Kaggestad er lei rolleblanding og interessekonflikter. Nå vil han ha endring i WADA.

– Man kan ikke være kontrollerende organ for et produkt man vil øke markedsverdien på, sier eksperten.

TV 2-ekspert Mads Kaggestad mener at WADA bør styres av andre enn idretten selv.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Som et ledd i idrettens kamp mot doping, mener TV 2-ekspert Mads Kaggestad at Verdens antidopingorganisasjon (WADA)må omstruktureres.

– Jeg mener at WADA burde være helt uavhengig. Halve styret kan ikke være IOC-medlemmer, sier han.

Kontrollen bør gå til noen andre, mener Kaggestad bestemt.

– Myndighetene i landene som er i WADA i dag, og andre land som har anledning til å være med på finansieringen, burde styre et slikt organ. Idretten kan og bør være med på å finansiere dette også, men ikke styre det. Da blir det interessekonflikter, slår han fast.

Mads Kaggestad er misfornøyd med måten dagens WADA er bygget opp på.
Les også

Idrettsforbundet vil ha felles internasjonalt organ for dopingkontroller

– Idretten har ikke nulltoleranse for doping

Kaggestad mener at interessekonflikten mellom WADA og IOCs kommersielle ønsker blir prioritert over ønsket om en dopfri idrettsverden.

– Vi snakker om at idretten har nulltoleranse for doping, men slik er det egentlig ikke, fordi markedsverdien på produktet er viktigere, sier han.

Han hevder også at dagens WADA-sammensetning har skadet antidopingarbeidet.

– Man kan ikke være kontrollerende organ for et produkt man vil øke markedsverdien på. At dette har skjedd har ført til situasjoner der antidopingarbeidet har mistet sin troverdighet, sier han.

Les også

Derfor nekter Norge å sende dopingkontrollører til Tokyo-OL

– Sterke krefter støtter Russland

Utspillet kommer i kjølvannet av at det russiske antidopingbyrået (RUSADA) har suspendert flere idrettsutøvere for brudd på dopingreglementet den siste tiden.

TV 2-eksperten er ikke overbevist om at den hyppige russiske domfellingen er ensbetydende med bedring for situasjonen i Russland.

– Sterke krefter ønsker at Russland skal være tilbake på banen, også som WADA-medlem. IOC har sterk politisk interesse av dette, mener han.

Han vil likevel ikke svartmale situasjonen fullstendig, og tror at de positive dopingtestene kan være et tegn på at russerne begynner å ta saken alvorlig.

– Vi har ennå ikke fått noe svar på om antidopingarbeidet i Russland er kvalitetssikret. Likevel kan det være at Russland er renere enn noen gang, og jeg tror i allefall at temaet er på agendaen mer enn før, sier han.

WADA-sjef Craig Reedie.
Les også

Den norske stillheten har ført til kritikk: – Folk tror kanskje at vi ikke bryr oss

– Bør frigi all informasjon

Anders Solheim er leder i Antidoping Norge. Han mener Russland har en jobb å gjøre etter dopingskandalene som har blitt avslørt de siste årene.

– For at idrettsverdenen skal få tillit til russisk antidopingarbeid, er det viktig at de oppfyller kravene som sto i WADAs opprinnelige «Roadmap to compliance». sier han og kommrt med en klar oppfordring:

– De bør frigi all informasjon og gi full tilgang til Moskva-laboratoriet, slik at vi en gang for alle kan komme til bunns i de alvorlige forholdene som fremkommer i McLaren-rapporten.

Anders Solheim er daglig leder i Antidoping Norge.

Han mener det fremdeles finnes mange ubesvarte spørsmål rundt doping i russisk idrett.

– Vi har ment, og mener fortsatt, at det er viktig at denne informasjonen gjøres kjent, slik at vi får klarhet i hva som har skjedd, sier han.

Publisert: