Dopingjeger begeistret over at Russland fratas VM: – Et enormt prestisjetap

Russland får ikke arrangere VM i skiskyting i 2021. Norsk dopingjeger roser det, men har ingen tro på åtte års utestengelse.

Maxim Tsvetkov, Jevgenij Garanitsjev, Dimitrij Malysjko og Anton Babikov får trolig ikke gå for medalje på hjemmebane i 2021.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Den russiske byen Tjumen skulle være vertskap for VM i skiskyting i 2021. Men på Det internasjonale skiskytterforbundets (IBU) ekstraordinære kongress onsdag ble det klart at Russland nektes å arrangere VM.

– Jeg er glad for at man ikke lar juksenasjoner få arrangere store mesterskap, sier den mangeårige dopingjegeren Inggard Lereim til Bergens Tidende.

– Dette er selvsagt et enormt prestisjetap for Russland, sier Lereim.

Frist til 24. februar

IBU-styret krever at russerne gir fra seg VM innen 24. februar. Hvis ikke vil styret frata dem mesterskapet.

Det er usikkert om russerne frivillig vil gi fra seg mesterskapet. Russlands skiskytterforbund har imidlertid tatt kraftig til motmæle mot dopinganklagene.

Inggard Lereim har i en årrekke jobbet for å stanse doping i internasjonal idrett.

Verdens antidopingbyrå (WADA) har vært svært kritisk til at IBU gir VM til et land som ikke følger antidopingreglene. Mange av skiskytterne, med Martin Fourcade og Ole Einar Bjørndalen i spissen, har dessuten krevd strengere dopingstraffer etter at Russland kom svært dårlig ut i den såkalte McLaren-rapporten.

NRKs skiskytterekspert Halvard Hanevold sier at det kunne blitt store konsekvenser uten onsdagens vedtak. WADA presset IBU til å frata Russland mesterskapet.

– Konsekvensen kunne ha vært at ingen skiskyttere ville ha kunne deltatt i OL i Pyeongchang, hvis de hadde opprettholdt den tildelingen til Tjumen, sier Hanevold til egen kanal.

Les også

Vil nekte fotballpøbler å reise inn i Russland under VM

Skeptisk til åtte års utestengelse

IBU går også inn for å skjerpe dopingstraffene betydelig. Forbundet ønsker inntil åtte års utestengelse, mot maksimalt fire år i dag.

Det er imidlertid WADA som må endre sin kode for å kunne iverksette en så lang dopingutestengelse. IBU har nå nedsatt en arbeidsgruppe for å jobbe for økte straffer, men Inggard Lereim har hverken tro eller ønske om åtte år.

– Veien til åtte års utestengelse er lang, de skal igjennom både IOC og WADA, påpeker Lereim.

Han stiller også spørsmål ved om det er riktig med en så lang utestengelse.

– Jeg har selv sett dette på nært hold i det gamle Sovjetunionen og DDR. Selv om det ikke fritar den enkelte utøver, er det ofte andre enn utøverne som skaper dopingkulturen. Dette er blitt systematisk gjennomført av politisk ledelse og idrettsledere, sier den norske dopingjegeren.

– Derfor mener jeg at åtte år er å skyte litt for skarpt mot den enkelte utøver, sier han.

Les også

Russland får ikke delta i VM i friidrett

Økte pengestraffer

IBU vil også ha en tidobling av pengestraffene til 1 million euro, og inndraging av en VM-, OL- og verdenscupkvoteplass for hver dopingsak.

– Jeg kan forstå kravet om økt pengestraff, for dem som bruker doping stjeler jo penger fra konkurrentene sine, sier Lereim.

Årets VM i skiskyting starter torsdag. IBU ble tvunget til å avholde den ekstraordinære kongressen for å behandle utøvernes krav om skjerpede reaksjoner mot dopingjuks.

I januar sendte 154 løpere et brev til IBU med krav om skjerpede reaksjoner. I McLaren-rapporten ble 31 russiske skiskyttere nevnt, men av disse er kun to suspendert av IBU. De andre er det startet etterforskning mot.

Russland ga før jul fra seg de tildelte internasjonale verdenscuprennene i skiskyting denne vinteren, som følge av oppstyret rundt avsløringene i McLaren-rapporten. Den offisielle begrunnelsen var at dopingsnakket ville gjort at det sportslige ville kommet i bakgrunnen.

– Utøverne skal ha æren

Nå har altså Russland fått beskjed om at de også må si fra seg skiskyting-VM i Tjumen. Hvis ikke blir mesterskapet tatt fra dem.

De vedtatte IBU-forslagene vil bli innpasset i regelverket og iverksatt før sesongen 2017–18. Utøverrepresentant Aita Gasparin møtte pressen etter å ha talt for IBU-kongressen.

– Vi er fornøyde med at de støtter oss og hørte på oppropet vårt, sier Gasparin til TV 2.

Nordmannen Anders Besseberg er preisdent i IBU.

IBU-president Anders Besseberg gir ros til utøverne.

– Jeg er svært fornøyd med utfallet, og det ble egentlig som ventet. Her er det snakk om felles interesser både fra utøverne og de nasjonale forbundenes side. Vi vil ha en ren skiskyttersport, og sånn sett var det ikke vanskelig å komme fram til de vedtakene som er fattet i dag, sier Besseberg til NTB.

WADA har uttrykt bekymring rundt det å tildele VM til et land med et ikke-fungerende antidopingbyrå. Besseberg erkjenner at IBU har fryktet at Tjumen-tildelingen kan være et brudd på den såkalte WADA-koden.

– Vi kan stå i fare for å bli erklært «non compliant», og det ser vi på som en for stor risiko å ta. Derfor tok vi denne beslutningen for å være proaktive, sier Anders Besseberg.

Publisert: