Disse kan Norge møte i EM-playoff

Slik ser det ut i de andre gruppene før siste og avgjørende kvalifiseringsrunde.

Per Ciljan Skjelbred, Jo Inge Berget og Haitam Aleesami kommer løpende til Markus Henriksen og Alexander Søderlund som sto bak Norges 2-0-scoring.
  • Torgrim Gotland Bakke
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Med Kroatias seier hjemme mot Bulgaria lørdag, må nok Norge forberede seg på å vinne to kamper i playoff for å komme seg videre til EM.

Norges håp for å ta seg direkte til EM, er at Malta tar poeng hjemme mot Kroatia eller at Norge vinner borte mot Italia i Roma.

På den arenaen har ikke italienerne tapt en kvalifiseringskamp på 23 forsøk. I tillegg har det bare sluppet inn ett mål på de siste 17 kampene (!).

I playoff møtes åtte av de ni treerne i kvalifiseringsgruppene. Den beste treeren går direkte videre. Den muligheten kan Norge bare glemme. Mest sannsynlig blir vi en av de åtte lagene som skal spille om de fire siste plassene.

Hvem som møtes der, trekkes 18. oktober. Før det, deles lagene inn i to grupper, seedede og ikke-seedede, som kan møtes. Hvem som blir seedet velges ut fra UEFAs rangeringssystem (UEFA-koeffisienten, jour.anm.), det samme som brukes for å seede lag i trekningen til kvalifiseringsgruppene.

I 2013, da gruppene til EM-kvalifiseringen ble trukket, ble Norge rangert som nummer 24. Når gruppespillet er ferdigspilt, vil de komme en ny ranking fra UEFA.

I september i år så rankingen slik ut.

Slik ser det ut i gruppene før den siste kvalifiseringsrunden:

Gruppe A:

Etter seier borte mot Tsjekkia forrige kamp, beholder Tyrkia fremdeles tredjeplassen i gruppe A med 15 poeng, to poeng foran Nederland. I siste runde møter de to lagene henholdsvis Island og Tsjekkia, som begge er direkte kvalifisert til EM. Både Tyrkia og Nederland spiller hjemme.

Nederland er rangert foran Norge på rankingen fra september mens Tyrkia er bak.

Gruppe B:

I en meget jevn gruppe liggerBosnia-Hercegovina an til å bli gruppens beste treer med 14 poeng, men to lag følger like bak. Israel med 13 og Kypros på 12. I den siste runden møtes Kypros og Bosnia i Nicosia mens Israel møter EM-klare Belgia i Brüssel. Kyrpos slo Israel borte i forrige runde og vant det omvendte oppgjøret mot Bosnia i kvalifiseringens andre kamp.

Bosnia er rangert foran Norge på rankingen. Israel og Kypros er bak.

Gruppe C:

Ukraina ligger på tredjeplass i gruppe C med 19 poeng, det samme som Slovakia, men slovakerne leder på innbyrdes oppgjør. Og mens Slovakia har en tilsynelatende grei oppgave borte mot Luxembourg i siste kamp, møter Ukraina gruppeleder Spania på hjemmebane. Dermed peker mye mot at Ukraina forblir på tredjeplassen også etter den siste runden, men de har fremdeles en sjanse til å gå direkte videre. Med seier mot Spania, blir de beste treer. Hvis ikke, må de ut i playoff. Og der vil de være ett av de seedede landene.

Gruppe D:

Tyskland gjorde jobben mot Georgia søndag kveld og går til EM som gruppevinner. Polen og Irland gjorde opp om 2. plassen seg imellom i Warszawa. Robert Lewandowskis 2-1-scoring sendte Polen direkte til EM og Irland til playoff.

Irland er ranket foran Norge på UEFA-koeffisienten.

Gruppe E:

Her er det klart at Slovenia blir treer i gruppen. Estland har en teoretisk mulighet tre poeng bak, siden lagene vant hver sin kamp mot hverandre med 1-0, men Slovenia har ni plussmål mer. Så da må Estland slå Sveits med overlegne sifre mens Slovenia må tape borte mot San Marino. Så vi våger å gi den plassen til Slovenia med én kamp igjen.

Slovenia er rangert bak Norge.

Gruppe F:

Ungarn ligger an til å bli beste treer i kvalifiseringen. De leder treer-tabellen med 15 poeng, men har 16 i sin gruppe. Nord-Irland vant gruppen foran Romania.

Ungarn er rangert foran Norge.

Gruppe G:

I gruppe G er det mye som tyder på at Svergie blir nummer tre. Svenskene ligger to poeng bak Russland før den siste runden og er dårligst rangert på innbyrdes oppgjør. Dermed hjelper det ikke å komme på likt antall poeng. Så Sverige er avhengig av at Russland taper hjemme mot Montenegro mens de vinner hjemme mot Moldova i siste runde for å gå direkte til EM. Trolig blir det playoff på Söta bror.

Både Russland og Svergie er rangert foran Norge.

Gruppe I:

Portugal vant gruppen suverent. Søndag kveld måtte Albania slå tabelljumbo Moldova på bortebane for å sikre 2. plassen. Albania vant 3-0 og er klare for EM. Det betyr at Danmark må ut i playoff.

Danmark er rangert foran Norge mens Albania er bak.

Publisert: