Fotballjentene reiser til EM uten resultatkrav

Norges nye landslagssjef vil ikke høre snakk om resultater eller målsettinger, men stoler på Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen.

Nøkkelspillere: Norsk suksess i EM i Nederland denne sommeren er avhengig av disse to: Caroline Graham Hansen og Ada Stolsmo Hegerberg.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Fotballjentene var to brente straffespark unna EM-gull for fire år siden. Finale er uansett det siste Norges nye landslagssjef tenker på.

Landslagssjef Martin Sjögren er klar for sitt første mesterskap som sjef for fotballjentene. Onsdag, 18 dager før åpningskampen mot vertsnasjonen Nederland, presenterte svensken de 23 som sammen utgjør EM-troppen.

Tre av disse er debutanter: Klepp-målvakt Oda Marie Bogstad er hentet inn som tredjekeeper, i tillegg er Røa-spiss Kristine Leine og den 17 år gamle Stabæk-angriperen Frida Leonhardsen Maanum med, for aller første gang på A-landslaget

Les også

Her er Norges tropp til fotball-EM

Martin Sjögren, landslagstrener for fotballjentene, presenterte i går sin EM-tropp på Fornebu.

– Flere av kontinuitetsbærerne på landslaget det siste tiåret har gitt seg i løpet av bare de to siste sesongene, noe som har presset frem en del endringer, sier Sjögren.

– Samtidig har vi spillere i Ada Hegerberg og Caroline Graham Hansen med masse mesterskapserfaring og store internasjonale kamper under beltet, sier Sjögren, som er avhengig av at nevnte Hegerberg og Graham Hansen har spisset toppformen inn mot EM.

– Vi har jobbet mye med å få Caroline rettvendt i mellomrommet, og på den måten skape gjennombrudd og avslutninger. Akkurat det har sett bare bedre og bedre ut – den første timen mot USA i forrige treningskamp var veldig positiv, til tross for at det endte med ettmålstap.

Les også

Trenden som får Hegerberg-søstrene til å klype hverandre i armene

Søker flyt

Veien frem til en eventuell finale i EM er uansett lang. Norge har havnet i gruppe med Belgia, Danmark og vertsnasjonen Nederland, og selv om Norge er rangert høyest av de fire, forventer landslagssjefen tre svært tette oppgjør.

– Vi har havnet i den kanskje jevneste gruppen av dem alle, en gruppe uten noen tydelig favoritt der alle kan slå alle, sier Sjögren, og det er her svensken begynner å snakke om viktigheten av flow:

– Ikke på ett eneste tidspunkt under oppkjøringen har vi snakket om resultater eller målsettinger – vårt eneste fokus har vært på prestasjon. Er prestasjonen god nok, følger resten i kjølvannet. Får vi en god start, og kommer inn i en god flow, skal vi være i stand til å gi alle lag i mesterskapet kamp til døren.

Les også

Denne jokeren fikk mareritt da hun fikk beskjed om at hun skal til EM

Martin Sjögrens vurdering av Norges motstandere i gruppespillet:

Nederland

Det kommer til å være enormt trykk på vertsnasjonen – sånn sett er jeg egentlig fornøyd med at vi møter dem i første kamp. De er et lag på vei oppover, spesielt etter at de skiftet landslagssjef i fjor høst. De spiller typisk nederlandsk, med mye ballinnehav og spisser som legger seg bredt, men de har også svakheter i den defensive organiseringen og overgangsspillet, og det skal vi prøve å utnytte.

Belgia

Kampene spilles såpass nært den belgiske grensen at EM blir det nærmeste man kommer hjemmebane for Belgia, uten å være i Belgia. Nærheten til tross forfekter de en veldig annerledes form for fotball enn Nederland – mer direkte, og som regel i en klassisk 4–4–2-formasjon og spisser som jobber hardt på topp.

Danmark

Danmark spiller som Danmark alltid gjør – mye ballinnehav, mange støttepasninger, ikke ulikt Nederland, og akkurat som Nederland mindre direkte i stilen enn Belgia. Danskene har vært igjennom et stort generasjonsskifte siden EM i Sverige i 2013, og er fortsatt et ganske nykomponert lag. Pernilla Harder er den store stjernen, og er sammen med midtstopperen Janni Arnth spillere jeg kjenner godt fra Linköping. Danmark kommer til EM med mye kvalitet i laget, men har sine utfordringer. I forrige EM ble Norge trykket langt bakover mot Danmark, men jeg føler meg relativt trygg på at det ikke skjer i samme grad i år – vi har jobbet mye med å holde ballen i laget over lengre strekk.

Publisert: