– Jeg vil ikke være kjent som hun som sipper hele tiden

Tiril Eckhoff har flere OL-medaljer enn noen annen norsk skiskytterkvinne. Likevel leter hun etter følelsen av å være skikkelig god.

Tiril Eckhoff har fått en ny trener før årets sesong. Hun håper at den daglige oppfølgingen fra Patrick Oberegger skal gjøre henne til en bedre skytter. Foto: Olav Olsen

 • Odd Inge Aas
  Odd Inge Aas
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Veteran? Det høres grusomt ut!

Fossum-løperen er ikke helt fornøyd med starten av intervjuet, men egentlig er det som å slå inn åpne dører. Hun er lederen på laget nå og har vært det i flere år. Stemningen blir noe bedre av en antydning om at 28 år, statistisk sett, ofte er starten på gullalderen for mange skiskyttere.

Les også

Finsk jubeldag da de norske skiskytterkvinnene ble statister

Eckhoff liker den tanken, men kommer raskt inn på det som kan virke som et paradoks.

Fakta er nemlig at Tiril Eckhoff har flere OL-medaljer enn noen annen kvinnelig, norsk skiskytter.

Tora Berger stoppet på fire og Liv Grete Skjelbreid på tre. Faktisk er det bare fire utenlandske kvinner som har flere enn de fem Eckhoff allerede har tatt med seg.

Blant norske menn er det bare Ole Einar Bjørndalen (13), Emil Hegle Svendsen (7) og Halvard Hanevold (6) som har flere.

Likevel:

– Jeg håper at det skal skje noe, at jeg plutselig bare får selvtillit og hele pakken. Det hadde vært deilig, sier Eckhoff.

Den siste vinteren kaller hun en drittsesong. Året før var enda verre.

Eckhoff slet lenge med formen sist sesong, men i Pyeongchang tok hun sin andre OL-bronse på fellesstart. Anastasia Kuzmina vant foran Darja Domratsjeva. Foto: Kim Hong-Ji, Reuters

– Likevel satt du igjen med en sølv og en bronse etter årets OL?

– Ja, det er jo ikke så ille. Men det var tidenes norske OL, så du blir jo glemt i mengden. Det er jo likevel ikke så mange som har fem OL-medaljer, så jeg får ta med meg det. Det var et forferdelig mesterskap. Pissdårlig vær, det var fryktelig surt der nede. Var du der?

– Nei.

– Du gikk ikke glipp av noe!

Les også

Tiril Eckhoff overrasket mot langrennsløperne: – Hun var helt rå i dag

En skikkelig, skikkelig god skiskytter

VM i Holmenkollen i 2016 var ikke forferdelig. Eckhoff skjøt for første gang i karrieren ti treff på sprinten og stormet inn til gull på arenaen hvor hun vokste opp. Suksessen ble komplett da damelaget vant stafetten.

Eckhoff håper ikke at det blir stående som karrierens høydepunkt, men at det finnes noe der fremme som kan overgå det.

– Jeg håper på et større øyeblikk. Jeg vil ikke være kjent som hun som sipper hele tiden, sier Eckhoff, som ofte har tatt til tårene i TV-intervjuer etter renn hvor hun ikke er fornøyd.

– Er det inntrykket folk har av deg?

– Nei, men det hadde vært digg å være skikkelig, skikkelig god.

VM i Oslo ble bra for Tiril Eckhoff. Her feirer hun gullmedalje sammen med Ole Einar Bjørndalens sølv i Holmenkollen i 2016. Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix

Premieutdeling stafett kvinner VM i skiskyting i Oslo sentrum i 2016. Gulljentene f.v. Fanny Horn, Synnøve Solemdal, Marte Olsbu og Tiril Eckhoff. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

– Føler du ikke at du er det?

– Ikke etter den sesongen som var nå, men vi får se.

– Hvor langt unna er du å være en av verdens aller beste?

– Jeg tror jeg må ha noen år til. Drømmen er å bli en av dem som kan kjempe om seieren hver helg og være på toppen.

Eckhoff vant den nasjonale sesongåpningen på Sjusjøen, men da hun skulle opp på seierspallen gikk det galt. Foto: Berit Roald, NTB scanpix

Eckhoff snublet i det ene trinnet og ble liggende leende øverst på pallen. Foto: Berit Roald, NTB scanpix

Får daglig oppfølging

Skiskyting er en veldig merkelig kombinasjon av det å gå så fort man kan på ski, mens man innimellom stopper opp og skyter på fem små blinker 50 meter unna.

Eckhoffs utfordring har aldri vært det som skjer på snøen, der er hun en av de beste i verden. Problemene kommer når hun ligger eller står med geværet foran seg. Som på torsdagens sprint i Hochfilzen, hennes første verdenscuprenn for sesongen. Da bommet hun to ganger på den stående skytingen.

Akkurat det håper hun at det nye opplegget skal hjelpe henne med. Italienske Patrick Oberegger har tatt over som hovedtrener og har et spesielt ansvar for skytingen. Dermed har Eckhoff siden i sommer fått daglig oppfølging på standplass, akkurat som herreløperne har hatt gjennom flere år.

Eckhoff viste god form i sesongstarten på Sjusjøen. Nå gjelder det å få ut det samme i verdenscupen. Foto: Berit Roald, NTB scanpix

Det gir trygghet og er viktig mentalt.

– Han får sett alle feilskuddene. Da slipper jeg å rote i høystakken etter svar, men jeg får dem der og da. I stedet for at jeg blir mer og mer usikker på meg selv og ikke skjønner noe, så har jeg en jeg kan snakke med hver dag.

En av de viktigste oppgavene frem mot årets sesong var å bli mer effektiv og offensiv på skytingen.

– Der har jeg gjort mye rart opp gjennom årene: De siste sesongene har jeg bare blitt mer og mer defensiv.

Les også

Tiril Eckhoff ble forbauset av USA-spørsmål: – Jeg tror ikke Trump vil like meg nå

I Sotsji tok Eckhoff OL-gull på mixed stafetten sammen med Tora Berger, Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

Har bestemt seg for et nytt OL

Forrige sesong var det to-tre ganger Eckhoff spurte seg selv om det hun holdt på med egentlig var verdt det. Resultatene i verdenscupen var så dårlige at det gikk utover all motivasjon.

Etter OL i Pyeongchang gikk hun i seg selv. Tiden etter store mesterskap er tung for mange topputøvere, og Eckhoff mener det er en grunn til at mange legger opp da.

– Før OL så tenkte jeg at hvis det går «helt insane bra», så vil det være kult å legge opp på topp. Så gikk det ikke «helt insane», og det ble litt mer «shit, hva vil jeg nå, hva vil jeg med meg selv?»

Hun legger ikke skjul på at de siste sesongene har budt på en del nedturer. De har svidd, og hun føler seg merket av det.

– Noen sier at det ikke betyr så mye med noen dårlige skirenn, men selvfølgelig gjør det det. Det er dritt, for du står jo opp hver eneste dag for å få det til. Det er som å få en dør i trynet hele tiden, sier hun.

Tiril Eckhoff var usikker på om hun skulle fortsette med skiskyting. Nå har hun bestemt seg for å satse mot neste OL. Foto: Olav Olsen

Før det nye trenerteamet var på plass, fikk hun tid for seg selv og til egne tanker. Eckhoff evaluerte og måtte ta litt mer eierskap til egen trening.

Det var også da hun bestemte seg.

Tiril Eckhoff skal gå nye OL-renn i Kina i 2022. Hun er allerede den norske skiskytterdamen med flest OL-medaljer. I Beijing skal den statistikken bli enda bedre.

Og innen den tid så håper hun å føle seg skikkelig, skikkelig god.

Publisert:
 1. Skiskyting
 2. Tiril Eckhoff

Mest lest akkurat nå

 1. Aftenbladet avslører: Viking har brutt idrettens regelverk i Berntsen-saken

 2. «Hæ, har dere flyttet dit?» spør folk. Nå har hjemmet deres vunnet arkitekturpris.

 3. Kvinne mistenkt for å ha holdt sønnen innesperret i nær 30 år

 4. Politiet har frigitt navnet på mannen som døde i trafikk­ulykken på Buevegen

 5. Ekteparet som tapte millioner på valutalån,får ikke behandlet anke i Høyesterett

 6. Foreløpig har tre søkt på jobben som Rogfast-sjef