Kowalczyk meldte overgang til norsk lag: - Mine landsmenn trodde jeg skulle skifte statsborgerskap

Justyna Kowalczyk skvatt da hun ble kontaktet av et norsk privatlag.

TO GODE VENNER: Justyna Kowalczyk må alltid ha hunden Maniek med på reisene sine.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

LILLEHAMMER (Aftenposten): 32-åringen fra Polen, som norsk langrenn er blitt så kjent med etter mange fighter med Marit Bjørgen, skal gå langløp for det norske privatlaget Team Santander.

Polakkene ble betrygget da de så at hun stilte for Polen i den vanlige verdenscupen. Nå er hun på Lillehammer for å starte på jaktstart med skibytte lørdag. Bikkja er også med, slik den pleier å være når hun reiser verden rundt. Det er babyen hennes.

Fått med deg denne?

Les også

Kowalczyk gir bort premiepengene sine

— Mine landsmenn, og ikke minst journalistene, trodde at jeg skulle skifte statsborgerskap, ler veteranen, som aldri tenkte å svikte sine egne.

- Hvordan ble kontakten til et norsk lag etablert?

— Da jeg vant Vasaloppet sist vinter, tenkte jeg at kanskje noen langløpslag ville ha meg med. Overraskelsen var stor da jeg fikk en henvendelse fra Norge via Facebook. Det var fra Team Santander, og jeg skvatt. «Jeg og Norge», liksom. Det ville være å bryte en barrière, men jeg liker å bryte barrièrer, ler hun.

Kowalczyk tar kaka

Veteranen har akkurat servert marsipankake med bilde av seg selv til norske journalister. Hun er ikke vant til å ha en egen pressekonferanse, men det ser ut som om hun nyter det på hotellet på Lillehammer.

Når kampen mot Therese Johaug & Co. er overlørdag, drar hun umiddelbart videre, for å starte i et langløp i Livigno søndag. Hun skal gå flere slike maraton, som hun selv kaller det. Birkebeinerrennet, Marcialonga og finalen i Årefjellsloppet står blant annet på programmet, selv om Tour de ski er sesongens store mål.

— Jeg blir motivert av langløp. Når man har vært med så lenge som jeg har, og vært i toppen i verdenscupen, er det ikke «wow» å konkurrere der. Det blir bare en vanlig dag på jobben. Men i VM og OL blir jeg tent. Jeg drømmer om OL-gull på 30 km om to år og satser alt på klassisk fremover. Hvis jeg stiller i fristil, er det bare for trening og ikke for å vinne.

Les også

Kowalczyk bitt av hund: - Jeg måtte ta sprøyter mot rabies

Omsvermet i Polen

I hjemlandet er Kowalczyk den store stjernen. Merittlisten med flere OL— og VM-gull og fire sammenlagtseire i Tour de ski er bakgrunnen for det. Hun kan knapt gå ut av sitt eget hus uten å bli omsvermet.

— Jeg må reise bort for få fred. Når karrièren er over håper jeg å bli et «normalt» menneske igjen, en som kan gjøre vanlige ting uten at det fører til oppstyr, sier hun.

Kowalczyk er kjent som idrettsutøveren med det store hjertet. I syv år har hun hjulpet seks syke barn. Skistjernen begynte å gi dem penger til deres behandling, og hun føler at det gir henne mye.

Den meritterte løperen har gitt bort penger hun fikk for salg av OL-gull og en bil. Denne vinteren skal hun også gi bort alle premiepengene fra langløp, og hun håper det blir opp mot halvannen million kroner. De pengene skal gå til Right To Play, som skøyteløperen Johann Olav Koss startet.

— Jeg har alt jeg trenger for å leve et godt liv. Jeg trenger ikke å kjøpe noe mer, heller ingen større bil. Derfor er det fint å kunne bidra til andre. Jeg merker at det skaper følelser i meg, sier Kowalvzyk.

— Når du ser syke barn på sykehus, gråter hjertet mitt, legger hun til.

Hun er rivalen nordmenn elsker å mislike. Men de som kjenner henne, gir et helt annet bilde av Justyna Kowalczyk:

Ønsker å bli mor

Kowalczyk ønsker å bli mamma også, akkurat som rivalen Bjørgen.

— Ja, selvsagt. Der er jeg som de fleste andre. Jeg er 32 år og tenker familie, men jeg skal bare holde på to år til. Jeg håper å få familie når karrièren er over. Da vil det være normalt.

- Blir det lettere å vinne nå når Bjørgen har pause?

— Nei, du må fortsatt gå alt du orker, og det kommer nye opp. Ikke minste svenske Stina Nilsson og noen finske jenter. I mitt hjemland er jeg bekymret for etterveksten. For noen år siden var jeg mer positiv. Vi mangler en treningsbase og trenere.

- Kan du selv tenke deg å bli trener etter karrièren?

— Nei, jeg ville blitt en dårlig trener. Jeg forlanger altfor mye. Det må være 100 prosent innsats hver dag. Jeg tror jeg ville vært en hard negl og ikke bra for utøverne, sier hun og smiler blidt.

Når Kowalczyk ikke trener, leser hun mange bøker, hun har en egen kommentarspalte i en stor avis, og hun går tur med hunden sin.

— Den betyr veldig mye for meg, avslutter Justyna Kowalczyk.

Publisert: