Rösler med sensasjonell seier mot gamleklubben

Wigan og manager Uwe Rösler sendte Manchester City ut av FA-cupen, året etter at de rystet storklubben i finalen av turneringen.

Uwe Rösler fikk se sitt Wigan sendte Manchester City ut av cupen, mot alle odds.
 • Jørgen Tjærnås
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

I fjorårets FA-cupfinale vant Wigan meget overraskende med 1-0 mot Manchester City. Søndag skulle Wigan på ny sørge for å sende storklubben ut av den tradisjonsrike turneringen. Med seier 2-1 i FA-cupens kvartfinale sørget Wigan igjen for en meget, meget overraskende cupseier mot Manchester City.

Ekstra spesiell ble kampen for Wigan-manager Uwe Rösler. Tyskeren, med fortid som trener i Lillestrøm, Viking og Molde, spilte for nettopp Manchester City fra 1994-1998. Der ble han en favoritt blant fansen. Og hans første møte med klubben som trener kunne da heller ikke gått bedre.

– Er dette min største dag som manager? Sannsynligvis. Dette var min sjanse til delvis å gjenskape det Roberto Martinez gjorde sist sesong, sa Wigan-manager Uwe Rösler til BT Sport.

Wigan ledet 1-0 til pause, etter straffemål av Jordi Goméz. Rett fra garderobene doblet James Perch ledelsen. Samir Nasri reduserte for vertene med 22 minutter igjen på klokka. Men til tross for et massivt hjemmepress holdt Röslers menn ut, og sikret seg en billett til semifinalen.

Demichelis syndebukk igjen

Kampen startet i et rolig tempo. Begge lag hadde et par halvsjanser hver. Men det var først etter 25 minutter at kampen ble virkelig interessant.

Martin Demichelis har fått mye kritikk for sitt manglende tempo. Det ble utslagsgivende da Manchester City-stopperen fikk rødt kort og lagde straffe mot Barcelona i mesterligaen. Og mot Wigan skulle han igjen forsøke å innta hovedrollen.

Martin Demichelis fikk nok en gang trøbbel med tempoet.

For etter 25 minutter ble argentineren, som ble hentet fra spansk fotball i sommer, rundlurt av Wigan-angriper Marc-Antonine Fortuné. Spissen kom seg inn i feltet, hvor Demichelis tråkket ham på foten. Fortuné gikk i bakken, og dommer Anthony Taylor pekte korrekt på straffemerket. I duell mot Citys cupkeeper Costel Pantimillion gikk straffetaker Jordi Goméz seirende ut. Keeperen tok et steg mot høyre, og måtte se Goméz sikkert plassere ballen i motsatt retning til ledelse 1-0 for Wigan.

Satte fyr i fansen

Heller ikke baklengsmålet satte fyr i Manchester City før pause, slik at det var Röslers menn som kunne gå i pausen med ledelsen. En pause de trolig brukte godt.

For knapt ett minutt var spilt av 2.-omgang da ledelsen var doblet til 2-0, igjen etter skrøpelig forsvarsspill hos vertene. James McCarthy slo inn fra venstre, og på bakre stolpe utnyttet høyreback James Perch at Gael Clichy nølte. Clichy burde klarert, men klarte ikke å bestemme seg, og Perch utnyttet sjansen ved å takle ballen i mål fra kort hold.

James Perch (t.v.) gratuleres av lagkameratene etter å ha satt inn kampens andre mål.

Målet ble grundig feiret av bortefansen. På benken var Rösler langt mer behersket, og trolig i ferd med å tenke ut neste trekk for å styre kampen i riktig retning.

Intens avslutning

På motsatt benk tok City-manager Manuel Pellegrini grep. Yaya Touré, Alvaro Negredo og Jesus Navas ble ofret da Edin Dzeko, James Milner og David Silva entret banen samtidig etter 53 minutter.

Milner fikk tidlig en god sjanse, men innlegget hans trillet langs mållinja, før den ble klarert. Litt senere fikk Dzeko en enda større sjanse. Opprullingen var perfekt, men bosnierens heading fra kort hold traff stolperota, før ballen igjen ble klarert.

Etter 68 minutter kom reduseringen alle ventet på. Wigan fikk ikke klarert en dødball, og ballen endte hos Samir Nasri. Fra 25 meter sendte franskmannen av gårde en markkryper, som fant veien helt til nettmaskene. 1-2, og ett hjemmemål til ville bety omkamp.

Kanskje burde målet vært annulert for offside, da den gikk mellom beina på en offsideplassert City-spiller. Men målet ble stående, og håpet var tent hos hjemmefansen.

Også Sergio Agüero og flere av de andre City-stjernene sørget for påfyll på sjansekontoen. Målkontoen forble imidlertid urørt, til tross for massivt press i kampens sluttfase.

Wigan var heller ikke ufarlige. I starten av de fem overtidsminuttene kom Fortuné alene mot Pantimillion, men rumeneren vartet opp med en god redning. Det hadde uansett lite å si, ettersom City aldri klarte å få målet de trengte.

Uheldig trekning

Dermed kunne Rösler juble for seier mot sitt gamle lag, og for å ha tatt sin desidert største skalp som manager i England. Klubben er den fjerde til å slå Manchester City borte denne sesongen. De tre andre lagene heter Bayern München, Chelsea og Barcelona.

Nå er klubben bare ett steg fra å spille finale i FA-cupen for andre år på rad. Men det steget kan fort bli for tøft. For før kampen ble semifinalene trukket. Der kom Arsenal opp av hatten som motstander for Wigan. Med Manchester City ute av cupen er Arsenal nå storfavoritt til å vinne turneringen.

I den andre semifinalen spiller Hull mot Sheffield United. Sistnevnte spiller på nivå tre. Dermed kan det bli en FA-cupfinale uten et lag fra øverste nivå.

Les også

 1. City-fansen sang navnet hans da han var kreftsyk

Publisert:
 1. Engelsk fotball
 2. FA-cupen
 3. Manchester City
 4. Wigan Athletic FC

Mest lest akkurat nå

 1. Han blir Høyres ordfører­kandidat i Sandnes - og han vet hvem han vil styre sammen med

 2. Direkte: Se Cupekstra med 10 lokale lag her

 3. For folk vil koke over fra livet og ned, og fryse seg i hjel fra livet og opp! Genialt konsept!

 4. Her jobber kunstneren med et nytt Haaland-verk – på samme hjørnet som yndlings­restauranten hans

 5. Rosseland håper på cupbombe – med Haaland på tribunen

 6. Måtte ta grep på Vigdel: – Stranden er for populær