Jordskred stoppet dramatisk Tour-etappe på fransk marerittdag. Bernal tok over ledertrøyen.

Et voldsomt uvær løste ut store jordmasser og skapte fullt kaos i Tour de France. Egan Bernal er ny sammenlagtleder etter at etappen ble stoppet.

Det ble kaotiske tilstander da et jordskred rammet fredagens Tour de France-etappe.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Jordraset skjedde i utforkjøringen i Val d’Isère 13 kilometer fra mål. Det tvang arrangøren til å nøytralisere den 19. etappen.

Rytterne fikk den nedslående beskjeden da Egan Bernal hadde i underkant av 30 kilometer igjen av fjelletappen.

– Fjellveggen har rast ut. Her er det umulig for noen å sykle. Ingen får kjøre forbi. Det er en naturkatastrofe, sa TV 2s sykkelekspert Dag Otto Lauritzen på telefon under direktesendingen.

Dag Otto Lauritzen var tett på dramaet under fredagens etappe i Tour de France.

Senere gikk det et nytt ras med jord og stein da Lauritzen rapporterte på direkten.

– Pass deg Toby, ropte Lauritzen til sin kameramann Torbjørn Pedersen.

– Dette er faktisk livsfarlig, la han til.

I tillegg til selve jordraset som blokkerte veien, hadde det også lagt seg mye snø i utforkjøringen ned fra etappens nest siste fjelltopp. Hagl flagret også i luften.

– Det er utrolige bilder vi ser her i juli, sa Thor Hushovd under TV 2s sending.

Den tidligere verdensmesteren la til at det var riktig av juryen å stoppe rittets tredje siste etappe.

– Dette her er bare enormt trist, for sykkelløpet var ikke over. Siste fjellet var ikke kjørt, og utforkjøringene var ikke gjort. Det er en naturkatastrofe, og da må man tenke på sikkerheten til rytterne, sa Hushovd.

LESTE DU DENNE? Spår Tour de France-drama: – Vi kommer nok til å huske denne avslutningen i flere tiår

Egan Bernal overtok sammenlagtledelsen i Tour de France på dramatisk vis.

Ingen etappevinner

Avgjørelsen om å stoppe etappen betød at tidene på toppen av 2770 meter høye Col de l’Iseran ble tellende resultat. I alt kaoset regnet de fleste med at Bernal kom til å bli tildelt seieren, men senere avgjorde Tour de France-juryen at etappen vil stå uten en vinner.

Colombianeren vil derimot stå igjen som ny sammenlagtleder. Han rappet ledertrøyen fra Julian Alaphilippe, som har vært i tet gjennom store deler av årets ritt.

Franskmannen startet dagen med en luke på ett minutt og 30 sekunder, men Alaphilippe greide ikke å holde tritt da Bernal angrep med 5 kilometer igjen til toppen av Col de l’Iseran. Colombianeren var over toppen to minutter og syv sekunder foran mannen i ledetrøyen.

Den 22 år gamle Ineos-rytteren leder nå Tour de France med 48 sekunder ned til Alaphilippe. Fredagens drama gjorde at ingen bonussekunder ble delt ut. Det er ytterligere 28 sekunder til fjorårets vinner Geraint Thomas på tredjeplass.

Julian Alaphilippe i lagbilen etter at fredagens etappe ble nøytralisert.

Franske tårer

Tidligere på dagen måtte Thibaut Pinot bryte rittet. Frankrikes håp om en etterlengtet triumf i Tour de France kan ha blitt knust fredag.

Det er alle franske syklisters største drøm: Ingen franskmenn har vunnet Tour de France siden Bernard Hinault i 1985. Den neste franskmannen som står i den gule trøyen på Champs-Élysées, er garantert evig legendestatus.

Før fredagens etappe fra Saint-Jean-de-Maurienne til Tignes var Thibaut Pinot ett minutt og 50 sekunder bak ledende Julian Alaphilippe i Tour de France-sammendraget.

Den gule trøyen var innen rekkevidde for 29-åringen før de avgjørende fjelletappene denne helgen.

Thibaut Pinot under en tidligere etappe.

Så skjedde det som ikke skulle skje. Med litt over 80 kilometer igjen fikk Pinot plutselig store problemer med å holde følge med resten av feltet. Han så ut til å ha vondt – og måtte bandasjeres på det ene låret underveis.

Det så ikke ut til å hjelpe. En gråtende Pinot måtte til slutt bryte etappen.

– Hele Frankrike gråter, sa TV 2-kommentator Christian Paasche.

Det er noe uklart nøyaktig hva som var galt med Pinot. Cyclyst.co.uk skriver at han skal ha fått en smell i kneet for noen etapper siden. Han kjempet seg gjennom smertene under torsdagens etappe, men til slutt ble det altså for mye.

Thibaut Pinot tørker tårene i en av FDJs lagbiler.

Avgjørende etappe halvert

Tour de France fortsetter lørdag med rittets siste fjelletappe i Alpene. Da skal rytterne egentlig sykle 130 kilometer, men fredag kveld ble det kjent at den kuttes ned til 59 kilometer.

I praksis vil det lørdag bli klart hvem som blir Tour-vinner. Det er tradisjon for at man ikke angriper den gule ledertrøyen på rittets siste dag.

Spørsmålet er om Julian Alaphilippe vil være i stand til å slå tilbake. Han vil ikke få tilsvarende hjelp i fjellene fra sine Quick-Step-kamerater som Ineos kan gi Bernal og Thomas.

– Jeg tror ikke jeg kan ta den gule trøyen tilbake. Jeg ble slått av noen som var sterkere enn meg, sa Alaphilippe til fransk TV fredag kveld.

Ineos-laget, som tidligere gikk under Team Sky, jakter sin syvende sammenlagtseier på åtte sesonger i Tour de France.

Publisert: