Svensk friidrettsekspert hardt ut mot Johaug-hjelpemiddel: – Ganske trist

Torsdag løp Therese JOhaug inn til årsbeste i verden på 10.000 meter, ved hjelp av en ny teknologi. Dette likte den svenske friidrettseksperten Lennart Julin svært dårlig.

Therese Johaug og broren Karstein Johaug trener på Bislett og tester «lysharen» før Impossible Games. Nå møter teknologien sterk kritikk.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Torsdag kveld gjennomførte utøvere som Therese Johaug, Sondre Nordstad Moen og Ingebrigtsen-brødrene sololøp på «Impossible Games».

De og flere andre fikk hjelp av den nye teknologien kalt «lyshare» eller «wavelights». Forbudet mot dette ble opphevet av Det internasjonale friidrettsforbundet i november, og ble testet ut for første gang i Norge torsdag kveld.

Lysharen er et lys inni listen langs friidrettsbanen som beveger seg i den farten som utøverne velger. Dermed kan man stille lyset inn etter den gjennomsnittsfarten som skal til for å slå rekord på den aktuelle distansen.

Johaug hadde stilt inn lyset slik at hun ville løpe på tiden 31.50 om hun klarte å følge hastigheten til lyset. Det klarte hun med god margin, og løp inn til tiden 31.40,67.

Det er ny personlig rekord med 40 sekunder, og fjerde best i Norge gjennom tidende. Det er også årsbeste i verden på distansen.

Ifølge Bislett-leder Steinar Hoen kan utøverne bestemme gjennomsnittsfarten på lyset, slik at de kan klare tiden de har satt seg så lenge de klarer å holde følge.

Veldig skeptisk

Den svenske friidrettseksperten, Lennart Julin, er ikke en tilhenger av den nye teknologien.

– Det her har i prinsippet vært forbudt i hele friidrettens historie, ettersom det er blitt sett på som uautorisert hjelp. Men for ett eller to år siden ble forbudet fjernet. Styret i Det internasjonale friidrettsforbundet tok avgjørelsen veldig diskret, sier han til svenske Expressen.

Julin forteller at lysharen ble tatt i bruk under et europacup-stevne i London i 2019. På spørsmål om han er skeptisk til teknologien, svarer han:

– Ja, det hører du sikkert på meg. Jeg synes det å kunne disponere krefter er en del av utfordringen, og at man ikke behøver hjelp til dette. Harer har alltid eksistert, men nå overlater man altså jobben til en maskin. Nei, jeg synes det er ganske trist, sier Julin.

Johaug svarte på kritikken

Etter Johaugs rekordløp ble skiløperen spurt om hvordan det var å løpe med lyshare, der hun gjerne innrømmet at det var til god hjelp. Men hun fnyser av at kritikken mot bruk av dette hjelpemiddelet.

– Det er mye lettere å løpe med en hare enn å bruke denne lysharen. Det har jeg fått erfare når jeg har trent på bane sammen med Karstein, sa hun til Aftenposten, og henviser til treningsøktene sammen med sin bror Karstein.

Til Nettavisen ble Johaug spurt om hva hun synes om uttalelsene til Julin.

– Da er jeg faktisk veldig uenig. Da er det mer juks å ha hare, spør du meg. En hare som tar vind og er en bauta foran deg, sa Johaug til Nettavisen, og understrekte at hun til syvende og sist måtte gjøre jobben selv

Therese Johaug kunne slippe jubelen løs da hun satt ny årsbeste i verden på 10.000 meter på «Impossible Games».

– Johaug får en kjempeford

NRKs langrenn- og friidrettskommentator, Jann Post, var ikke i tvil om at Johaug var den utøveren som kanskje hadde størst fordel av teknologien.

– Hun får en kjempefordel av lys i dette løpet, for hun har ingen fartsfølelse – noe hun viste i NM i fjor. Nå kan hun få et jevnt løp og det gir henne en god sjanse, sa han til NRK før løpet.

Mener hun ville brutt barriere med lys

Løpelegenden Ingrid Kristiansen er enig med Post i at Johaug hadde en enorm fordel av lysharen.

– Lysharen kan være til stor hjelp, men til syvende og sist handler det om den som løper. Lysharen gjør ikke at man plutselig løper fortere, men det kan være til stor hjelp for folk som løper alene. Jeg tror en lyshare ville hjulpet meg å løpe på under 30 minutter i 1986, mener Kristiansen.

Hun sikter til norgesrekorden på 30.13,74 (10.000 meter), som fortsatt står den dag i dag.

Ingrid Kristiansen avbildet på 10.000 meter under Bislett Games i 1986.

Likevel tror hun ikke på et stort rekordrush, om dette blir den nye normalen i internasjonal friidrett.

– Jeg tror det blir lenge til noen slår rekorden min på 5000 og 10.000 meter, ettersom man fortsatt må gjøre den reelle jobben. Jeg synes jo det blir litt i overkant med lys, men i dag er det greit ettersom alle løper alene, mener Kristiansen.

Bislett-leder Steinar Hoen er helt uenig i kritikken fra Julin.

Tror på rekordrush

Bislett-leder Steinar Hoen sier dette om kritikken fra svenske Julin:

– Julin representerer en generasjon som har vist lite villighet til å fornye ting i internasjonal friidrett. Vi ønsker å prøve ut nye ting, og det er åpenbart at den nye teknologien har kommet for å bli. Det er jo lovlig, sier Hoen, som samtidig understreker at han har enorm respekt for Julin.

– Julin synes lysharen ødelegger friidretten, hva mener du?

– Jeg mener det stikk motsatte. Men jeg må innrømme at jeg ikke hadde turt å teste det ut for første gang på et Diamond League-stevne på Bislett. I et år som dette, på et arrangement som Impossible Games, finnes det ikke et bedre øyeblikk å teste det ut, svarer Hoen.

Publisert: