Granerud tangerte legendens rekord: – Aldri hatt en så stabil hopper i Norge

Halvor Egner Granerud tok sin ellevte verdenscupseier i Zakopane. Dermed tangerte han Roar Ljøkelsøys norske rekord for herrer.

Halvor Granerud har verdens beste utgangspunkt for å toppe statistikken som den norske skihopperen med flest verdenscupseire. Nå tangerte han Roar Ljøkelsøys elleve verdenscupseire.
 • Mette Bugge
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Nå har begge elleve seire, flest av norske herrer noensinne. Det unike med Granerud er at han har vunnet alle sine triumfer i løpet av én sesong.

Granerud ledet etter den første omgangen, og etter å ha hoppet suverene 133 meter som sistemann, kunne Granerud glise, løfte armene i været og feire en ny triumf.

– Det er helt suverent. Det er på tide at vi har noen som kan begynne å kjempe mot det utlendingene har fått til. Det er veldig flott at Halvor kommer opp til meg og passerer meg veldig snart, sier Ljøkelsøy til Aftenposten.

– Når tror du passeres på toppen av listen?

– Det blir veldig snart. Han er best, rett og slett. Det er bare et tidsspørsmål, slår Ljøkelsøy fast.

Den norske rekorden til Maren Lundby, på 30 verdenscupseire, er det derimot fortsatt et stykke opp til.

Roar Ljøkelsøy har bare ventet på at Halvor Egner Granerud skulle tangere rekorden hans.

Revansjerte uvanlig feil

– Det er fantastisk, nesten ikke til å tro, sier landslagstrener Alexander Stöckl.
Han gledet seg stort over 24-åringen, som vant sitt første verdenscuprenn i finske Ruka 29. november i fjor. Det er mindre enn tre måneder siden.

Allerede lørdag lå det an til at Granerud skulle tangere Ljøkelsøy. Men en sjelden teknisk feil ødela i finaleomgangen. Til slutt havnet han på 7. plass.

– Det var så klart for ham hva som hadde skjedd. Jeg møtte ham på sletten og han smilte, ristet på hodet og sa at det var hans feil, sier landslagstrener Alexander Stöckl.

Askerbøringen ga uttrykk for at han skjønte hva som var problemet. En teknisk feil, men ikke noe stort.

Kalles en blåkopimaskin

Begge slappet av og det var slett ikke behov for noe oppklaringsmøte.
«Nei, nei» ler Stöckl. For det var et resultat ulikt verdens beste hopper denne sesongen, etter at han kom til Polen med fire førsteplasser på rad.

– Halvor er blitt en blåkopimaskin. Han er helt enorm, presser ut topphopp hele tiden. De kommer bare på rekke og rad. Vi har aldri hatt en så stabil skihopper i Norge, sier tidligere topphopper Kenneth Gangnes som i dag er servicemann på landslaget.

Graneruds helt usedvanlige stabilitet er også noe Roar Ljøkelsøy lar seg imponere over.

– En ting er å hoppe så godt i en periode, men etter at det gikk litt tråere i Hoppuka så ser det ut som om han har full kontroll. Når det drifter litt ut, så er han på sporet igjen veldig kjapt. Det er imponerende at han er så fokusert hver eneste gang, sier han.

Granerud har vært en seiersmaskin denne sesongen og har hatt mye å smile for.

Fantastisk norsk dag

Men det var ikke bare Granerud som leverte av de norske hopperne søndag.

For på pallen sto Robert Johansson ved siden av Granerud. Johansson tok tredjeplassen. Bare Anze Lanisek skilte de to lagkameratene

Marius Lindvik gjorde som dagen før og leverte godt i finalen. 136,5 meter var sterkt, men utgangspunktet 125 meter i den første omgangen ødela litt.

Likevel var sistehoppet så sterkt at han tok fjerdeplassen. Daniel-André Tande gjorde den norske dagen komplett med sin 7. plass.

Nå drar hoppsirkuset videre til Rasnov i Romania. Det blir siste konkurranse før VM starter i Tyskland.

Publisert:
 1. Halvor Granerud
 2. Roar Ljøkelsøy
 3. Alexander Stöckl
 4. Skihopping

Mest lest akkurat nå

 1. Viking vurderer politi­anmeldelse: Vil utestenge supportere etter bråket

 2. Redningsaksjon ved Tananger i natt

 3. Høyre-politiker ga over 400.000 i bonus til leder i Renovasjonen

 4. Easee flytter fra Sandnes til Stavanger: «Mama, we’re coming home»

 5. 106 speidere måtte evakueres fra leirområdet i natt

 6. Matheo (9) og Zoya (12) fra Randaberg havnet på sykehus på Mallorca etter skremmende hendelse: – Det var helt forferdelig