Derfor ble Liverpools koronagrep en PR-katastrofe

NYHETSANALYSE: Liverpool-fansen var rasende på egen klubb. Nå har ledelsen snudd etter de massive protestene.

Liverpool leder ligaen med over 20 poeng, men vil sesongen noen gang bli ferdigspilt?
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

Egentlig skulle ligagullet vært i boks nå, og den 30 år lange ventetiden endelig være over. Den neste måneden skulle være en lang feiring av en av de mest utrolige sesongene i klubbens stolte historie.

Så kom pandemien. En ting er at ingen med sikkerhet vet om ligaen blir fullført og at pokalen omsider kommer tilbake til Anfield. Akkurat nå betyr liv og helse mest.

Men i helgen klarte de amerikanske eierne å hisse på seg fansen. Ledelsen bestemte seg for å permittere 200 ansatte. Gamle helter som Dietmar Hamann og Jamie Carragher refset klubben. Mandag kveld kom det et brev fra klubben til fansen. De hadde snudd.

Hvordan havnet i det hele tatt Liverpool her?

Liverpool-fansen feirer Champions League-trofeet sammen med spillerne i byens gater i fjor.

Yankees out

Milliardærene John Henry og Tom Werner hadde egentlig et vanskelig utgangspunkt da de tok over en klubb på konkursens rand i 2010.

De forrige eierne, også de amerikanere, gjorde etter hvert det meste galt. Tom Hicks og George Gillett fikk finanskrisen i fleisen ikke lenge etter at de tok over roret på Anfield. Det ble fort klart at de ikke hadde penger nok til å innfri løftene.

«Yankees Out» ble tidlig budskapet på tribunene. Kallenavnet brukt om amerikanere var ikke positivt ment. Da de omsider forsvant over Atlanteren, kom nye Yankees inn.

Fenway Sports Group klarte imidlertid sakte, men sikkert å vinne fansens tillit. Det holdt likevel på å skjære seg fullstendig i 2016. Over 10.000 supportere reiste seg i protest og forlot stadion 77 minutter ut i en ligakamp. De raste mot nok en økning i billettprisene.

«Dere grådige jævler, nok er nok», var det klare budskapet til forskrekkede eiere i Boston.

Supportergruppen Spirit of Shankly sto bak. Den ble dannet da fansen organiserte seg for å kaste det forrige regimet. De nye eierne tok hintet og frøs billettprisene.

Jürgen Klopp hadde dessuten tatt over som manager. Stadig nye stjernespillere kom inn portene, og ute på banen ble resultatene bedre og bedre.

Den slags gjør ofte fotballsupportere fornøyde.

Les også

Hevder Klopp var rasende over at Champions League-kamp ble spilt for fulle tribuner

Fra Bill Shankly til Jürgen Klopp. Via Bob Paisley, Joe Fagan, Kenny Dalglish og Rafael Benitez.

«Dette betyr mer»

I 2017 ansatte eierne Peter Moore som administrerende direktør. Han er født i byen og oppvokst på Anfield. I USA hadde han slått seg opp i store selskaper som Reebok, Sega og Microsoft.

En scouser som kjenner klubbens sjel og samtidig vet hvordan du tjener penger på en merkevare. Han var gull verdt for amerikanerne.

I forbindelse med fjorårets Champions League-finale lanserte klubben slagordet «We are Liverpool – this means more».

I kampanjevideoen spilte Bill Shankly en nøkkelrolle. Skotten tok over som manager i 1959. Da lå klubben i 2. divisjon. Han førte dem ikke bare til topps i engelsk og europeisk (vant UEFA-cupen) fotball. Han lanserte også selve ideen om hva Liverpool Football Club er.

Liverpool leder ligaen med over 20 poeng. Det er ni kamper igjen, men vil sesongen noen gang bli ferdigspilt?

Sosialisme som fotball og liv

Når mange nå snakker om at Jürgen Klopp har gjenskapt magien fra Shanklys dager, så handler det ikke bare om at tyskeren har fått tilbake stoltheten ute på banen. Enheten mellom laget, manageren og fansen på tribunen er også gjenopprettet.

Som Shankly er også Klopp en mann som lufter sine politiske meninger. Han er nok ikke like langt ute på venstresiden som sin skotske forgjenger, men han snakker mye om fellesskap og viktigheten av å ta vare på det.

«Den sosialismen jeg tror på, er at alle jobber for hverandre, og at alle deler godene. Det er slik jeg ser fotballen, det er slik jeg ser livet», sa Shankly.

Det gikk rett hjem i en by som i andre halvdel av forrige århundre ble rødere og rødere også politisk. Mens musikken, The Beatles og byens to suksessrike fotballag var Liverpools solside, ble arbeidsledigheten og fattigdommen som fulgte industrisamfunnets fall, byens skyggeside.

Les også

Liverpool ber staten om hjelp til å betale lønninger. Det får britisk presse til å reagere: – Det er en skam

Les også

Liverpool gjør helomvending og beklager permittering av ansatte

Liverpool-fansen har ventet i 30 år på ligagullet.

Hva ville Shankly gjort?

Hele denne historien kjenner Peter Moore. Tidligere denne sesongen sa han at ledelsen alltid stiller seg selv et spørsmål før de tar viktige avgjørelser.

«Hva ville Shankly gjort? Hva ville Bill sagt i denne situasjonen?»

Fansen spør seg nå om Moore og de andre på toppen glemte å stille kontrollspørsmålet da de sendte 200 av klubbens dårligst betalte ut i uvissheten.

Ingen på tribunen The Kop tror at Shankly ville pekt på permitteringer, samtidig som superstjernene ute på gresset beholder sine millionlønninger.

Ifølge The Athletic har klubben forklart at pengestrømmen stoppet helt opp da pandemien rammet. Arbeidsoppgavene til de 200 permitterte skal ha forsvunnet da alle kamper ble stoppet.

Klubben ville spart opp mot 10 millioner kroner i måneden på grepet.

I røde Liverpool likte de dårlig tanken om at det offentlige skulle stå for 80 prosent av de ansattes lønn. At Liverpool sa de skulle dekke de siste 20 prosentene, hjalp ikke nevneverdig.

Heller ikke det faktum at klubber som Tottenham og Newcastle allerede hadde permittert ansatte.

Sjokk og sinne

For seks uker siden offentliggjorde klubben et overskudd forrige sesong på over en halv milliard kroner. Året før var overskuddet før skatt langt over 1 milliard kroner.

Eierne betalte for 10 år siden rundt 4 milliarder kroner for klubben. I fjor verdsatte Forbes den til godt over 20 milliarder kroner. Den enorme verdistigningen gjorde ikke forståelsen noe større hos lokalbefolkningen.

Supporterne i Spirit of Shankly har sendt et brev til Peter Moore og klubbledelsen og bedt om en forklaring.

– Vi forstår fansens sjokk og sinne, sa lederen i en uttalelse til lokalavisen.

Mandag nevnte Peter Moore nettopp Spirit of Shankly som en av aktørene som hadde fått dem på bedre tanker.

«Vi har landet på at vi gjorde en feil da vi permitterte», skrev Moore. «Vi er virkelig lei oss», la han til.

Denne våren ble uansett ikke som planlagt på Anfield.

Publisert: