Norge kan tjene 11 millioner kroner på seier mot Kypros

Norge kan doble inntektene fra Nations League med gruppeseier mandag.

Her setter Bjørn Maars Johnsen inn det som kan bli et svært viktig mål mot Slovenia.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Når det norske herrelandslaget går ut på GSP Stadion i Nikosia mandag kveld er det mye som står på spill. Gruppeseier, muligheten for EM-billett, opprykk i Nations League, og en drøss av millioner kroner.

Avslutningen kunne knapt vært mer dramatisk. Norge og Bulgaria har like mange poeng før den siste kampen, men Norge har den lille fordelen med et ekstra plussmål. Dersom et av lagene ikke avgir poeng, kan gruppen avgjøres langt nede på listen over kriteriene som avgjør gruppeseieren.

Les også

Sene scoringer skapte Nations League-drama: – Blir en thriller

Allerede ved å delta i liga nummer 3 har Norge fått 11,3 millioner kroner i deltagerpengene, viser en oversikt fra Uefa. Men for å få premiepenger, må de vinne gruppen. Da venter det 11,3 millioner nye kroner inn på kontoen til Norges Fotballforbund.

– Vi tenker ikke på pengene, men vil til EM. Da er seier i Nations League viktig, og playoff er en av mulighetene for å kvalifisere oss. 11 millioner for gruppeseier er mye penger for NFF, sier direktør for kommunikasjon og samfunn i NFF, Svein Graff.

Han sier at pengene vil gå inn i aktivitetsbudsjettet til forbundet, som omfatter både topp og bredde. Mye av pengene er en erstatning for tv-rettigheter som forbundet tidligere solgte selv, men som nå Uefa selger sentralt.

Men selv med seier venter det ikke spillerne noe ekstra bonus.

– Spillerne får bonus dersom vi kvalifiserer oss for EM. Da får de 25 prosent av inntektene NFF får av Uefa, sier Graff.

Ekstra penger neste gang

Laget som til slutt vinner gruppen vil også rykke opp et nivå, til liga B. Dersom det blir Norge vil de møte lag som Østerrike, Wales, Tyskland og Island. Og siden deltagerpengene i liga B er høyere enn Norges nåværende nivå, vil et opprykk også bety mer penger i pungen til neste utgave av Nations League.

  • Dette skrev kommentator Ola Bernhus etter kampen mot Slovenia:
Les også

«Til slutt var uavgjort en lettelse, og slik burde det ikke være»

Dersom deltagerpengene er på samme nivå i neste utgave av turneringen, vil det bety 3,8 millioner ekstra for Norge å delta i liga B.

Norge kan maksimalt få med seg 22,6 millioner kroner fra årets turnering. Pengene går inn i kassen til Norges Fotballforbund, ikke direkte til a-landslaget.

Forbundet hadde budsjettert med 8,1 millioner i billettinntekter på de tre hjemmekampene, men lave tilskuertall har ført til at resultatet ble i underkant av fem millioner kroner.

Økte summen

I utgangspunktet var summene noe lavere, men i oktober bestemte Uefa seg for å øke deltagerpremien og premiepengene med 50 prosent.

Aller mest penger er det naturlig nok å hente for lagene i liga A. De fire gruppevinnerne spiller også om seieren i turneringen, hvor det er enda mer penger å hente. Vinneren av hele Nations League vil få 60 millioner kroner, i tillegg til de om lag 40 millionene de har fått i deltagerpenger og gruppevinnerbonus.

Publisert: