Nikkolaj veide 900 gram da han ble født. Nå satses han på av Olympiatoppen.

Nikkolaj Gulbrandsen (15) har cerebral parese og begynte å gå som 2,5-åring. Han løper nå 60 meter på 8,74 sekunder og satser målrettet mot Paralympics.

Publisert: Publisert:

Kristiansanderen Nikkolaj Gulbrandsen fikk en tøff start på livet. Nå har han store ambisjoner på friidrettsbanen. Foto: Privat

  • Rune Stensland

KRISTIANSAND: – Jeg elsker å drive med friidrett. Det hjelper også på min cerebral parese at jeg blir sterkere og raskere i kroppen, sier Nikkolaj.

Sist helg ble han nummer tre da det for første gang ble arrangert innendørs-NM i friidrett med offisielle para-øvelser inkludert. Da løp Nikkolaj 60 meter på 8,74 sekunder. Samme helg var det kickoff på Olympiatoppen for Friidrettsforbundets satsing Team YNG Paris 2024. Denne gruppa består av 14- til 16-åringer som ønsker å satse målrettet fram mot Paralympics i Paris i 2024. I tillegg til dette er Nikkolaj med på en parasatsing til Olympiatoppen.

Disse utgjør parasatsingen Team YNG Paris 2024. Fra venstre: Nikkolaj Gulbrandsen (Kristiansand IF), Dag Kåshagen (trener Moelven IL), Sander Johansen (Sømna IL), Anisa Abdulle (Moelven IL), Andreas Eknes-Hordnes (trener Kristiansand IF), Skjalg Kongssund (Moelven IL), Lena Marie Hansen (prosjektleder) og Adrian Hamnvik. Foto: Runar Steinstad

Respirator

Da Nikkolaj ble født for 15,5 år siden, veide han bare 900 gram og var 32 centimeter lang. Han ble født 3,5 måneder for tidlig og måtte være fire måneder på sykehus før han fikk komme hjem. Han fikk hjerneblødning på sykehuset den tredje dagen etter fødsel og måtte ligge lenge i respirator på grunn av dårlige lunger. Denne hjerneblødningen gjorde at Nikkolaj fikk hjerneskaden cerebral parese.

Ifølge hans mor Merete besto hverdagen de første tre årene av flere hundre døgn på sykehus og ekstremt mye oppfølging. Nikkolaj begynte å gå da han var 2,5 år og snakke da han var over fire år.

Nikkolaj Gulbrandsen (på dette bildet fra Rikshospitalet) og tvillingsøsteren Matilde ble født 3,5 måneder for tidlig. Han veide da 900 gram, hun 700 gram. Begge har cerebral parese. Foto: Privat

– Vi måtte trene og ha god hjelp fra kommunen med spesialpedagoger og fysioterapeuter. Barnelegene på Rikshospitalet sier han er et under, sier Merete.

  • Har du lest denne? Etter to hjerteoperasjoner bestemte 19-åringen seg for å satse på isdans

Håper på EM

I dag går Nikkolaj i niende klasse på Oddemarka skole og betegnes som en kvikk gutt som er glad i skolearbeid og idrett. Han har tidligere spilt fotball i Donn og begynte i KIF Friidrett for to år siden. Han er mest glad i sprint og lengde og slekter på sin far Svein som drev aktivt med tresteg og lengde. Om knappe to uker skal Nikkolaj reise til Marrakech for å klassifiseres internasjonalt, det vil si at han som funksjonshemmet får en klasse han skal konkurrere i. Han skal også konkurrere på 100 meter og i lengde under dette oppholdet.

– Det hadde vært veldig gøy å kvalifisere meg til EM i lengde. Jeg tror jeg har en liten sjanse i år. Hvis ikke, skal jeg garantert klare det om to år, sier han.

EM-kravet i hans klasse er 4,50 meter, og han har uoffisielt hoppet 4,30 meter. Når han trener friidrett, tar han av seg skinnen på venstrebeinet som han bruker til vanlig for å gi kroppen ekstra støtte.

– Jeg merker mye mindre til min CP nå enn tidligere, sier Nikkolaj og utdyper:

– Før var det vanskelig for meg å lande når jeg hoppet lengde. Nå er det bare venstrearmen min som hemmer meg litt når jeg løper.

Ser langt fram

Hans mål er først og fremst å kunne drive med friidrett i lang tid framover. Han håper at satsingen med Team YNG Paris 2024 skal føre til deltakelse i de lekene, og at han kan sikte på en medalje i Paralympics i 2028.

Nikkolaj på toppen av pallen i Quartlekene 1. juni i fjor. Foto: Privat

– Det er imponerende å se hva Nikkolaj har fått til. Norsk ParaFriidrett er veldig stolte over å ha så flotte utøvere som ham og de andre med i Team YNG Paris 2024., og vi er helt sikre på at vi får se mye av disse utøverne framover, sier integreringsansvarlig i Norges Friidrettsforbund, Runar Steinstad.

PS! I innendørs NM sist helg deltok også Nikkolajs klubbkamerat i KIF Friidrett, Ole Kristian Antonsen, i en av paraklassen. Han ble nummer to med 7,99 sekunder på 60 meter.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

  2. Trener forgrep seg på spiller: Dømt til 15 måneders fengsel

  3. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til forskning

  4. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

  5. NFF vil åpne for publikum på eliteseriekamper

  6. Mann til sykehus etter arbeidsulykke

  1. Friidrett
  2. Paralympics