Spillet rundt Neymar får TV 2-ekspert til å reagere sterkt: – En gjørmete affære

Paris Saint-Germain skal ha snodd seg unna reglene.

Neymar er på vei bort fra Barcelona. Her feirer han en scoring mot Deportivo Alavés.
 • Pål Strande Gamlemoen
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Flere nettsteder, blant annet BBC, melder om en overgangssum på 222 millioner euro, altså rundt 2.1 milliarder norske kroner. Det er mer enn en dobling av rekorden Manchester United satte da de hentet Paul Pogba i fjor sommer.

Den skyhøye summen får Viasats La Liga-ekspert og kommentator, Petter Veland, til å reagere.

– Det er en spinnvill overgangssum. Nå har vi sett at overgangssummene har økt mer og mer de siste årene, også kommer sommeren 2017 og overgangsrekorden som var blir mer enn doblet. Da må noen snart finne en brems, sier Veland.

Les også

Lokalavis kritiserte Uniteds svenske signering: – Amatørmessig

Truer med å melde PSG til UEFA

Onsdag meldte nyhetsbyrået AP at Neymar har fortalt lagkameratene i Barcelona at han vil forlate klubben. Destinasjonen skal være Paris Saint-Germain, som er villige til å utløse brasilianerens utkjøpsklausul på 222 millioner euro.

– Når andre klubber på markedet ser at han går for den summen, er på en måte standarden satt. Da er det bare et fåtall klubber som har mulighet til å være med på den pengegaloppen, sier Veland.

Neymar kan meget snart være klar for Paris Saint-Germain.

Barcelona-trener Ernesto Valverde skal ha gitt den brasilianske angrepsspilleren tillatelse til ikke å trene og istedenfor bedt han om «å finne ut av fremtiden». Veland håper at overgangen ikke utløser en trend der et fåtall klubber forhandler om gigantsummer seg imellom de neste årene.

– Jeg tror det er en av bakgrunnene for at Financial Fair Play ble opprettet, at man skulle forhindre disse syke summene som forhindrer 99 prosent av klubbene fra å være med på et vanlig overgangsmarked. ’

Financial Fair Play (FFP) er et regelverk det europeiske fotballforbundet (UEFA) opprettet for å hindre at klubbene brukte mer penger enn det de tjente. Mandag truet La Liga-president Javier Tebas med å melde PSG til UEFA for ikke å overholde FFP-reglene dersom de henter Neymar.

Les også

Her får norske Tobias (25) superstjernen til å måpe: - Zlatan har ikke en sjanse mot meg

– Gjørmete affære

Samtidig går det rykter om at det ikke er PSG som klubb som vil stå for overgangssummen, men istedenfor eierne, Qatari Sports Investment (QSI). De er ifølge BBC del av Qatars velferdsfond. Ryktene sier at QSI vil betale utkjøpsklausulen for Neymar, slik at han får kjøpt seg ut av kontrakten med Barcelona. I Spania er det nemlig spillerne som gjør dette når de bytter klubb. I bytte skal Neymar fungere som en slags ambassadør for VM i Qatar i 2022.

– Da er man plutselig i en helt annen gråsone, som vil skyggelegge Financial Fair Plays opprinnelige mening fullstendig. Da kan plutselig alle overgangssummer i teorien bli betalt av en tredjepart som ikke har noe annet å gjøre med klubben annet enn at de er sponsor, sier Veland.

TV 2s fotballekspert Simen Stamsø Møller er heller ikke begeistret for den mulige finansieringsmetoden.

– Hvis det stemmer har vi ikke lengre bare den høyeste summen, men også den mest gjørmete affæren. Hvis det skjer, tyder det på at UEFA og FIFA snart ikke kan gjøre noe mer med pengegaloppen i fotballen. Det er utrolig trist.

Luis Suárez, Neymar og Lionel Messi har i flere år dannet det de fleste anser som verdens, kanskje tidenes, farligste angrepstrio.

– Jeg synes det er trist når business og fotball er bestevenner. Det er ikke derfor jeg er glad i sporten. Hyppige overganger og store summer er litt det motsatte av fotballens verdi.

Stamsø Møller forteller at han oftere trekker mer og mer på skuldrene når spillere forlater klubber, istedenfor at han blir skikkelig glad i forskjellige spillere.

– Dette er nok i nærheten av så «crazy» som det får blitt. Forhåpentligvis blir metodene som blir brukt her så uglesett at de finner en måte å stoppe det på, sier Stamsø Møller.

Les også

Messi raste ned i vekt: - Har aldri sett ham bedre

Vil bli nummer én

I Barcelona har Neymar dannet en dødelig trio med Luis Suárez og Lionel Messi. Sammen er det blitt kjent som «MSN».

Brasilianeren kom til «Blaugrana» i 2013 med høye forventninger på skuldrene. Han har vært en gigantisk suksess og har scoret 105 mål på 186 kamper i alle turneringer. Lionel Messi ser ut til å ha tatt farvel med Neymar på Instagram:

– Brasilianere bryr seg mye om Gullballen og andre slike populæritetskåringer. Slikt har en høy status i Brasil, med Ronaldo, Ronaldinho og Kaká som har satt standarden i årene der fotballen virkelig har skutt fart internasjonalt, forteller Petter Veland.

Det sies at Neymar vil ut av skyggen til Messi.

– Brasilianerne har måttet se på at en portugiser (Cristiano Ronaldo) og en argentiner, altså en fra nasjonen som er deres store rivaler, har vært altoppslukende de siste syv-åtte årene.

– Hovedargumentet for Neymar skal være at han ikke kan være nummer én i Barcelona så lenge Messi er aktiv og god. Det kommer han til å være tre-fire år til.

Stamsø Møller skulle ønske at Neymar ble i Barcelona. Han tror brasilianerens sportslige tanke bak overgangen er at han ønsker å bli ansett som verdens beste spiller.

– Han spiller fotball på en spektakulær måte – en blanding av show og kvalitet. Det er mye enklere å praktisere i en dårligere liga, og Ligue 1 er en dårligere liga enn den spanske. Han kommer til å herje mye mer enn det han har gjort til nå. For mange kan han få en høyere stjerne, mens noen kan komme til å tenke «men den franske ligaen er ikke like god som den spanske», sier Stamsø Møller.

Publisert:
 1. Neymar
 2. FC Barcelona
 3. Lionel Messi
 4. Champions League
 5. Paris Saint-Germain

Mest lest akkurat nå

 1. Den flotte gården er som hentet ut fra et norsk folkeeventyr

 2. Ekteparet våknet midt på natten av at en mann sto over dem. I hånden hadde han en øks. Etterpå ville voldsmannen skyte Roald Berntsen

 3. Disse seks er skremte og sjokkerte. Nå ber de politikerne skifte kurs

 4. Testet positivt? Dette gjør du

 5. – Trist for supporterne

 6. – Det er broilerne som styrer best