Sjekk den kontrasten!

Det er nøyaktig 15 år siden Norge vant åpningskampen i sitt eneste EM-sluttspill. — Det var en annen tid, sier Nils Johan Semb i dag.

Til venstre feirer det norske laget Steffen Iversens 1-0-scoring mot Spania i Rotterdam. Til høyre: Per Ciljan Skjelbred og Norge må reise seg etter skuffende 0-0 hjemme mot Aserbadjsjan.
 • Mats Slaastad Birkelund
Publisert: Publisert:
Lagbilde av det norske laget. Bak fra v. Bent Skammelsrud, Henning Berg, Andrè Beregdølmo, Bjørn Otto Bragstad, Tore Andrè Flo og Eirik Bakke. Foran fra v. Vegard Heggem, Thomas Myhre, Steffen Iversen, Olle Gunnar Solskjær og Erik Mykland.
Spanjolenes spiss Raul får en tå på ballen før Andrè Bergdølmo kan komme til i første omgang. Raul satte ballen bak Thomas Myhre, men scoringen ble annullert.
Eirik Bakke (t.v) i aksjon i kampen mot Spania.
Erik Mykland briljerer mellom to spanske spillere, Raul (med ryggen til kameraet) og Joseba Exteberria.
Steffen Iversen scorer mot Spania.
Jubel blant de norske spillerne etter scoringen mot Spania.
Jubel etter scoring. De norske spillerne jubler etter Steffen Iversens scoring mot Spania.
"Seier'n er vår" - Fløyta for full tid har gått og assistenttrener Harald Aabrekk og landslagssjef Nils Johan Semb lar følelsene få fritt utløp.
Uhemmet jubel og klemming på den norske benken etter at fløyta gikk for full tid. Landslagstrener Nils Johan Semb (t.h.), Ståle Solbakken (med jakke på) og John Arne Riise (t.v.) smiler og klemmer.
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Dagen etter Norges skuffende 0-0-kamp mot Aserbajdsjan markeres 15-årsjubileet for en av landslagets største prestasjoner.

Datoen er 13. juni 2000. Norge møter Spania i EM.

Etter 66 minutter: Norge har fortsatt 0-0 på måltavlen mot en av EMs største favoritter. Spanjolene har laget frispark midt på Norges banehalvdel. Vi flytter opp våre staute vikinger. Thomas Myhre tar frisparket. Han måker ballen opp mot 16-meteren til Spania. Steffen Iversen følger ballbanen, starter løpet mot ballen, timer opphoppet og satser. Samtidig har den spanske målvakten José Molina satt full fart fra eget bur. Han skal bokse ballen vekk. Det klarer han ikke. Det er vår "Ivers" som stiger høyest.

13. juni 2000 slo Norge Spania 1-0 i Rotterdam.

Steffen Iversens seiersmål sørget for en pangåpning på EM-sluttspillet i Nederland og Belgia.

 • Se målet her (ekstern lenke).

«Norge er blitt Nordens håp» konstaterte Aftenposten på sin forside 14. juni. Der kunne vi lese at bronsemedalistene fra USA-VM i 1994, Sverige, ikke lenger hånlo av naboene sine i vest.

Liverpool-backen: — Har noe å gå på

Etter kampen mente høyreback Vegard Heggem at Norge kunne heve prestasjonene enda noen hakk til.

− Vi fikk vist at også vi kan spille fotball, men egentlig kan vi enda bedre. Det kan bli en utfordring å prestere så godt i flere kamper. Det har vi ikke klart tidligere, oppsummerte backen. Og fikk rett.

Seieren mot Spania ble fulgt opp av 0-1 mot Jugoslavia, 0-0 mot Slovenia og påfølgende exit etter to spanske mål på overtid mot Jugoslavia.

PÅ KNÆRNE: Nils Johan Semb etter 0-0 mot Slovenia i Arnhem.

Nils Johan Semb tok til knærne og ble udødeliggjort av fotografene. Norges gullalder stoppet i Arnhem. Ikke siden 2000 har Norge vært i et sluttspill.− Den kampen var en stor opplevelse. De var en av favorittene. I en kamp som jeg opplevde som tett og jevn slo Iversen den spanske keeperen i duell, og det holdt. Spanjolene hadde vel to-tre store sjanser, men Ole Gunnar (Solskjær) hadde også en i stolpen, minnes Nils Johan Semb, 15 år etter det som kanskje er hans største enkeltseier som fotballtrener.

I 2000 var Pep Guardiola og Raúl to av Spanias største stjerner.

− Vi var opptatt av å ta ut Guardiola i den defensive midtbanerollen og Raúl i mellomrommet. De to var nøklene. Det lyktes vi med. Det var Guardiola som skulle være kampens store spiller, i stedet var det Myggen som var dominerende, sier den nåværende toppfotballsjefen.

Enorm forskjell i spillermateriell

Blant Per-Mathias Høgmos elleve utvalgte er den største stjernen naturlig nok Real Madrids Martin Ødegaard. 16-åringen skiller seg ut som den eneste med tilhold i en virkelig toppklubb. Situasjonen var en del annerledes for 15 år siden.

Norge kunne skilte med to Manchester United-spillere i kaptein Henning Berg og Ole Gunnar Solskjær. Vegard Heggem bekledde backen for Liverpool, mens Eirik Bakke spilte en viktig rolle i et Leeds-lag som nettopp hadde avsluttet Premier League-sesongen på andreplass — bak nevnte United.

John Carew startet på benken, men hadde nettopp forlatt Rosenborg for rekordsummen 75 millioner kroner. Hans nye arbeidsgiver, Valencia, spilte uker tidligere Champions League-finale mot Real Madrid. Den endte med 0-3-tap.

En 14. plass på FIFA-rankingen var også et langt stykke foran dagens begredelige 64. plass.

− Det er vanskelig å sammenligne de to lagene. Men de åpenbare forskjellene er at vi i 2000 hadde flere spillere ute i de store ligaene, i store klubber. Vi tok vel 25 av 30 poeng i kvalifiseringen og hadde mange spillere som holdt et bra europeisk nivå. Det var en annen tid da enn nå, konstaterer Semb på vei hjem etter U21-landslagets 2-0-seier mot Bosnia.

Toppfotballsjefen ble imponert av ungguttenes overkjøring av Bosnia, og mener fremtiden er lysere for norsk fotball.

− De gjennomførte en solid kamp med mange gode prestasjoner. Ole Selnæs var kanskje den aller beste. Det er gledelig å se at mange av U21-spillerne også er med å prege eliteserien. Vi har et ungt A-landslag og mange fine typer på både U21 og G19. Jeg er nøktern optimist for fremtiden. Det ser okei ut, sier Semb.

- Vi har noe å gjøre i EM

Tom Høgli deler både posisjon og optimisme med Heggem, til tross for noe helt annet enn sluttspillskamper å vise til. Tross 0-0 mot Aserbajdsjan fredag kveld, hevdet FCK-backen at Norge kommer seg til EM i Frankrike om et drøyt år.

Har Norge noe i et EM å gjøre når man ikke slår lag som Aserbajdsjan, Tom Høgli?

− Jada, det har vi. Hvis vi kommer oss dit, så har vi det. Men vi måtte jo vinne denne kampen. Nå blir det tøft og vanskelig borte mot Bulgaria, sier Høgli. Bulgaria slo Malta 1-0 på Malta lørdag kveld.

− Vi har det fortsatt i våre egne hender. Nå blir jo bortekampen mot Bulgaeria en nøkkelkamp. Det er realistisk at vi tenker playoff, for Italia og Kroatia skal være nummer én og to i denne gruppa, sier Semb.

Les også

 1. Fire norske kultheter får plass på Premier League-liste

 2. Sveitsisk avis: Solskjær er Basel-aktuell

 3. Dagen derpå for landslaget: − Totalt unødvendig å sette oss i denne situasjonen

Publisert:
 1. Herrelandslaget fotball
 2. Aserbajdsjans herrelandslag fotball
 3. Spanias herrelandslag fotball

Mest lest akkurat nå

 1. Byggetiden har økt fra 7 til 12 år: – Kan fort bli utrolige kostnader

 2. Professor la seg flat etter upassende meldinger

 3. Enighet mellom TV 2 og Telenor

 4. 325 mulige tilfeller av dobbel smitte i Sør-Rogaland: – Må regne med å bli smittet flere ganger

 5. En 25 år lang epoke er over - vil slå tilbake med gulljubel

 6. Hvorfor sluttet håndballgutta med dette kampropet?