Han er alvorlig bekymret for AaFK-økonomien: – Dette vil få følger langt fram i tid

Daglig leder Geir S. Vik i AaFK klarer ikke å se hvordan klubbene i eliteserien skal klare seg uten økonomisk støtte fra staten i år.

Publisert: Publisert:

BEKYMRET OPTIMIST: Daglig leder Geir S. Vik i AaFK er bekymret for hva som kan skje med klubben økonomi om det ikke blir publikum på kampene på Color Line stadion i år. Men han klarer også å være optimist opp i all usikkerheten: – Vi ser at det går framover og at utviklinga i samfunnet er positiv, som gir grunn til optimisme, sier Vik. Foto: Staale Wattø

  • Kristian Stenerud

Selv om Geir S. Vik er bekymret for den økonomisk usikre framtiden til klubben, så klarer han likevel å se noen lyspunkter. Det går først og fremst på at de ble spikret en dato for når serien kan starte igjen.

Nå gjenstår det å se hvordan Norges Fotballforbund velger å sette opp terminlista, om det blir et regionalt gruppespill først, eller om det blir satt opp ei vanlig terminliste.

– Vi er veldig glade for at det er blitt mulig å trene som normalt igjen, og at vi kan se fram til en dato for seriestart. Vi er også spent på utviklingen i samfunnet generelt, for fotballøkonomien kommer ikke skikkelig i gang før vi har publikum på tribunene igjen, sier Vik til Sunnmørsposten.

NY PODKAST: Landslagsspillerne Cecilie Fiskerstrand og Kristine Leine har besøkt Sunnmørsball denne gangen. Duoen forteller om hvordan koronapandemien har satt utenlandskarrieren på pause, og ikke minst sjansene for at de kan spille for AaFK Fortuna i framtida.

Les også

Slik skal Bohinen og AaFK bruke ukene fram mot seriestart – en ting er fortsatt uavklart

Flere scenario

Han understreker at fotballen er privilegerte som har fått lov til å sette i gang igjen, og at de må ta på alvor det ansvaret det innebærer.

– Men dere risikerer at 2020-sesongen går uten publikum?

– Vi må til enhver tid forholde oss til slik situasjonen er her og nå, for det er vanskelig å vite hva som skjer i tiden framover. Det betyr at vi må være forberedt på det som måtte komme, sier Vik og legger til:

– Vi jobber med forskjellige perspektiv, som betyr kortsiktig, et mellomperspektiv og det som kan skje langt fram i tid. Det som skjer i 2020 er en ting, men langtidskonsekvensene og virkningene av koronaen også i 2021, er noe som opptar oss. Det som skjer rundt koronaen vil få følger langt fram i tid, sier han.

Les også

AaFK-spillernes store motivasjon: – Ingen ønsker å gjøre det

Les også

AaFKs første «koronafrie» trening avbrutt av snøværet

Utfordrende framtid

– Hvor dramatisk vil du si at den økonomiske situasjonen er i AaFK?

– Til raskere vi kommer oss tilbake til en tilnærmet normal hverdag som bransje og samfunn, det sto mindre utfordringer blir dette for oss. Vi jobber med å redusere kostnadene og sikre inntektene, sier Vik.

På spørsmål om dette kan bli så utfordrende for AaFK at klubben kan komme i likviditetstrøbbel, måtte Vik tenke seg om noen sekunder før svaret kom.

– Hva fremtiden bringer kan ingen vite ...

Les også

AaFK opphever permitteringene

Les også

Hevder AaFK møter disse tre lagene i de første seks kampene: – Ønsker storlagene med publikum på tribunen

– Mange millioner på spill

Sunnmørsposten har utfordret klubbens daglige leder på hvor mange millioner man risikerer å gå glipp av om sesongen vil gå helt eller delvis uten publikum på Color Line stadion.

– Det blir bare et hypotetisk svar, for det avhenger av så mange indikatorer på hvor stort inntektsfrafallet kan bli gjennom høsten. Det går blant annet på hvordan seriespillet blir, og om det og når det eventuelt kan tillates publikum. Det jeg kan si, er at det er mange millioner som står på spill.

Vik sier videre at han har vanskelig for å se at klubben skal klare å ta igjen de tapte inntektene de allerede har hatt.

– Fotballøkonomien er helt avhengig av publikum. Det vil si at vi er helt avhengig av å få arrangere kamper med publikum, men det ser vanskelig ut slik situasjonen er nå. Et annet alternativ er en statlig økonomisk støtteordning, men det er klart vi helst skulle sett vi kunne drive vår egen økonomi, sier Vik, som setter sin lit til det reviderte nasjonalbudsjettet.

Les også

AaFK har fått grønt lys for vanlige treninger og seriespill: – Nå ser det brått litt lysere ut

Les også

Ny podkast: Landslagsspillere utelukker ikke spill for AaFK Fortuna: – Det ser spennende ut

Frir til politikerne

– Det vil være avgjørende for norsk idrett at politikerne ordner en pakke som blir bra og treffer godt. Vi kan nok bli veldig avhengige av støtte fra staten for at norsk fotball skal overleve.

– Du er klar på at dere MÅ ha statlig hjelp?

– Ja, slik situasjonen er nå, så er det størst sannsynlighet for at fotballhøsten vil være uten eller med begrenset publikum.

Publisert:

Les også

  1. Ti AaFK-spillere er på utgående kontrakter. Dette sier sportssjefen om situasjonen.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt55001961315
2Molde5410146813
3Brann531195410
4Kristiansund523013769
5Vålerenga6231910-19
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk
  1. Aalesund FK
  2. Eliteserien