«Blir det en ny sesong uten engelske lag i kvartfinalen av Champions League?»

Roar Stokke blogger om åttendelsfinalene.

Dimitar Berbatov setter inn Monacos andre scoring mot Arsenal. Det franske laget har et kjempebra utgangspunkt før returoppgjøret på hjemmebane.
 • Roar Stokke
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Diskusjonen rundt kvaliteten på engelsk fotball, i forhold til blant annet den spanske serien, lever i beste velgående. Og det med all mulig grunn. Dette kan bli en hjerteskjærende åttendedelsfinale for alle de anglofile fotballsupporterne, som har et engelsk lag til alle måltidene.

Engelsk Premier League er kun i førersetet på ett område, og det er den akselrerende pengebruken. Og man kan hevde, uten at det trenger å være urimelig å si det; engelske klubber får lite igjen for investeringene når de spiller i Europa.

Liverpool mente de var heldige med trekningen til gruppespillet, men de strakk ikke til i en gruppe som hadde lag som Ludogorets og FC Basel, selv om de handlet spillere for enorme summer.

Hvor lenge skal Manchester City (få) skylde på at de trenger mer tid?

Atlètico Madrid trengte ikke lang tid på igjen å bli en toppklubb under en dyktig manager, Borussia Dortmund er i samme klasse, og de bruker langt mindre penger.

Porto selger sine beste spillere, men har gjenskapt fire gode lag på ti år, siden de vant pokalen i finalen mot Monaco. FC Basel har et stort tippeligabudsjett, men har allikevel som vane å plage velfødde klubber fra Premier League.

Tyske Schalke 04 og Bayer Leverkusen er også lag som titt og ofte kommer til en kvartfinale i turneringen, og de gjør det også uten å være i nærheten av å bruke så mye penger som engelske klubber.

Manchester City virket (igjen) vettskremte mot Barcelona. De skulle stå høyt med laget og plage Messi og co, men hverken strategi, aggresivitet eller ferdigheter strakk til. Ikke før i andre omgang, når nok fikk være nok og ingenting mer kunne tapes.

Vi får takke Joe Hart for redningen av Messis elendige straffespark. Det betyr at det enda er en viss spenning, selv om vi vet at City må score minst to mål på bortebane for å gå videre.

Les også

Tjærnås om Barca-seieren: «En manifestasjon av overlegenhet»

Chelsea ville ikke spille fotball i den første kampen mot PSG som ble spilt i Paris. Mourinho er for pragmatisk og taktisk til at han bryr seg noe særlig om underholdningsverdien. Han tenker kun på resultatene. Og det er tross alt det eneste han blir målt på.

Det er ikke umulig at PSG spiller uavgjort i London, og med 2-2 er de videre på bortemålsregelen. Denne kampen vil bli en neglebitende opplevelse hvor alt er åpent. Heldigvis.

Og skal denne kampen bli svenske Zlatan Ibrahimovic store kamp i Champions League? Zlatan scorer mål i bøtter og spann i seriekamper, i Europas gjeveste klubbturnering har han ikke levert i samme klasse. Spesielt ikke i sluttspill. Ingenting vil passe bedre for Zlatan enn å skyte PSG til en kvartfinale, på bekostning av Jose Mourinho og Chelsea. Det ville nok passet Zlatans CV som hånd i hanske.

Rundens engelske største nedtur var Arsenal, og oppturen for fransk fotball var Monaco. Jeg var nok ikke alene om å gni meg i øynene over at unge ukjente spillere, på et for mange ukjent lag, utklasset Arsenal på innsats, strategi og ferdigheter. Den slepne, og kjederøykende bulgareren, Dimitar Berbatov, 34 år og den fantastiske midtbanespilleren, portugiseren João Moutinho, ledet an i et herlig kollektiv. En for alle, alle for èn var mottoet, og de plaget Arsenal med velregisserte kontringer av høy klasse. Og hvilken ro og selvtillitt de spilte med.

Viasat-kommentator Roar Stokke blogger for 100% Sport.

De største profilene hadde forsvunnet ut døren før denne sesongen i Monaco, men det gir også Leonardo Jardim, den svært dyktige portugisiske treneren, en mulighet til å skape nye stjerner. I dag snakker mange om unge spillere som midtstopper Wallace(20 år), kantspiller Anthony Martial (19 år) midtbanekjempen Geoffrey Kondigbia(22 år) kantspiller Yannick Ferreira Careasco (21 år) og backen, den pur unge Almamy Touré (18 år) som debuterte i Champions League på Emirates.

Og det morsomme for Jardim er at han skaper dette gode kollektivet uten å rane banken. Ingenting må være mer morsomt for en trener enn nettopp det. Å skape mye for mindre enn dem de konkurrerer mot.

Jeg tror tålmodigheten snart er brukt opp i Arsenals lederskap, om klubben forsvinner ut av det gode selskap omtrent før moroa er startet.

Blir det Jardim som overtar for Arsene Wenger om ikke så lenge, og tar med seg noen unge, sterke og dyktige spillere fra fyrstedømmet?

Jeg våger tipset at når de åtte siste lagene er igjen til kvartfinale, så er det uten engelske lag. Det betyr eventuelt en reprise av sesongen 2012/13, hvor kvartfinalene ble spilt uten en engelsk representant.

Les også

Arsenal på vei ut av mesterligaen etter sjokktap

Spania vil denne våren ha minst ett lag i kvartfinalene ti sesonger på rad. Jeg tror Spania får med alle tre.

Det engelske laget som har den største muligheten er selvsagt Chelsea. De fikk med seg en uavgjort i Paris, er fryktelig sterke hjemme, og vet at laget som avslutter på hjemmebane har statistikken i ryggen. Over 70 pst går videre når de har hjemmekampen til slutt. I fjor vant alle de åtte gruppevinnerne sine åttenedelsfinaler.

Jeg trodde før runden at Arsenal og Chelsea skulle gå videre av de engelske lagene, og at City ble for svake over to kamper mot Barcelona.

90 minutter kan endre på mye og snu ting på hodet.

Og det er også sjarmen med fotballen, dens av og til store uberegnelighet.

Bare spør Arsenal-fansen, som etter trekningen jublet som gale, over at de for en gangs skyld var heldige med motstanderen, etter å ha trukket lag som Bayern München og Barcelona de siste sesongene....

Så feil kan man ta. Og nå må Arsenal overgå seg selv i returkampen i Monaco.

Les også

 1. Fyrstelig fotballmoro på sparebluss

 2. «I 2014 var de verdens beste lag. Nå ser Real Madrid bare slitne ut»

 3. - I Champions League er ikke Zlatan i nærheten av de beste

Publisert:
 1. Fotball
 2. Sportsblogger
 3. Champions League
 4. Roar Stokke

Mest lest akkurat nå

 1. Vogntog mot personbil - mann satt fastklemt

 2. Førstestatsadvokat Harald L. Grønlien er død

 3. Sandnes-elever har suksess med visittkort

 4. Folksomt på Ruten – send inn dine bilder

 5. Sandnes holdt Start bak seg

 6. To tilfeller av omikron påvist i Storbritannia