Smil nå, Roy! Snart felles dommen

Han har vært i treneryrket i 40 år. Men den kommende uken avgjør Roy Hodgsons (68) ettermæle.

Landslagssjef Roy Hodgson ble omringet av engelske supportere i Chantilly og stilte velvillig opp på «selfies».
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

PARIS: — Med en gang du begynner å tenke på konsekvenser, på hva som blir sagt hvis du tar en gal avgjørelse, er du ikke i stand til å gjøre den jobben du skal som fotballtrener, sier Hodgson.

Det er rart hva et par vellykkede bytter kan gjøre for en fotballtrener og et fotballag. 2-1-seieren over Wales i «Battle of Britain» gjør at fotballivet inntil videre smiler for England.

Hodgson om tiden i Stavanger og Viking:

Les også

- Jeg kunne sittet på rivieraen, røkt sigarogtelt pengene mine. I stedet jobber jeg for lommepenger i en Mikke Mus-klubb!

Med uavgjort mot Slovakia er de garantert videre. Kanskje er det også nok til å vinne sin EM-gruppe.

Daniel Sturridge jublet som han hadde vunnet EM, men England er fortsatt bare best på balløya.

Triumfen mot Wales, og måten den kom på, med en avgjørende scoring på overtid, snudde opp ned på alt. England var plutselig et lag å tro på. Igjen.Det har også syntes på den engelske troppen. Jakkene med «Three Lions»-emblemet har til stadighet vært å se i Chantilly, den døsige og luksuriøse franske småbyen der England har sin base. England har ikke sett noen grunn til å gjemme seg nå.

Sjekket ut vinkjøler

Wayne Rooney har vært på spasertur med sønnen Klay (3) på skuldrene.

Wayne Rooney er kapteinen på et engelsk lag i fremgang.

Det har vært selfie-kø rundt landslagssjef Roy Hodgson. Han har stoppet opp og smilt til nesten alle som har spurt. Både engelske fans og innfødte. Hodgson har vært så avslappet at han vurderte å gå til innkjøp av ny vinkjøler. Lenge sto han og siklet etter en gullbelagt vinkjøler i butikkvinduet. Det er mulig han har ambisiøse planer om å legge champagne til kjøling for å feire EM. Han gikk uansett inn til butikkeieren og fikk forklart hvordan den fungerte.

Men Hodgson skvatt til da han fikk høre prisen. 35.000 Euro. Eller drøyt 300.000 norske kroner.

Det var for mye selv for en engelsk landslagssjef som tjener i underkant av 50 millioner kroner i året.

Det har altså vært idyll og harmoni i England-leiren i Chantilly de siste dagene. Men fra og med nå er det alvor for Roy Hodgson og England.

Må til semifinalen

I går bekreftet FA-sjef Greg Dyke langt på vei at Hodgson ikke får fornyet kontrakten med mindre England kommer til semifinalen i EM.

— En semifinale må regnes som en suksess. Men hvis vi har spilt bra og taper på en straffesparkkonkurranse, så er det en diskusjon vi må ta , sa Dyke og bekreftet i intervjuet med BBC at en ny landslagssjef ikke «må være engelsk».

Roy Hodgson har vært trener helt siden han overtok svenske Halmstad vinteren 1976. Han har 40 år bak seg i treneryrket. Dagens England-boss har hatt 21 jobber, 17 i klubblag og fire for landslag.

Han fyller 69 år i august og er på oppløpssiden av trenerkarrièren. Trolig er dette hans siste toppjobb. Men Hodgson mangler én viktig ting på sin lange CV: En triumf. En triumf som gir internasjonal anerkjennelse.

Det Hodgson har oppnådd på 40 år er syv seriegull i Sverige, to cupgull i Sverige og én dansk ligatittel.

Med all mulig respekt for svensk og nordisk fotball: Den merittlisten slår ikke veldig hardt.

Geni eller desperat?

Dette vet Hodgson også. At suksess eller fiasko med England i EM er det han blir målt på. At dette mesterskapet kan definere hele hans karrière.

Kanskje var det derfor han tok det, for ham, uventede og uvanlige pausegrepet med å bytte inn spissene Daniel Sturridge og Jamie Vardy?

Noen kalte det en genistrek. Andre mente det var en desperat handling.

Det lyktes i hvert fall. Og det var det viktigste.

Han var dristig. Det ble et vendepunkt.

Hodgson ble kalt gambler da han tok med så mange offensive spillere i EM-troppen. Men så langt har det betalt seg. Også på britisk trykksverte.

Han har de engelske journalistene med seg nå. Men det kan snu seg fort. Allerede i morgen.

Vi kjenner alle til England lidelseshistorie i mesterskap de siste 50 årene.

Anyone for penalties?

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor kløe i underlivet, brutal supportervold, Islands nye helter og et nakenstudio i Oslo er blant temaene:

Publisert: