Denne unge sørlendingen har vært landslagssjefens spion foran storkampen

Fra å bli årets unge trener i fjor har kristiansanderen Eirik Kjønø fått et viktig oppdrag av landslagsledelsen foran den viktige kampen mot Spania.

Publisert: Publisert:

Eirik Kjønø gjør sakene sine godt som trener for Grorud, til tross for sin unge alder. Her er han på sidelinja i cupkampen mot Mjøndalen tidligere i år. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

  • Steffen Stenersen

– Eirik er en av Norges mest spennende unge trenere.

Ordene tilhører Per Joar Hansen, assistenttrener til Lars Lagerbäck på det norske landslaget som lørdag spiller VM-kvalifiseringskamp mot Spania.

Skulle Sergio Ramos og co mot formodning slås, kan noe av æren tildeles en 28-åring fra Kristiansand.

Speidet på Spania og Malta

Eirik Kjønø er på Sørlandet kanskje best kjent som Vindbjart-spiller, men har de siste årene gjort karriere som trener i hovedstaden. Han har ledet Grorud til i år å kjempe om opprykk til 1. divisjon. I fjor ble han kåret til årets unge trener i Norge.

Denne høsten har han også fått et viktig oppdrag fra landslagsledelsen. Både Malta og Spania er blitt speidet av den tidligere Våg-gutten.

– Jeg har sett alle kampene Spania har spilt i kvaliken, og reist og sett de to siste live. Så hadde jeg et langt møte med trenerteamet i forrige uke hvor jeg la fram litt hva jeg hadde sett og hva jeg tenker, sier Eirik Kjønø til Fædrelandsvennen.

Og om du lurte: Rapporten er at Spania er et godt fotballag.

– Vi vet hvordan kampbildet blir. De kommer til å ha mye ball og spille Norge lave. De har mange gode ball- og pasningsspillere og er gode på å ha mange samtidige bevegelser. Det skjer noe hele tida, og som forsvarsspiller er du under konstant stress, sier han.

Per Joar Hansen og Lars Lagerbäck leder Norge mot Spania i EM-kvalifisering lørdag. Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Roses av «Perry»

Han overtok jobben fra Rolf Teigen, og har gjort Grorud til et topplag i 2. divisjon. Per Joar Hansen kjenner han fra tidligere da de jobbet sammen i Norsk Toppfotballsenter.

– Eirik er en ung og dyktig fagperson. Han har både den teoretiske og akademiske utdannelsen i tillegg til at han er trener selv som gjør at han får den praktiske tilnærmelsen. Den kombinasjonen er viktig. Vi ønsker å gi den tilliten og gi han den muligheten for vi tror han kan gjøre en god jobb for oss, og har allerede gjort det på en veldig god måte, sier Per Joar Hansen til Fædrelandsvennen.

Kan møte Start neste år

Oppmerksomheten som trener startet for alvor da han fikk prisen som årets unge trener i fjor. Han forteller at han har fått flere tilbud fra større klubber enn Grorud, men er fortsatt usikker på hva fotballframtiden bringer:

– Det er vanskelig å spå, man vet aldri hva som skjer. Det jeg ønsker aller mest nå er å rykke opp med Grorud. Å ta et år i 1. divisjon med noe jeg har vært med å bygge opp over tid, sier Kjønø.

Lørdag – noen timer før Norge møter Spania – spiller Grorud mot Asker. Laget leder serien med ett poeng, så kampen om opprykk er helt åpen foran de siste tre kampene.

Det er et stykke fra Grorud-Asker til Norges møte med spanske superstjerner. Men prinsippene for å bygge et godt fotballag er ofte det samme.

– Jeg tror vi i Grorud har klart å skape en gruppe der alle vil det samme, alle drar i samme retning og alle er sultne på å spille kamper. Vi har et sterkt samhold. Vi har også funnet en god miks mellom kontinuitet og fornying, hvor nye spillere tilpasser seg spillestil og hierarkiet. Det er en gjeng som virkelig vil rykke opp, sier Kjønø.

Per Joar Hansen peker på noe av det samme:

– Eirik er en klok fyr, som er god sosialt og relasjonelt. Det tror jeg er en viktig bit det å være flink med folk, sier landslagets assistent.

Rykker Grorud opp kan det bli møte med Start. Det blir spesielt for en Grorud-trener som vokste opp med å gå på kamper på Kristiansand stadion.

– Det hadde vært kult. Jeg håper Start rykker opp, men å spille på Sør Arena hadde vært veldig kult, sier Lars Lagerbäcks spion.

Men først må Asker slås på lørdag ettermiddag. Så får vi se hvordan det går mot Spania, og om Eirik Kjønøs analyser kan ha hjulpet det norske landslaget.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Turistforeningen fra­råder populær tur ved Lysefjorden

  2. Stavanger-mann forlater Rosenborg, på vei til fransk klubb

  3. Område i Spania stenges ned

  4. Lege- og sykepleierkonflikt ved intensivavdelingen på SUS: - Uryddig og utydelig

  5. Savnet person funnet på skjær ved Lindesnes - fraktet til SUS med helikopter

  6. Mangemillionær fra Stavanger impulskjøpte sørlandshytte til 19 millioner: - Jeg likte det jeg så

  1. Herrelandslaget fotball
  2. IK Start