nå på om Solskjær gjorde en feil da han overtok jobben, sier Taylor.

Les også: Solskjær verre enn Solbakken, Drillo og Berg

TV 2-kommentator Øyvind Alsaker mener det er helt umulig å vite hva Tan vil foreta seg overfor Solskjær ved et nedrykk.

— Han kan plutselig trykke på panikknappen, eller han kan se for seg at Solskjær skal få noen år på seg til å bygge et nytt lag. Men Tan er en skruppelløs forretningsmann, og det er litt vanskelig å se for seg at han vil akseptere et Cardiff i Championship etter alle pengene han har brukt, sier Alsaker.

Avhengig av andres kollaps

Med fem kamper igjen av sesongen ligger Cardiff på 19. plass i Premier League. Opp til sikker plass er det seks poeng.

— Det eneste som kan redde Cardiff er at andre lag kollapser fullstendig. Det kan jo skje. Norwich har et grusomt kampprogram, Sunderland er i fritt fall til tross for kamper til gode og Fulham er svake. Hvis Solskjær kan greie én seier og et par uavgjorte, kan det tenkes at de tre havner bak. De kan klare det med veldig lite poeng i år. Men det er ingen tegn til bedring for Cardiff. På bortebane er det bra innsats, men de taper. Og mot lag de bør slå på hjemmebane får de grisebank. Det viser at han er kommet veldig kort med å implementere sin spillestil og få samkjørt et lag. Det er det som er alvoret, poengterer Alsaker.

Han mener Solskjærs største feilgrep var utnyttelsen av overgangsvinduet i januar. Da ble blant andre tre nordmenn brakt inn: Mats Møller Dæhli, Magnus Wolff Eikrem og Jo Inge Berget.

— Jeg skal være forsiktig med å være for bombastisk, fordi man vet for lite om hva han konkret har gjort og hvordan han har angrepet dette. Men utenfra er det resultatene man må forholde seg til, og de er for svake. Jeg synes det var underlig å hente tre norske spillere. Det er greit i et langsiktig perspektiv, fordi de er lojale, kjenner hans filosofi og kan bli gode, men ingen av dem er spillere du henter for å redde plassen nå.

— Og han har ikke satt de nye spillerne inn på laget, som jeg ville tenkt var førsteprioritet når du kommer inn og har kort tid på deg. Kenwyne Jone sog Wilfried Zaha har sittet mye på benken, og da forstår jeg ikke helt tankegangen i januarvinduet. Det ville vært bedre å hente to spillere som ville gått rett inn på laget og løftet dem, og så tatt de andre til sommeren som et neste steg, forklarer Alsaker.

— Han oppførte seg som om han kom inn i mai og skulle spille kamper i august, legger han til.

En historie om norske fiaskoer

Solskjær har et poengsnitt per kamp i Cardiff på 0, 62. Foreløpig føyer han seg dermed inn i en trist fortelling om norske managere i engelsk fotball. Egil «Drillo» Olsen, Ståle Solbakken og Henning Berg har alle prøvd og feilet før ham.

Mens norske managere mislykkes i England, har Uwe Rösler nå suksess med Wigan. Han kom til engelsk fotball etter flere trenerår i Norge.

Rösler har spillerbakgrunn fra engelsk fotball, og brukte flere måneder på å knytte kontakter før han fikk sin første managerjobb i England for Brentford.

— Rösler har en stil som gjør at spillerne spiller for han, og i tillegg startet han i Brentford før han gikk til Wigan. Det er ingen som tviler på Solskjærs bakgrunn fra norsk fotball og reservelaget til Manchester United, men han burde kanskje ha startet i en mindre engelsk klubb først. Cardiff er en komplisert klubb å begynne i, påpeker Daniel Taylor.

Tror ikke døren ei England lukkes

Øyvind Alsaker tror ikke dørene vil være stengt for Solskjær selv ved en sparking i Cardiff.

— Om han får sparken eller ikke, vil et nedrykk alltid hefte ved CV-en. Da vil han gå inn i den norske fiaskoen. Det blir sauses sammen til én historie om norske manageres innsats i England, sier Alsaker.

Han fortsetter:— Tan som eier kan virke formildende. Han har en plettfri manager-CV fra Molde, og den vil han ha fremdeles. Og hvis Cardiff rykker ned, vil det gå på minussiden. Det er en trend i tiden at klubber ønsker unge, progressive trenere med nye ideer og en definert spillestil, og Solskjær har en del av det. Han kan fort få seg en jobb til i England.

Fotballeksperten mener en Cardiff-fiasko for Solskjær kan forsterke et negativt inntrykk av norske managere i England, men påpeker at det uansett ikke er mange treneremner som peker seg ut for en rolle i Premier League.

— Det er to måter å få jobb på i Premier League: Du må ha hatt en stor spillerkarriere i England, eller du må ha suksess som manager der det blir lagt merke til, som Ståle Solbakken hadde med FC København i Champions League. Hvis vi ser på norske proffer i England de siste årene, er det tynt. Uansett er det få aktuelle kandidater, sier Alsaker.

- Ikke noe problem med norske managere

Daniel Taylor mener imidlertid at omdømmet til norske managere generelt ikke vil bli svekket i særlig grad.

— I England ser man ikke på det som et problem med norske managere. Hadde det vært 12-15 som hadde mislykkes ville man kanskje tenkt på det annerledes, men man vil ikke holde nasjonaliteten mot en manager, sier Taylor, og fortsetter:

— Det eneste er at trinnet fra den norske ligaen til Premier League muligens er enda større enn man trodde på forhånd. Men dersom det kommer opp en god norsk manager, vil man ikke se bort fra ham bare fordi andre har mislykkes.

Norske fotballmanagere i England:

Egil «Drillo» Olsen: 0,9 poeng i snitt (36 seriekamper)

Ståle Solbakken: 1,19 poeng i snitt (26 seriekamper)

Henning Berg: 0,6 poeng i snitt (10 seriekamper)

Ole Gunnar Solskjær: 0,62 poeng i snitt (13 seriekamper)

Les også

 1. Solskjær verre enn Drillo, Solbakken og Berg

 2. Cardiff-legende refser Solskjærs taktikk

 3. Solskjær: - Vi trenger et mirakel

 4. Solskjær tok langt steg mot nedrykk

Publisert:
 1. Engelsk fotball

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

 4. Alle nye henvendelser fra tidligere barnevernsbarn skal besvares med et tilbud om et møte

 5. – Det blir litt mykje, NRK. Litt nærsynt

 6. Kjell (64) har gratis strøm: – Får betalt for å dusje