Mens andre idretter avlyses, spilte norske landslagsspillere svensk storfinale: – Merkelig

Både Norges Bandyforbund og landslagssjefen reagerer på at SM-finalen ikke ble avlyst.

Charlotte Selbekk spiller bandy for Norge og Västerås. Lørdag avgjorde hun SM-finalen.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Lørdag formiddag møttes Västerås og Skutskärs i SM-finalen for kvinner i bandy i Uppsala. Der ble norske Charlotte Selbekk den store helten med to overtidsmål for Västerås. Senere på dagen spiller herrene.

Dette skjer samtidig som både sluttspillet i ishockey og innebandy er avlyst i Sverige, og så godt som all annen idrett i resten av Europa. Grunnen er kampen mot spredningen av koronaviruset.

Likevel valgte altså Sveriges Bandyforbund å gjennomføre en full sluttspillhelg i Uppsala, for så godt som tomme tribuner, riktig nok. Generalsekretær i Norges Bandyforbund, Tomas Jonsson, er uenig i sitt naboforbunds avgjørelse.

– Vi hadde ikke gjort det. Og gjør heller ikke det her. Vi har en veldig klar holdning på dette, og støtter Norges stat i måten de håndterer dette. Det er et tydelig svar på hva jeg mener om dette, sier Jonsson.

Les også

Da Charlotte (22) fikk beskjed om å kutte ut bandy, var valget lett. Nå skal hun spille VM.

Han er overrasket over at Sverige ikke valgte å avlyse.

– På grunn av de vurderingene som ble gjort overalt, hadde vi forventet at det ble avlyst, sier Jonsson.

All bandyaktivitet i Norge ble stoppet tidligere i mars. Samtidig valgte også Norge å trekke sitt U17-lag fra VM i Lidköping med avreise 12. mars.

– Norge var det eneste landet som ikke møtte. Det er en veldig tydelig holdning fra vår side, sier Jonsson.

Vi forsøkte fredag kveld å få kontakt med president i Sveriges Bandyforbund, Per-Anders Gustafsson, men uten å lykkes. Han signerte imidlertid et brev om temaet på forbundets nettside der han skriver følgende om avgjørelsen:

«Vi har fulgt anbefalingene folkehelsemyndighetene og regjeringen har kommet med».

Charlotte Selbekk (t.v.) sammen med Matilda Plan etter at Västerås forsvarte SM-gullet.

Han skriver også at finaleklubbene var enige i avgjørelsen. Og at kommunelegen i Uppsala hadde godkjent det.

Norges landslag i bandy har tre spillere på Västerås. Det er Charlotte Selbekk, Ingrid Bjonge og Ingebjørg Kvaal-Knutsen. Sistnevnte var ikke i troppen til finalen.

Arild Aamodt er jentenes landslagssjef. Han skjønner heller ikke hvorfor finalen ble spilt.

– Jeg synes det er merkelig at den blir spilt. Ingen har publikum. Jeg synes det burde vært solidarisk med resten av idretten, sa Aamodt fredag.

Han har ikke lagt seg opp i jentenes avgjørelse om å spille.

– Vanligvis hadde vi bare vært stolt over at vi har spillere i finalen, men jeg skjønner godt at de spiller. Det hadde vært rart om de nektet. Men jeg synes vi i Norge kanskje har litt rett i hvordan vi har gjort det. Det er en alvorlig situasjon.

Les også

Norske ungdommer kostet det svenske fotballforbundet millionbeløp: – Jeg ble sjokkert

Arild Aamodt, landslagssjef for Norge i bandy, synes det er rart at SM-finalen ikke ble avlyst.

Charlotte Selbekk er en av Västerås’ mest fremtredende spillere. Hun sier at det var en enstemmig spillerstall som valgte å avslutte sesongen.

– Alle er med på at vi fortsetter. Det er hele Bandy-Sverige også. Jeg har mange venninner som spiller innebandy og håndball, som er stoppet, men vår serie hadde så få kamper igjen, så hvis vi sammenligner, så er det beste å spille ferdig uten publikum. Så får vi avgjort det, sier Selbekk.

Forrige sesong var det hele 6500 personer på tribunen. Det ble noe helt annet i år.

– Det blir litt kontraster. Det var så mange i fjor, men samtidig blir vi ikke så hemmet av det. Publikumsgjennomsnittet vårt til vanlig er 150–200 personer. Vi hadde sett frem til å ha fans, familie og slekt på tribunen, og dette er en veldig stor greie i Sverige og Uppsala. Det var kjedelig da vi fikk vite det, men nå har vi lagt det bak oss, sa Selbekk i forkant av SM-finalen.

Les også

Her har tre norske jenter skrevet svensk idrettshistorie etter ellevill finale

Charlotte Selbekk jubler etter at hun scoret vinnermålet for Västerås i lørdagens SM-finale.

At det er tomt på tribunen og i sendeskjemaet i idrettens verden, mener Aamodt også kan slå ut positivt på sin måte.

– Det har nok aldri vært så mange som kommer til å se en bandykamp på TV før.

De to finalelagene møttes i fjor også. Västerås vant etter straffeslag, og lørdag forsvarte de tittelen på dramatisk vis. Laget lå under med fire minutter igjen, men tre mål helt på tampen gjorde at Västerås snudde 1–3 til 4–3.

Selbekk scoret to av målene på overtid. Hun ble matchvinner få sekunder før slutt.

– Jeg vet ikke hva som skjer. Det så jævlig tungt ut på 1-3, men vi ga ikke opp. Vi spilte ikke bra i dag, men kriget helt til siste sekund. Det er helt sykt, sa Selbekk.

Publisert: