Den engelske knockouten: Fire lag cashet inn over 2,2 milliarder i TV-penger

Livet som toppklubb i Premier League har aldri vært mer lukrativt. Overfloden plager resten av Fotball-Europa.

Liverpools suksess i Champions League sørget for at klubben bikket 2,7 milliarder kroner totalt i TV-penger for 2018/19-sesongen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Engelsk fotball har i en årrekke flommet over av TV-milliarder – til enorm frustrasjon hos sjefene i La Liga, Bundesliga og Serie A. De har ikke vært i nærheten av å tette gapet.

– Ikke glem at La Liga kjemper mot Premier League. Det er vår store rival, så vi er nødt til å prøve ting som kan hjelpe oss med å konkurrere mot dem, sa Barcelona-president Josep Maria Bartomeu nylig i et intervju med The Guardian.

Det var svaret da han prøvde å rettferdiggjøre La Ligas planer om å legge kamper utenfor Spanias grenser. Den engelske pengemakten har gjort at snakket om en europeisk «superliga» stadig blusser opp. På balløya stritter klubbene imot en slik kongstanke.

– Det er motstridende interesser mellom ligaene. Premier League er godt fornøyd med slik det er i dag, for akkurat nå er det de som stikker av med den store kaken, sier professor Kjetil K. Haugen ved Høgskolen i Molde.

Barcelona-president Josep Maria Bartomeu ser på Premier League som La Ligas store trussel.

– Kaster penger etter deg

Med lørdagens Champions League-triumf ble Liverpool første klubb til å håve inn over en kvart milliard pund i TV-inntekter i løpet av en sesong. Det viser en oversikt som den respekterte finansbloggen Swiss Ramble har utarbeidet.

Tottenham og Harry Kane tapte Champions League-finalen, men økonomisk ble sesongen en dundrende suksess.

Beløpet tilsvarer 2,7 milliarder kroner, og av dette utgjør europacupspill rundt 40 prosent. Også tapende CL-finalist Tottenham, Manchester City og Manchester United bikket i år over 2,2 milliarder i TV-penger. Flere av klubbene får også svimlende inntekter fra kampdager og kommersielle avtaler.

Jürgen Klopp har uttalt at Liverpool er avhengig av å være i den gjeveste europacupen hvert år. Der er summene så store at selv de rikeste klubbene i verden ikke kan være dem foruten.

– Vi må konstant kvalifisere oss til Champions League. Det er der vi får inntekter til å forbedre laget og ta det neste steget. Det er en turnering som kaster penger etter deg, og vi må være der så lenge som mulig, sa Klopp i mars.

Overfloden overrasket Klopp da han midtveis i sesongen fikk greie på hvor mye Liverpools avansement fra gruppespillet var verdt:

– Jeg tenkte «Wow, det er virkelig mye penger».

Økonomisk er det stor forskjell på å vinne Champions League og Europa League. Sistnevnte ble i år vunnet av Chelsea.

To lag i krise hvert år

Den økonomiske forskjellen mellom Champions League og Europa League er slående når man sammenligner TV-inntektene til årets to finalevinnere. Liverpool innkasserte nesten 1,1 milliarder kroner mot Chelseas 430 millioner.

Storklubbene har derfor et evig jag om å være i den ypperste eliten. Særlig i Premier League er det veldokumentert. Der blir racet om topp fire fulgt like tett, om ikke mer, som selve gullkampen.

– I England har man seks toppklubber, men bare fire Champions League-plasser. I enhver sesong i Premier League vil to av disse klubbene være i fullstendig krise, fordi de ikke har klart å bli blant de fire beste, sier fotballskribent Lars Sivertsen.

Ole Gunnar Solskjær klarte ikke å lede Manchester United til fornyet plass i Champions League.

Vanskelig å gjøre comeback

Kommende sesong må Arsenal og Manchester United nøye seg med spill i Europa League.

– Faller du først ut av det gode selskap, er det vanskelig å komme inn igjen. Det er derfor avgjørende at man fortsetter å spille i Champions League og mottar de TV-pengene man får der, sier Haugen, som er ekspert i sportsøkonomi.

Arsenal er et eksempel på hvor tøft det kan være å gjøre comeback på den største scenen. Etter 19 strake sesonger i mesterligaen går London-klubben til høsten inn i sitt tredje år som Europa League-deltager.

Men hva så med resten av Premier League? De siste årene har det vært en markant poengkløft mellom topp seks og de øvrige lagene. Forskjellen ser man også på inntektssiden.

Uten europacupspill var Everton nærmest med 1,4 milliarder i TV-midler sist sesong. Det er en halv milliard mindre enn Arsenal, som ble nummer seks på pengelisten for 2018/19. Opp til byrival Liverpool skilte det over 1,3 milliarder.

Publisert:

Premier League

SVUTMP
1Arsenal19162145162950
2Manchester City20143353203345
3Newcastle United20109133112239
4Manchester United2012353225739
5Tottenham Hotspur2111374031936
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk