Trenerne visste, men fortalte ikke spillerne om terrorangrepet

Både den franske og tyske landslagssjefen visste om terroren som pågikk utenfor stadionportene. Men sa ingenting til spillerne.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Det skulle være en vennskapskamp, en treningskamp mellom to av Europas fotballstormakter. Men oppgjøret mellom Frankrike og Tyskland på Stade de France i Saint Denis nord for Paris fredag kveld, ble i stedet ett av flereåsteder for brutal terror.

For i en artikkel i New York Times skildres dramaet som pågikk på indre bane på den franske nasjonalarenaen.

Les også

2000 tilskuere søkte tilflukt på banen i Paris

Les også

Slik hyller idrettsstjernene Paris etter terroren

Les også

Den franske landslagsspillerens søster rømte fra terrorangrepet

Trenerne fikk beskjed i pausen

Litt over klokken 21.45, i pausen av kampen, mens spillerne gikk i garderoben, ble trenerne for de to lagene informert om hva som foregikk utenfor stadion.

Alle inne på arenaen hadde hørt de to bombene gå av i løpet av 1. omgang. TV-bildene av Frankrikes venstreback Patrice Evra, som kikker opp på tribunen etter å ha hørt en av bombene gå av rett utenfor stadion, forteller om en bekymring også ute på banen. Likevel var det ingenting sammenlignet mot det som faktisk foregikk i og rundt Paris.

Frankrike-trener Didier Deschamps og Tysklands sjef Joachim Löw valgte begge ikke å si noe til sine spillere. Beslutningen ble tatt etter vurderinger og samtaler med flere involverte i pausen. Avgjørelsen om å holde tett satt langt inne. For informasjonen som kom fra Paris’ gater var dramatisk og sjokkerende.

Presidenten ble fraktet vekk

Frankrikes president, Francois Hollande, var selv til stede på kampen, men ble raskt fraktet i sikkerhet da meldingen om terrorangrepene kom. Likevel ble det besluttet at 2. omgang skulle kjøres som vanlig. Trolig var hensynet til sikkerheten til de mange titalls tusen tilskuere på tribunen en av hovedårsakene til at det ble besluttet å fullføre kampen på vanlig måte.

Det ble heller ikke gitt noe informasjon på stadion om situasjonen utenfor arenaen eller i Paris.

Derfor fortsatte spillerne som vanlig etter pause, tilskuerne også. I en merkelig atmosfære. For mens den franske hovedstaden var under angrep, var fotball det viktigste denne novemberkvelden for de involverte.

DRAMATIKK: Nesten absurde scener på Stade de France etter kampen mellom Frankrike og Tyskland.

Men etter kampslutt, med 2-0-seier til Frankrike, kom meldingen og informasjonen til både fans og spillere. Spillerne ble loset inn i garderobene, publikum fikk tilbud om å søke en slags tilflukt nede på gressmatten. Noen valgte å forlate stadion. Utenfor ble de møtt av politi og uhyggelige scener.

Måtte overnatte på stadion

Det ble besluttet å holde det tyske landslaget inne på stadion natten over. Først tidlig lørdag morgen satte det tyske laget seg på et Lufthansa-fly til Frankfurt.

Også det franske laget ble holdt igjen på Stade de France. Først klokken 02.55 reiste de til landslagets treningsanlegg Clairefotnaine, 50 kilometer sørvest for Paris. Der var de fremme klokken 03.45. Politiet informerte begge lag om situasjonen og kunne ikke garantere for sikkerheten. Noen av spillernes koner og barn fikk komme inn i garderobeområdet og fikk vente der sammen med spillerne.

Alle vanlige prosedyrer etter kampen ble naturlig nok avlyst. Ingen pressekonferanser, ingen spillerintervjuer.

Til den tyske TV-kanalen ga Tyskland-sjef Joachim Löw en kort kommentar:

— Vi er i sjokk. Alle på benken var redde.

Her finner du mer om det dramatiske og tragiske døgnet i Paris:

Les også

Bombemann hadde billett til Frankrike-Tyskland

Publisert: