Mia (16) fra Trondheim valgte utradisjonelt. Nå er hun Norges beste i sin idrett

Ranheimsjenta Mia Guldteig Lien gikk seirende ut fra sitt første norgesmesterskap som senior i lengde.

Publisert: Publisert:

Mia Guldteig Lien håper seniorgull bare er starten på en lang karriere innen friidrett. Foto: Pernille Tømmerås

  • Pernille Tømmerås

Idrettslinjen på videregående, hjelpsomme foreldre, trenere med et ønske om suksess og en kropp som responderer godt til hard trening. Alt ligger til rette for at 16 år gamle Mia Guldteig Lien skal lykkes.

Et lengdehopp på 5,97 meter sikret gullmedaljen i innendørs-NM. Med oppturen friskt i minnet stiller hun som representant for Norge i helgens nordiske landskamp i Helsinki, kun syv dager etter forrige triumf.

Kantina fyller seg opp på Strinda videregående og klokken tikker mot lunsj. Gjennom oppveksten har Mia sjonglert flere idretter og aktiviteter, men likevel var det én idrett som pekte seg ut.

  • STOR KÅRING: Her er de ti største friidrettstalentene i Norge

Friidretten trakk det lengste strået

– Jeg begynte med litt av hvert innenfor idrett i tiårsalderen. Jeg prøvde meg på både fotball, håndball, turn og friidrett. Fysisk aktivitet har alltid vært noe jeg har vært glad i, forteller hun.

At valget til slutt landet på friidrett skyldes tidlige tegn på gode resultater, samtidig som hun synes friidrett var hakket morsommere alt annet, noe hun selv mener er viktig for drivkraften.

Hun trekker også frem synlig fremgang som en avgjørende motivator for fortsettelsen, samtidig som hun også tror motgang hjelper på viljen.

– Det gir meg en motivasjon til å fortsette, slik at jeg kan gjøre ting enda bedre, og om ikke trene enda hardere.

Ranheimsjenta trekker frem sølvmedaljen fra ungdoms-OL i Baku som et høydepunkt så langt i karrieren. Foto: Privat

Roser Ranheim Friidrett for suksessen

– Jeg gleder meg til trening hver dag. Den gode stemninga i klubben og treningsgruppa betyr mye for meg, forteller Lien.

– Jeg får ganske god konkurranse på trening slik at jeg kan bli enda bedre, forteller hun, og roser venninnen Thale Leirfall Bremset fra Stjørdal Friidrettsklubb som kapret andreplassen like etter Lien.

– Det var en tett kamp, konstaterer gullvinneren.

Men hvorfor Mia har klart de ekstra centimeterne, har hun ingen forklaring på, men sier det må skyldes en god blanding av støtteapparat, trenere, tilrettelegging og motivasjon.

I tillegg trekker Lien frem støtten fra foreldrene.

– Det har vært viktig med foreldre som heier på meg, kjører meg til trening, har middagen klar og er med på stevner for å heie på meg. I tillegg får jeg også en del gratulasjoner fra venner som støtter meg i det jeg gjør.

Anfal El Yamani fikk et gledelig gjensyn med Mia på skolen, hun hadde ikke fått med seg at venninnen stakk av med seieren under helgas mesterskap. Foto: Pernille Tømmerås

Godt tilrettelagt

16-åringen går idrettslinjen på Strinda videregående og bestemte seg nylig for å strekke studietiden over fire år. På den måten får hun mer tid til trening.

– Det er et veldig bra friidrettstilbud her, noe som gjør at jeg også får treningstidene mine godt tilrettelagt. Flere av lærerne mine er også trenere i klubben så det drar jeg fordel av.

– Hvor langt tror du det er mulig å nå?

– Jeg håper selvfølgelig å nå så langt som mulig, sier hun og sikter mot både VM og OL. Jeg vil i alle fall gjøre et ordentlig forsøk.

Litt mer langsiktig tør hun også å tenke på rekorder.

– Det er jo et mål det også, å kunne komme så lang også til og med litt lenger, humrer hun.

Lien avslører at planen egentlig var at hun på NM skulle stille i stafetten, men at kræsj mellom de to øvelsene førte til at hun prioriterte lengdehopp.

I forkant av helgens arrangement er hun beskjeden, men legger ikke skjul på at hun ønsker å vise hva hun kan.

– Jeg har jo lyst til å jobbe opp mot min personlige rekord som ligger på 6,17 meter, men håper generelt jeg kommer meg over 6 meter.

– Håper du det kan være starten på en langvarig representasjon for Norge?

– Ja absolutt, det hadde vært veldig morsomt, det er jo et mål det også, avslutter hun.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

  2. Trener forgrep seg på spiller: Dømt til 15 måneders fengsel

  3. Milliongave til Arboretet - vil lage botanisk vitensenter og knytte seg til forskning

  4. NFF vil åpne for publikum på eliteseriekamper

  5. Bodil suste rundt på fester og fløy privatfly i studietiden, men kjente større lykke da sønnen så et fint tre i Røldal

  6. Mann til sykehus etter arbeidsulykke

  1. Friidrett
  2. Lengdehopp