Norsk langrenn sa nei til friskt blod

KOMMENTAR: Kandidater med tung erfaring fra næringslivet ble vraket da Espen Bjervig fikk jobben som ny langrennssjef.

SJEFEN OG STJERNENE: Espen Bjervig er ansatt som øverste sjef for norsk langrenn. Til vinteren skal Johannes Høsflot Klæbo (til venstre) og Petter Northug kjempe for norske medaljer under VM i Seefeld.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Veien frem til ansettelsen av Espen Bjervig som ny toppsjef i norsk langrenn har vært kronglete, tidkrevende og preget av mange nedturer.

Allerede i 2015 ble stillingen utlyst. Bjervig søkte også den gang. TV 2 meldte høsten 2015 at Bjervig, Odd-Bjørn Hjelmeset, Knut Nystad og Kristin Vestgren Sæterøy var med i finaleheatet.

Ingen av dem ble ansatt. Langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad forklarte valget med behovet for en grundig gjennomgang av egen organisasjon og fremtidige behov.

Les også

Bjørgen og Klæbo skal få ny sjef. Hun bør være kvinne.

Dermed ble Åge Skinstad aldri erstattet. Bjervig, som administrasjons- og markedssjef, har delt på lederoppgaven sammen med landslagssjef Vidar Løfshus fra 2015 og frem til nå. På denne tiden har norsk langrenn havnet i en krise ingen kunne ha spådd på forhånd, hvor to av de største stjernene havnet i dopingsaker og ble utestengt. Omdømmet til skiforbundet har stupt.

Denne våren lyste skiforbundet igjen ut jobben som langrennssjef. Flere gode kandidater meldte seg og finaleheatet besto av fire personer. Bjervig søkte nok en gang og tirsdag ble det kjent at han fikk jobben.

Les også

«Kona til Kåre» ble kalt Helge, truet og tatt for å være fysioterapeut

Bjervig er definitivt en god kandidat med bred erfaring. Etter at han kjempet i verdenseliten rundt årtusenskiftet har han hatt flere lederstillinger i næringslivet, før han i 2014 ble ansatt i skiforbundet.

Bjervig er godt kjent med organisasjonen, han kjenner til utfordringene nasjonalidretten står overfor bedre enn de fleste og han har allerede det nettverket en toppleder i norsk langrenn må ha, særlig på markedsområdet.

Adresseavisens kommentator Birger Løfaldli.

Han var et trygt og på mange måter også et opplagt valg, om det ikke var for historien til norsk langrenn de to siste årene. I hvor stor grad er det behov for friskt blod og nye tanker i en organisasjon som har gjennomgått en langvarig krise?

Les også

Trondheim brukte Bjørgen. England hadde Beckham. Begge deler var nytteløst.

Langrennskomiteen gikk inn i ansettelsesprosessen med dette som bakteppe.

Et eksternt rekrutteringsfirma ble hyret inn og flere sterke kandidater meldte sin interesse. Deriblant personer med tung erfaring fra næringslivet, og som dermed kan se på skiforbundet med et nytt og annerledes blikk. Ingenting tyder på at prosessen ikke har vært grundig, hvor de eksterne kandidatene ble vurdert opp mot Bjervig.

Bjervig tar nå steget opp og blir blant annet lederen til Vidar Løfshus, som fortsetter som landslagssjef.

LANGRENNSTOPPER: Landslagssjef Vidar Løfshus (til venstre) langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad og langrennssjef Espen Bjervig.

– Jeg vil hindre at vi får flere negative saker, dopingsaker. Det vil vi absolutt ikke ha. Vi tåler å bli utfordret på andre ting, som landslagsmodellen. Men dopingsaker kan vi ikke ha, uttalte Bjervig til NTB da ansettelsen ble offentliggjort.

Han kunne ikke sagt noe annet. Men dette er altså en leder som har vært en del av et system som de to siste årene har havnet i skikkelig trøbbel.

Les også

I fotballforbundet har krisene faktisk ført til endringer

Spørsmålet er i hvor stor grad skiforbundet, og norsk langrenn i særdeleshet, ønsker å bli utfordret, fremfor å fortsette i samme dur med det mannskapet som er på plass.

Ski-Norge ga et tydelig signal da Erik Røste fikk full tillit til å gå løs på en ny presidentperiode under skitinget i Stavanger.

Denne gangen hadde langrennskomiteen mulighet til å hente inn en leder som ikke har vært en del av systemet de siste årene.

Det valgte de ikke å gjøre.

Publisert: