Brann-styreleder vil ikke svare om tillit til daglig leder

BERGEN/OSLO (VG) Birger Grevstad vil ikke si noe søndag kveld om hvorvidt Vibeke Johannesen fortsatt har styrets tillit.

Styreleder i Brann, Birger Grevstad. Bak til venstre står daglig leder Vibeke Johannesen.
 • Hans Christian Boge-Fredriksen, VG
Publisert: Publisert:

Styreleder i Brann Birger Grevstad, varslet fredag at styret nå ville gå inn i håndteringen av Brann-skandalen for fullt, sammen med administrasjonen. Søndag kveld vil han ikke svare på om daglig leder i klubben, Vibeke Johannesen har styrets tillit.

– Hvordan er tilliten til Vibeke Johannesen og ledelsen fra dere?

– Det kan jeg ikke svare på nå, sier Grevstad til VG.

– Hva synes styret om ledelsens håndtering av saken så langt?

– Det tar vi med styret. Vi må få alle ting på bordet.

– Hvilke grep tas videre fra dere i styret?

– Det diskuterer vi nå.

VG har fremlagt uttalelsen om tillit for Vibeke Johannesen, men hun har ikke hatt anledning til å kommentere dette på nåværende tidspunkt.

Til Bergens Tidende skrev hun følgende i en tekstmelding før Sandefjord-kampen:

– Det er første gangen jeg hører om dette i dag. Antar at Birger kaller meg inn om styret vil ta dette opp med meg. Vi står i klubbens største krise og det er mitt fokus nå.

Les også

Supporterlederen etter Brann-nachspielet: – Mye som må gjøres for å bygge opp tilliten

Styreleder Grevstad er smertelig klar over at klubben lider et solid omdømmetap etter at det natt til onsdag ble kjent at tolv spillere hadde tatt seg inn på Brann Stadion for et nachspiel natt til tirsdag. Fredag ble det kjent at én person er mistenkt for et mulig seksuelt overgrep, mens Brann lørdag informerte om at de ønsket å narkoteste aktuelle spillere.

Det var syv kvinner til stede på nachspielet på Brann Stadion foruten spillerne. Festen på Stadion og alkoholbruken der er brudd på Branns interne regler.

Mannen som er mistenkt for overgrep ble avhørt av politiet søndag og erkjenner ikke skyld.

VG har tidligere vært i kontakt med kvinnens bistandsadvokat som ikke ønsker å uttale seg i saken.

– Beklager på det sterkeste

Omdømme-ekspert Trond Blindheim, dosent ved Institutt for markedsføring på Høyskolen Kristiania, uttalte til VG søndag at dette er noe av det verste som kan skje for en klubb med tanke på omdømme.

– Selvfølgelig helt enig med han i det. Det er forferdelig, og vi må stå på for å finne løsningen. Vi kan ikke hvile før vi har fått dette til. Vi må tørre å stå opp og beklage på det sterkeste for at noe sånt kan skje på Stadion, sier Grevstad.

– Det gode merkevarenavnet har på kort tid blitt redusert veldig mye. Det vil kreve tid og krefter for å få oss tilbake til der merkenavnet var. Vi kan ikke la et ikon fra 1908 visne hen. Det krever kløkt, klokskap og arbeidsinnsats.

Les også

Omdømmeekspert om Brann-bråket: – Noe av det verste et lag kan bli utsatt for

– Tirsdag i 22-tiden

Noe av det mange har reagert på i Branns håndtering av skandalen er at Brann-ledelsen allerede torsdag gikk ut og la saken død, blant dem redaktør for Dagens Perspektiv og ledelsesekspert, Magne Lerø.

– Det som var det spesielle her var at ledelsen begynte å kommentere og nesten konkludere før de hadde alle fakta på bordet. Noe av det vanskelige i en krise er hva du kan si og hvor lenge du kan vente med å konkludere, sier Lerø til VG.

Daglig leder Vibeke Johannesen har fortalt at hun først sent torsdag kveld fikk høre om et mulig seksuelt overgrep, og at hun fikk vite dette av politiet. Fredag ble det kjent at politiet hadde startet en etterforskning på selvstendig grunnlag. Det foreligger per søndag kveld ingen anmeldelse av forholdet, får VG opplyst av Gunnar Fløystad, påtaleleder i Vest politidistrikt.

VG er gjort kjent med at styret i Brann skal ha viderebrakt rykter om et mulig seksuelt overgrep i forbindelse med Brann-nachspielet direkte til Vibeke Johannesen tidligere denne uken.

– Hva var det nøyaktige tidspunkt for når du, Grevstad, viderebrakte opplysninger om et mulig seksuelt overgrep til Vibeke Johannesen?

– De opplysningene fikk jeg på telefon fra et styremedlem i Brann, som hadde fått skjermdumper fra en internettside. Vi ble enige om at han som satt nærmest på de opplysningene i styret skulle gi de til Vibeke, noe som ble gjort i 22-tiden tirsdag kveld, svarer Grevstad søndag.

En kvinne som skal ha vært til stede på nachspielet, fortalte til Bergens Tidende lørdag at hun allerede tirsdag skal ha hatt en 47 minutter lang telefonsamtale med Johannesen, og hevder ifølge avisen at hun skal ha gitt beskjed om et mulig seksuelt overgrep.

Slik svarer Johannesen

Johannesen bekrefter overfor BT at telefonsamtalen fant sted, men sier at hun ikke oppfattet at kvinnen snakket om et seksuelt overgrep, men «at det hadde skjedd noe som var ugreit og ubehagelig». Johannesen sier hun selv oppfordret til å ta kontakt med politiet om kvinnen mente noe straffbart hadde skjedd. Hun har også uttalt at hun syns det er bra at politiet etterforsker et mulig straffbart forhold.

VG har konfrontert Johannesen om de ulike versjonene om hvilket tidspunkt hun fikk vite at det var rykter og anklager om et mulig seksuelt overgrep. Vi spurte blant annet direkte om hun fikk overbrakt denne informasjonen fra styret eller styreleder allerede tirsdag. Hun ønsker å utdype rundt dette overfor VG, men har ikke hatt anledning til det søndag.

– Det stemmer ikke helt. Informasjon om det har vi fått fra flere hold. Men den prosessen kan jeg ikke gå gjennom med deg nå, svarer Johannesen til VG søndag kveld.

Søndag spiller Brann seriekamp mot Sandefjord på Brann Stadion, med kampstart 20.00. Følg kampen direkte på VG Live her og følg med på VG.no for siste nytt om Brann-skandalen.

Brann ligger sist i Eliteserien, med kun syv poeng etter 14 kamper.

Publisert:
 1. Eliteserien
 2. SK Brann
 3. Vibeke Johannesen

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt28178354233159
2Molde28175665362956
3Viking2815675546951
4Lillestrøm2813694437745
5Rosenborg28128853391444
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. 41 smittet på bedehus-basar

 2. Endrer undervisningen for konfirmanter etter sterke reaksjoner

 3. Aftenbladet erfarer: Påbud om munnbind kan bli innført på Nord-Jæren

 4. Vernede sjø­hus i Øster­våg kan rives

 5. Torsdagens Oilers-storkamp utsatt: – Kom ut av ingenting

 6. To spillere ferdige i Sandnes Ulf: – Vemodig