Skiforbundet svarer på misbruksanklager: – Lite treffende

Siste dag av rettssaken mellom Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund er unnagjort.

Henrik Kristoffersens rettssak nærmer seg slutten.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

OSLO TINGRETT: Skiforbundets advokat, Per Andreas Bjørgan, fikk ordet for sin prosedyre etter at hans motpart Odd Stemsrud hadde sin prosedyre mandag. Der tok Stemsrud frem sterke ord for å beskrive Skiforbundet.

– Det er bare én grunn til at Skiforbundet er der de er. De har tilranet seg utøvernes markedsrettigheter og melker dem i et monopolsystem, sa Stemsrud – og fortsatte:

– Ledelsen i skiforbundet står til knærne i markedsmisbruk.

Dette måtte Bjørgan svare på i innledningen av sin prosedyre.

– Det ble sagt at vi står til knes i markedsmisbruk. Vi mener at disse karakteristikkene er lite treffende. De er i liten grad knyttet til det faktum vi har fått presentert i denne saken, og i enda mindre grad til eksisterende praksis fra EØS-retten knyttet til idrettsforbunds regelverk, sa Bjørgan.

Skiforbundets advokat Per Andreas Bjørgan holdt sin prosedyre tirsdag.

– Meget problematisk

Skiforbundets advokat la ikke overraskende vekt på hvilken innvirkning forbundet mener et Kristoffersen-medhold vil ha for norsk idrett.

– Oppfatningen med at Kristoffersen må ha det støtteapparatet, prinsipielt er dette problematisk. Da må fellesskapets interesse vike for en bestemt utøvers interesser, sa advokaten.

Bjørgan tok frem at Marcel Hirscher, Kristoffersens største konkurrent, ikke har Red Bull på hjelmen. Likevel har han et voldsomt støtteapparat og støtte med samme drikkeflaskeavtale som Kristoffersen. Bjørgan sa videre at fellesskapet kan måtte lide fordi Kristoffersen ikke klarer å forhandle seg frem til en bedre avtale med Red Bull.

– Det er meget problematisk, avsluttet han den tankerekken.

Kristoffersen sa selv i sin forklaring at dette er fordi Hirscher er østerriker, Red Bull er østerriksk, og at han er en av verdens beste gjennom tidende, hvis ikke den beste.

Tok opp avvisning

Advokaten fortsatte med å spørre seg om ballen kunne begynne å rulle etter et eventuelt Kristoffersen-medhold.

– Hvorfor bare hjelmen? Hva med de andre merkene? Hvis det er så uforholdsmessig at forbundet beholder rettigheten til hjelmen, hvorfor ikke resten av drakten. Det står og faller på akkurat på denne hjelmen. Frigir vi bare hjelmen, så er vi ikke til knærne i markedsmisbruk, sa Bjørgan.

Advokaten tok også opp anførslene om avvisning av saken fordi ikke også Telenor er saksøkt. Forbundet oppstilte et potensielt eksempel hvor Telenor kunne ende opp med å saksøke dem, dersom Kristoffersen vant frem. Dette fordi Telenor har en avtale om hjelmflaten allerede.

I løpet av tirsdagen vil han bruke mye tid på å drøfte EFTA-domstolens rådgivende uttalelse, og forholdet mellom tjeneste- og konkurransereglene i EØS-retten. Sistnevnte regelsett ble vektlagt av Kristoffersens advokat i hans prosedyre mandag.

Rettssaken mellom Henrik Kristoffersen og Norges Skiforbund i Oslo tingrett avsluttes tirsdag. Deretter er det opp til tingrettsdommer Kari Lunde å forfatte en dom.

I tingretten opplyste hun om at hun skulle prøve å ha en dom klar «før påske», men at det ikke var sikkert at det gikk. I så fall, ville den komme «ikke lenge etter» påske.

Publisert: