Friidrettsforbundets ufravikelige krav: Må dekke til tatoveringer for å få delta i VM

Strenge regler for de 19 russiske friidrettsutøverne som skal konkurrere i London.

ER MED PÅ NÅDE: Sergej Sjubenkov er regjerende verdensmester på 110 meter hekk. Han er en av kun 19 russiske utøvere i friidretts-VM som starter om få dager.
 • Roar Lyngøy
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

På grunn av den systematiske dopingen som er avdekket blant russiske friidrettsutøvere, er Russland utestengt fra internasjonale friidrettskonkurranser.

19 russiske utøvere har imidlertid fått klarsignal til å delta i VM i London som starter kommende helg.

Fra før er det kjent at den russiske nasjonalsangen ikke kommer til å bli spilt dersom en russer skulle ta VM-gull. Ettersom russerne konkurrerer under nøytralt flagg får de heller ikke bruke de russiske landslagsdraktene.

Les også

Rystende tall før VM i London: En av syv var dopet under OL samme sted

Sergej Sjubenkov skal prøve å forsvare VM-gullet sitt på 110 meter hekk. Til det russiske nyhetsbyrået Tass forteller han om klare formaninger før VM:

– Reglene er veldig strenge. Man får ikke ha russiske symboler verken på drakter, bager, sminke, hårbånd eller smykker, sier Sjubenkov ifølge The Moscow Times.

– Tatoveringer må dekkes til med tape. Å ha nasjonalsangen som ringetone er heller ikke lov, fortsetter han.

Er med på nåde

I november 2015 ble Russland lempet ut av Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) etter anklagene om systematisk doping. Likevel har altså 19 russiske utøvere fått grønt lys til å delta i VM – så sant de ikke viser frem noen symboler som assosierer dem med hjemlandet.

Sjubenkov sier dette om tiltakene:

– Det høres kanskje dumt ut, men det følger logikken til IAAF. Ifølge dem burde ikke Russland få delta i internasjonale friidrettsmesterskap, sier han.

Les også

Russland er fortsatt utestengt – men 19 russere får likevel stille i VM

Mandag ble det kjent at Rune Andersen og hans arbeidsgruppe foreslår at IAAF-kongressen opprettholder utelukkelsen av Russlands friidrettsforbund. Andersen leder arbeidsgruppen som følger opp kravene som er stilt til russerne og som må oppfylles før Russland kan tas inn i varmen igjen.

LEDER ARBEIDET: Norske Rune Andersen leder en arbeidsgruppe som jobber opp mot russisk friidrett. Her sammen med IAAF-president Sebastian Coe.

Vil ha fortsatt suspensjon

Under mandagens IAAF-styremøte avga han en ny statusrapport. Samme rapport skal legges fram for kongressen senere i uken, og den skal ta stilling til arbeidsgruppens og styrets anbefaling om å opprettholde utelukkelsen, som har vært gjeldende siden november 2015.

Det er seks hovedkrav til russerne, og flere av dem er helt eller delvis oppfylt, men fortsatt gjenstår en del arbeid.

– Arbeidsgruppen mener at det er gjort betydelig fremgang mot å innfri flere av betingelsene rådet har satt, men de er ennå ikke fullt ut innfridd, og flere viktige steg gjenstår, heter det i konklusjonen.

– Av den grunn anbefaler vi enstemmig at Russlands friidrettsforbund fortsatt suspenderes inntil alle betingelsene er innfridd.

Russlands idrettsminister Pavel Kolobkov har tidligere uttalt at han håper at Russland er tilbake som IAAF-medlem I begynnelsen av neste år.

Publisert:
 1. Friidrett
 2. Friidretts-VM
 3. Doping
 4. IAAF
 5. Russland

Mest lest akkurat nå

 1. Dette kan Lyse gjøre for å dempe strømsjokket

 2. FHI tror tiltak har begrenset effekt mot omikronvarianten

 3. Som å bli truffet av markedsavdelingens ømme julegodstog

 4. Snøvær skapte problemer på Stavanger lufthavn, Sola: – Vi fikk ingen informasjon

 5. Fjerner populær gaveordning på kort varsel

 6. Advarer mot svært glatte veier