Rooney kunne blitt gartner. Men da han var 14 år, endret en alvorsprat livet hans.

Wayne Rooney vurderte å slutte med fotball. Søndag forlot han Manchester United som en legende.

Wayne Rooneys bemerkelsesverdige karrière i Manchester United er over. Her feirer han en scoring mot CSKA Moskva i Champions League i 2015.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Everton-legenden Colin Harvey er kjent som én av engelsk fotballs gentlemen. Når Harvey snakker, lytter man. Så enkelt var det – også da Harvey jobbet i Everton ungdomsakademi rundt årtusenskiftet. Én dag inviterte Harvey en frustrert 14-åring inn på kontoret sitt. 14-åringen hadde fått nok, av ordrene, oppgavene og den kjedelige taktikk-praten på Everton-akademiet. Det er problemer mange unge fotballspillere sliter med, men Harvey visste at denne krabaten var spesiell. Han overtalte 14-åringen til å fortsette med fotball, og 14-åringen så seg aldri tilbake.

Gutten som satt på kontoret til Harvey den kvelden, gikk under navnet Wayne Mark Rooney.

Les også

Spansk journalist tror Ronaldo blir United-spiller: Dette taler for og imot milliardovergangen

Da Rooney gjenfortalte historien i 2014, var han Premier Leagues best betalte spiller og på nippet av å spille sin 100. landskamp for England. Men eventyrhistorien kunne endt helt annerledes

– I den alderen vil man bare gå ut og spille fotball. Og så begynner du å bli fortalt forskjellige ting du må gjøre på banen, sa Rooney.

– Jeg husker at jeg dro hjem og fortalte faren min at jeg ikke ville spille fotball mer. Faren min var sint på meg. Og så dro jeg for å møte Colin Harvey, og han var fantastisk for meg. Fra det tidspunktet gikk utviklingen raskt.

Rooney fikk også spørsmål om hva han hadde gjort dersom fotballkarrièren ble skrinlagt.

– Da er det bare å se hva vennene mine driver med. Noen av dem er gartnere. Noen av dem er byggearbeidere, så kanskje ... Jeg vet ikke, svarte Rooney.

Drømmemålet

Colin Harvey muntret opp Rooney den dagen. «Du er nærmere førstelaget enn du tror», var beskjeden. Harvey hadde mer rett enn han trolig kunne ane.

Spol frem til 19. oktober 2002, og Wayne Rooneys var på alles lepper. I YouTube-æraen er disse øyeblikkene allerede ikoniske. Danske Thomas Gravesen skjøt ballen til værs – nærmest vilkårlig. Men etter at 16 år gamle Wayne Rooney tok ned ballen, var det som skjedde alt annet enn vilkårlig. Det var ren vilje – fra han satte fart mot Sol Campbell, og til han bøyde ballen i David Seamans kryss. Det var vinnermålet mot selveste Arsenal – de regjerende Premier League-mesterne.

Rooney hadde presentert seg, og det var ikke bare et blaff. Han hadde slått gjennom i drakten han hadde dyrket siden han var en liten guttunge, en ustyrlig energiplugg langs gatene i Croxteth-nabolaget i Liverpool.

Alex Ferguson og Manchester United vant kampen om Wayne Rooney. Her fra dagen da Rooney ble annonsert som Uniteds nye spiss i 2004.

Men selv om Rooney feiret en scoring med teksten «Once a Blue, always a Blue» på T-skjorten, selv om han kysset klubbemblemet og selv om han alltid hadde elsket Everton – valgte han Manchester United.

Da var det mange som mente noe om Wayne Rooney. Overgangssummen på 27 millioner pund fikk mange til å heve øyenbrynene. Og da han kom tilbake for å spille på Goodison Park, var det som om hatet flommet nedover benkeradene. Det var en tung bør for en tenåring, men på banen gjorde Rooney det meste med letthet. Der han ble forhatt i Liverpool, ble han raskt en kjæledegge på Old Trafford. Det hjalp naturligvis å score hat trick i debuten mot Fenerbahçe i Champions League.

Les også

Hvem er egentlig størst av Liverpool og United? Her avslører vi det uhøytidelige svaret.

Rekordene

13 år etterpå står Rooneys navn med gullskrift i fotballhistorien. For bare se på tallene:

  • Fem seriegull.
  • 16 trofeer for Manchester United (hvis man teller Community Shield og klubb-VM også)
  • 253 mål for Manchester United – mest i klubbens historie.
  • 53 mål for det engelske A-landslaget – mest av alle.
  • 6 mesterskap for det engelske landslaget.
Her løfter Wayne Rooney sitt 16. trofé som Manchester United-spiller. Det ble sikret gjennom Europa League-finalen mot Ajax i Stockholm.

Likevel er det de som mener 31-åringen kunne – eller til og med burde – ha oppnådd mer. Blant andre Manchester United-legender er imidlertid Rooneys status hevet over enhver tvil.

– Han er en sann storhet, og det er passende at han nå har scoringsrekorden for United og England, sa Bobby Charlton, som er nummer to bak Rooney på begge lister.

– Uansett hvor du setter ham, får du en topp prestasjon. Du kan til og med sette ham i mål. Han er en av de beste spillerne som har spilt for United og England, har Ole Gunnar Solskjær sagt.

Gatefotball

I Everton-akademiet hadde Rooneys møte med organisert fotball nesten ødelagt den fremadstormende karrièren. Når Rooney først hadde nådd toppen, imidlertid, var det som om styrken hans lå i et slags oppfør mot konvensjonene. Kanskje var det tidligere Everton- og United-manager David Moyes som beskrev essensen i Rooneys spillestil best.

– Han er én av de siste «gatefotballspillerne», han er av en døende rase, har Moyes sagt.

Denne krangelen, under VM-kvartfinalen mellom Portugal og England i 2006, endte med at Wayne Rooney ble utvist.

Rooneys innstilling skapte også problemer. Kroneksempelet kom kanskje i VM-kvartfinalen i 2006. Da ble Rooney utvist i kampen mot Portugal. Engelskmannen fremsto lidenskapelig, naiv og brutal, eller kanskje bare rett og slett engelsk.

Kontrastene var uansett sterke til de utspekulerte portugiserne, og Cristiano Ronaldos blunk mot trenerbenken etter å ha provosert Rooney. Kontroversene til tross, kanskje var det mange fans som savnet villdyret Rooney de siste årene i United. Etter at Alex Ferguson ga seg i 2013, viste Rooney fortsatt glimt av storhet. Men det var også mange kamper der han var en skygge av seg selv.

Les også

King om kritikken fra Nils Arne Eggen: – Jeg er ganske sikker på at de fleste lo av den kommentaren

Skrekkelig kamp mot Watford

I september 2016 – et tiår etter Rooneys fyrige EM-exit – skrev tabloidavisen The Mirror en artikkel om akkurat hvor «skrekkelig» stjernespilleren hadde vært i kampen mot Watford. Tallenes tale var klar: Rooney skapte ikke en eneste sjanse, driblet seg ikke forbi en eneste Watford-spiler, hadde ikke et eneste skudd på mål og gjennomførte ikke en eneste takling.

Slike tall tyder på at Rooneys beste dager er omme. Men kanskje kan han finne tilbake til «gatefotballspilleren» i hjemlige trakter? Uansett er Wayne Rooneys Everton-overgang av det romantiske slaget. For hemmeligheten han avslørte søndag, understreker det.

– Dette har jeg holdt for meg selv de siste 13 årene, men jeg har i all hemmelighet brukt Everton-pyjamas når jeg har vært hjemme med ungene!

KILDER: The Independent, The Guardian. manutd.com, Daily Mail

Publisert:

Premier League

SVUTMP
1Arsenal14121133112237
2Manchester City14102240142632
3Newcastle United1586129111830
4Tottenham Hotspur1592431211029
5Manchester United148242020026
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk