Karrieren til Stig-André Berge er over: – Som en enorm kjærlighetssorg

JORDAL AMFI (VG) Stig-André Berge (38) røk ut av VM på hjemmebane og tok et rørende farvel foran Kong Harald, fire tusen tilskuere, brytevenner og nærmeste familie.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Med sønnen Nicklas på armen ruslet han ut av arenaen etter å ha blitt hyllet. 38-åringen var svært rørt da han snakket med VG noen få sekunder etter at avskjedsseansen i Jordal Amfi er over.

– Det var sprøtt ... Jeg har planlagt det en stund, men det var jo rart. Nå er det over. Det er litt godt etter så mange. Litt godt, og veldig vondt, sier en gråtkvalt Berge. 20 år som en sentral aktør i brytesirkuset er over. Avslutningen ble ikke med noen medalje rundt halsen.

Sterk åpningskamp

Etter en fantastisk opphenting mot armenske Hrachya Poghosyan i åpningskampen i VM på hjemmebane, møtte Berge ukrainske Lenur Temirov i åttendedelsfinalen.

Bildegalleri fra Berges siste kamp:

Der gikk Berge tidlig opp i 1-0, og holdt ledelsen halvveis. Etter pausen snudde derimot ukraineren raskt til 3-1, og det ble også sluttresultatet.

Berge var da avhengig av at Temirov gikk helt til finalen for å få muligheten til å kjempe om bronsemedalje gjennom rekvalifisering, men det håpet var ute da Temirov røk ut i kvartfinalen.

– Hvordan var det da du skjønte at rekvalifiseringsmuligheten forsvant?

– Det er som en enorm kjærlighetssorg. Når du mislykkes med et mål, men jeg har hele tiden visst at jeg har vært en utfordrer og ikke medaljefavoritt.

Pappa på tribunen

– Jeg har holdt på med dette i 20 år. Det er en tid for alt, sier Berge.

Berge har fortalt flere sterke historier om privatlivet i forbindelse med NRK-serien «Hodet i klemme». Moren hans døde noen måneder før han tok OL-bronse i Rio, og kort tid etterpå ble faren dømt til 12 års fengsel for drap på stemoren.

Pappa Bjørn Berge hadde fått permisjon fra fengselet og var på tribunen da sønnen deltok på sitt aller siste stevne på toppnivå. Det var i sin tid faren som fikk Stig-André interessert i bryting.

– Hva betyr det at faren din var også på tribunen i dag og fikk med seg dette?

– Ja, selvfølgelig er det stort. De viktigste støttespillerne mine er her. De som har stått meg nærmest i alle år og gjort det mulig for meg å holde på med dette. Det er mange som fortjener en takk nå.

– Bortsett fra at det ikke ble medalje – kunne du fått en bedre avslutning på karrieren?

– Nei, definitivt ikke. Men å levere en medalje til alle de som hadde møtt frem her ville vært det største.

Les også

Stig-André Berge om fremtiden: – Skremmende

Det største høydepunktet i karrieren er OL-bronsen fra Rio i 2016.

Han har også ett sølv fra VM i 2014, samt to sølv og én bronse fra EM.

– Det er hardt og brutalt. Nå er det over. Det er utrolig trist, sier kona Rosell Utne Berge til NRK, med tårer i øynene.

PS! Morten Thoresen røk ut av kvartfinalen i 67-kilosklassen, men kan fortsatt nå bronsefinale via rekvalifisering i morgen dersom motstander lmat Kebispajev vinner sin semifinale i kveld. Oskar Marvik bryter bronsefinale i 130-kilosklassen i kveld.

Publisert: