Jakob Ingebrigtsen (16) skrev norsk historie i første møte med verdenseliten

Det norske stortalentet med nytt rekordløp.

Ny sterk prestasjon av Jakob Ingebrigtsen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

16 år gamle Jakob Ingebrigtsen imponerte da han for første gang løp mot verdens beste på 1500-meter under Diamond League-stevnet i Stockholm.

Ingebrigtsen løp inn sist til 11. plass på den imponerende tiden 3.39.92. Dermed ble han den yngste nordmannen som har løpt en 1500-meter under 3.40, ifølge NRK. Det betydde selvfølgelig også ny personlig rekord.

Ingebrigtsens gamle personlige rekord var 3.42.44.

Det oppsto en liten luke mellom Ingebrigtsen og resten av feltet etter én runde. Dermed måtte han løpe alene i vindkastene på langsiden.

Likevel løp 16-åringen til et svært imponerende resultat.

– Selv på halen merket jeg at farten var så høy at jeg tidlig fant ut at det var best å finne mitt eget tempo. Men det er helt klart at det ble ganske tøft å løpe alene i den kraftige vinden som var inne på stadion, forklarer han.

– Jeg tar av meg hatten igjen, sa NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal etter at Ingebrigtsen passerte målstreken.

Vinner Timothy Cheruiyot løp inn til 3.30.77 og ny årsbeste i verden.

Tunge bein

Under Bislett Games løp Ingebrigtsen inn til tiden 3.56.29 på en engelsk mile. Det betydde ny verdensrekord for løpere under 18 år.

– Jeg har aldri følt meg så bra i hele mitt liv, sa 16-åringen etter rekordløpet på Bislett.

Les også

I kveld bryter Jakob Ingebrigtsen (16) en ny barrière – uansett resultat

Det førte til at han ble invitert til Diamond League i Stockholm. Søndag løp han mot verdens beste løpere på 1500-meter for aller første gang. Blant dem var løperen som tidligere var årets raskeste i verden, Alsadik Mikhou fra Bahrain, i tillegg til kenyaneren Asbel Kiprop. Han har tidenes tredje raskeste 1500-meter med tiden 3.26.69.

Les også

Les også: Friidrettskometen Warholm satte verdenseliten på plass – nå demper han forventningene før VM

Ingebrigtsen legger ikke skjul på at det er blitt mye styr og ståhei etter løpet på Bislett torsdag, men at han selv ikke er blitt nevneverdig påvirket av nettopp det.

– Jeg har klart å nullstille meg rimelig greit etter det løpet, men merket i dagens løp at beinene ikke var like pigge som de var på Bislett. Men for all del, å løpe på 3.39.92 alene er jo bare stort, understreker Jakob Ingebrigtsen.

Selv om farten var høy hele løpet, ble 16-åringen ikke skremt i det hele tatt etter å ha fått prøve seg i det spesielle selskapet i Diamond League.

– Nå har jeg perset på alle mine løp så langt i sesongen, og vet at jeg har mye mer inne utover sesongen. Vet at jeg skal kunne nærme meg de beste enda mer, trenger bare litt flere løp og mer rutine, forklarer Sandnes-løperen.

Rett på høydetrening

Like etter løpet satte han seg inn i bussen som skulle frakte han, Filip og Gjert Ingebrigtsen til flyplassen. Høydetrening i St. Moritz venter i tiden som kommer.

– Det ble ikke tid til noen som helst nedjogging etter løpet, det får jeg ta i dagene som kommer i høyden, sa Jakob Ingebrigtsen.

Allerede neste helg skal han en kjapp tur til Vasa i Finland for å løpe E-cup for lag. Der skal han faktisk løpe den litt uvanlige distansen for han, 5000 meter.

– En gyllen mulighet til å kvalifisere meg til U20-EM i Italia på distansen. Kravet for deltagelse er 14.30, og det bør jeg uten problemer klarer. Men i E-cup for lag er det jo først og fremst plasseringen som er viktig for Norge, derfor vil også mye taktikk spille inn, understreker han.

Filip Ingebrigtsen etter fjerdeplass under Bislett Games i Oslo.

Filip: – Litt skuffet

Storebror Filip Ingebrigtsen løp inn til årsbeste på 800 meter med 1.47.94, uten at han selv var så veldig fornøyd med den prestasjonen.

– Jeg er litt skuffet, det må jeg innrømme. Hadde håpet å få en bedre tid, men i dette stevnet fungerte rett og slett ikke kroppen optimalt, forklarte han.

Egentlig kjenner han seg pigg og lett for tiden, men når han løper så merker han at han er ganske stiv i muskulaturen. Nå håper han at rolig trening i St. Moritz skal gjøre godt.

– Vi drar opp dit i kveld, så det skal bli bra med noe rolig trening nå. Det blir en tur til Vasa i Finland neste helg for å løpe 1500 i E-cup for lag. Det regner jeg med at blir den første hardøkten min etter at jeg kommer meg til høyden nå. Er sikker på at de gode tidene kommer utover i sesongen. Jeg merker at det bare er et tidsspørsmål før det løsner skikkelig, sa Filip Ingebrigtsen.

Publisert: