– Han har fått ufortjent mye pepper

Håvard Nordtveit har hatt sin dose motgang både på og utenfor banen.

Håvard Nordtveit er en av spillerne som har fått mye kritikk i en periode hvor landslaget har spilt dårlig. Lagkameratene mener det er urettferdig.
 • Kurt B. M. Haugli
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

SANDVIKA: Håvard Nordtveit var Norges kaptein mot San Marino. I kveld er det Nord-Irland som er motstanderen. Han ser ut til å ha fått trener Lars Lagerbäcks tillit.

Men det har ikke alltid vært lett å være Håvard Nordtveit. Han har 35 kamper på det norske landslaget. Han spiller i en av Bundesligas for tiden beste klubber, Hoffenheim. Han har bak seg nesten seks sesonger på førstelaget til Borussia Mönchengladbach.

Det skulle i utgangspunktet være nok til å bli helt i hjemlandet.

Selvmålet og Mourinho

Likevel er han en av de spillerne på det norske landslaget som får mest kritikk av norske medier og i sosiale medier.

Det hjalp ikke at han hadde vanskelig sesong etter overgangen til West Ham i fjor sommer, ble kalt for West Hams «soft spot» av José Mourinho og scoret selvmål mot Liverpool.

Når han i tillegg hadde flere landskamper hvor han spilte i en uvant posisjon og ikke presterte opp mot sitt beste, var det mange beske kommentarer.

Les også

Skal Norge igjen bli en nasjon å regne med, må de bli bedre i disse situasjonene

Håvard Nordtveit sammen med Stefan Johansen (t.v.), Martin Linnes (i bakgrunnen) og fotballpresident Terje Svendsen på Ullevaal tidligere denne uken.

Et kjapt søk på hva folk har skrevet på Twitter de siste par månedene, viser svært få positive meldinger.

Tonen er klassisk sosiale-medier-fiendtlig. Ofte usaklig, noen ganger ondskapsfulle.

Til og med John Arne Riise har blandet seg inn. Etter at Hoffenheim tapte mesterligakvalifiseringen mot Liverpool var Riise ute med kritikk. I den kampen ble Nordtveit byttet ut etter første omgang.

– Han holder ikke dette nivået, mente den tidligere Liverpool-spilleren.

Men kritikk og tøffe utsagn lar han ikke gå inn på seg.

– Riise får lov til å mene det han vil. Det er et fritt land, parerte Hoffenheim-spilleren.

Les også

Henriksen mener han ble misforstått: – Aldri det jeg har klaget på

Ufortjent

I kampen mot San Marino torsdag spilte 27-åringen midtstopper sammen med Gustav Valsvik. Nå spiller han på en plass på banen hvor han også spiller i sin klubb, i det bakerste leddet. Per-Mathias Høgmo ville gjerne bruke Nordtveit som midtstopper, men da spilte han midtbane i sin klubb, Borussia Mönchengladbach.

Det ga ham en del landskamper hvor han fikk lav score på spillerbørsene rundt om i norske medier.

– Håvard har fått mye ufortjent pepper, sier Rune Almenning Jarstein.

Han spiller også i Bundesliga og skjønner ikke helt at det har gått ut over Håvard Nordtveit spesielt når det er hele det norske landslaget som har prestert dårlig.

Håvard Nordtveit har spilt seg rett inn i førsteoppstillingen til Hoffenheim etter overgangen fra West Ham. Men det skal mer til for å bli helt i hjemlandet. Her jubler han sammen med lagkamerat Sandro Wagner etter en scoring mot landslagskollega Rune Almenning Jarsteins Hertha Berlin. I bakgrunnen Per Ciljan Skjelbred.

Norges tidligere kaptein og Hertha Berlin-spiller, Per Ciljan Skjelbred, er klar på at den kritikken som er blitt Nordtveit til del i hjemlandet, har vært skivebom.

– Guttene på landslaget er supre og får ufortjent mye kritikk. Vi har en spiller i Hoffenheim (Håvard Nordtveit), som for øyeblikket spiller for et av de beste lagene i Europa, men likevel blir pisset på, sa Skjelbred i et intervju med Adresseavisen for to uker siden.

Les også

Jarstein etter 10 år med oppturer og nedturer: «Alle gjør feil. Det handler om å lære av feilene»

– Full respekt i Tyskland

Partner i forsvaret kampen mot San Marino, Gustav Valsvik, spiller i 2. Bundesliga for Eintracht Braunschweig har ingen problemer med å være enig med Skjelbred.

– Han får mye pes ja, men han viser at han er en god nok spiller når han spiller i Bundesliga på et lag som slår Bayern München og ligger på tredjeplass i serien.

Han mener at Håvard Nordtveit ikke ble brukt på riktig måte i West Ham.

– I Tyskland vet alle hvor god han faktisk er. Alle kjenner Håvard Nordtveit der nede. Han har full respekt.

– Synes du at både Nordtveit og resten av laget får urettferdig kritikk?

– Folk har sterke meninger når det går dårlig for landslaget. Og det har ikke gått bra for landslaget. Da ser folk på lagprestasjonen.

Rune Almenning Jarstein har vært med en stund og har stått relativt rakrygget gjennom mange runder med kritikk.

– Jeg har fått både rettferdig og urettferdig kritikk. Sånn er det i fotballverden. Og at vi har fått kritikk som lag de siste årene, er forståelig, sier keeperen.

Gleder seg til neste år

Norges nyslåtte kaptein stilte etter treningen i går sammen med Lars Lagerbäck på pressekonferanse. Der var det mest snakk om kampen mot Nord-Irland i kveld.

27-åringen er klar på at Norge nå rister av seg alle dårlige resultater og alle dårlig karma.

– Det er aldri moro å spille kamper som ikke betyr noe i en kvalifisering. Men spillerne er positive uansett, og jeg føler at vi har tatt nye sted på de siste samlingene når vi ser bort fra kampen mot Tyskland. Jeg ser frem til en ny start etter kampen mot Nord-Irland.

Neste høst begynner en ny kvalifisering for det norske landslaget. VM-kvalifiseringen var som kjent avgjort for lenge siden i Norges disfavør.

Publisert:
 1. Rune Almenning Jarstein
 2. Landslag
 3. Borussia Mönchengladbach
 4. Håvard Nordtveit
 5. Lars Lagerbäck

Mest lest akkurat nå

 1. – Julebordsesongen er nå avlyst

 2. Politiet fant over 15 kilo amfetamin på to adresser i Stavanger

 3. Lønnen foreslås å øke med 45.000 kroner i en jafs. SV-lederen sier blankt nei. Ap går inn for lønnsfrys.

 4. Slik ble Rogalands 20 rikeste gode for 15 milliarder

 5. Kjempeopplegg!

 6. Bensinstasjonssjefen på Ålgård tjente over 15 millioner i fjor