«Det er ødeleggende å formidle et budskap om at bare vi er rike nok og mektige nok, kan vi heve oss over alle andre»

Fotballekspert Lars Tjærnås er provosert over holdningen til enkelte i fotballmiljøet.

Publisert: Publisert:

Karl-Heinz Rummenigge er en av tysk fotballs mektigste personer. Folk lytter når han snakker, men Lars Tjærnås mener at noen bør ta fra ham mikrofonen i disse krisetidene. Foto: Andreas Gebert, Reuters / NTB scanpix

 • Lars Tjærnås

«Det er riktig at Bundesliga går som planlagt. Det handler strengt tatt mest om de store pengene som er involvert».

Bayern Münchens mektige Karl-Heinz Rummenigge tok fredag gull i åpen klasse under «VM i største mageplask».

Pave Johannes Paul sies å være opphavsmann til de berømte ordene om at fotball er det viktigste av alle uviktige ting. Av alle UVIKTIGE ting!

 • LES OGSÅ: Slik ble 79-åringen tysk fotballs mest forhatte mann. Denne helgen fortsetter sjikanen mot ham.

For undertegnede – og veldig mange andre i verden – oppleves fotball som veldig viktig, som levebrød eller lidenskap. Akkurat nå får vi imidlertid oppleve hvor lite viktig det likevel er.

Verden er rammet av en pandemi som så langt har påvirket hverdagen til svært mange. Den har påvirket hverdag og helligdager til fotballfolk også.

Jeg kommenterte selv verdens gjeveste turnering denne uken. Valencia-Atalanta og PSG-Dortmund inneholder kamper mellom noen av de aller største lagene og de aller beste spillerne kloden kan tilby.

Lars Tjærnås, fotballekspert. Foto: Ørn E. Borgen

De leverte også tidvis strålende prestasjoner på gresset. Utenfor minnet det om en treningskamp på La Manga.

Jeg har tidligere hevdet at fotball mister sin verdi den dagen den slutter å være FOR folket, AV folket og MED folket. Tydeligere demonstrert enn det vi har fått se den siste tiden, kan neppe den påstanden dokumenteres.

Ja, det var ekstatiske scener i Paris utenfor stadion onsdag kveld, etter at PSG hadde snudd tap i første kamp til seier totalt. Ja, det var overlykkelige Atalanta-spillere som sensasjonelt hadde kvalifisert seg til kvartfinale. Likevel var det ikke bare noe som manglet. Det manglet strengt tatt alt fotball skal være – synlig lidenskap.

Uten støtten fra publikum på tribunen sørget Neymar og PSG-spillerne likevel for avansement i Champions League. Foto: Reuters / NTB scanpix

Det er blant annet derfor Rummenigge tar så dundrende feil. Hans klubb og deres spillere spiller ikke fotball først og fremst for sin egen del eller for klubbdrakten.

De spiller for lidenskap, for å begeistre, skuffe, forarge eller for å skape lykke. Fotball kan selvsagt spilles nesten uten publikum, tross alt gjør prosentvis de aller fleste kamper i verden det. Men for at toppfotball skal være et bærekraftig produkt, kreves de som alltid har vært sportens aller viktigste ressurs: supporterne.

Jeg slet med å finne ut hvilket adjektiv jeg skulle bruke til å beskrive rammen underveis i kampene denne uken. Jeg landet på «flatt». Spenningen var enorm i Paris, men den var pakket inn i et så tykt lag med cellofan at den aldri nådde gjennom. Toppfotball skal og må spilles med kulisser den er til for, ellers kan vi like gjerne la være.

Alt dette havner likevel i skyggen av det aller mest alarmerende i Rummenigges budskap.

Fotball er verdens desidert mest populære idrett. Med det følger mange privilegier. Det følger også noen plikter. Den aller viktigste er å ikke heve seg over det samfunnet du er en del av.

Den gamle superspissen sier rett ut at fotball bør heve seg over normer og regler, over den jevne mann og kvinne, fordi den ikke har råd til å gjøre annet. Det er et livsfarlig budskap!

Bayern Münchens toppsjef Karl-Heinz Rummenigges uttalelser om koronakrisen imponerer ikke Lars Tjærnås. Foto: ANDREAS GEBERT, REUTERS / NTB scanpix

I dette tilfellet kan «livsfarlig» også være mer enn et ord. Ingen aner risikoen ved å trosse myndigheters anbefalinger, og selv uten publikum på stadion har det vist seg å være vel så tette menneskesamlinger utenfor med alt det kan medføre av risiko. Det vet vi lite om.

Det vi vet ganske mye om, er fotballens ansvar som rollemodell.

Hvis det er ÉN gang i morderne fotballhistorie idretten og dens ledere har sjanse til å fremstå som ansvarlige forbilder, så er det nå. Da er det ødeleggende å formidle et budskap om at bare vi er rike nok og mektige nok, kan vi heve oss over alle andre.

Skal fotball kunne leve godt med alle den er helt avhengig av etter at denne krisen er overstått, bør den bruke muligheten til å vise at den er der for dem, ikke at den er der for seg selv. Det kommer tider der den kommer til å trenge akkurat det, enten klubben heter Bardufoss eller Bayern. Bardufoss og andre på det nivået får til det. De fleste på Bayerns nivå får det sikkert til, de også.

Men en skal ikke ha for mange menn som Rummenigge bak en mikrofon de nærmeste dagene, etter at de aller mektigste ligaene med de aller største pengene omsider også fikk besluttet det eneste fornuftige – stenge ned og utsette.

Til det er fotballens fremtid for viktig som rollemodell. Men enda mye viktigere er at akkurat nå er den kun en liten aktør i et mye større og viktigere spill – menneskers liv og helse.

Er du i tvil – lytt en gang til på ordene til den gamle Pave.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. 18-åring mistet lappen etter å ha kjørt i 131 km/t på Motorveien

 2. Vil kaste Bandidos ut fra hus i Hillevåg

 3. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

 4. Kjørelærer: – Mange må vente for lenge på å få kjørt opp. Nye bestillingsregler bidrar til kaos

 5. De lo av den trange T-skjorten og den enorme pyjamasbuksen

 6. Med to ord fikk han en samlet norsk samfunns­elite til å innse korona-alvoret

 1. Atalanta
 2. PSG
 3. Bundesliga
 4. Champions League
 5. Fotball