Russland-beslutningen har satt sinnene i kok. Men anerkjent idrettstopp mener folk har misforstått

Heftig debatt etter WADA-møtet.

Russland nekter å innrømme at president Vladimir Putin og den øverste ledelsen i landet sto bak dopingjukset i 2014. Her klemmer Putin daværende FIFA-president Sepp Blatter i 2014. TIl venstre er IOC-president Thomas Bach.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Torsdag stemte WADA-styret for å oppheve utestengelsen av Russland. Siden har kritikken haglet.

Nå får imidlertid WADA støtte fra litt uventet hold.

IOC-medlem og tidligere WADA-president Dick Pound har vært blant de mest kritiske røstene i Russland-saken. Nå argumenterer han for at det var riktig å slippe Russland inn i varmen igjen.

Peker på «nøkkelen»

For å forstå Pounds argumentasjon, må vi skru tiden tilbake til november 2015. Da besluttet WADA å utestenge Russlands antidopingbyrå RUSADA. Deretter laget WADA en liste med punkter Russland måtte oppfylle for at utestengelsen skulle bli opphevet.

Dick Pound tar WADA i forsvar etter den kontroversielle Russland-beslutningen.

Torsdag slapp Russland likevel inn igjen – selv om de ikke hadde oppfylt to av punktene. Dette har ført til sinne, blant andre fra WADA-visepresident Linda Hofstad Helleland og TV 2-ekspert Mads Kaggestad.

Her er de to aktuelle punktene:

  1. Anerkjenn McLaren-rapporten som sa at det var institusjonalisert doping i Russland.
  2. Gi tilgang til alle dopingprøver og dokumenter som finnes i dopinglaboratoriet i Moskva.

I stedet for punkt 1, godtok WADA at Russland godkjente Schmid-rapporten, som er mildere i ordbruken.

Russland har imidlertid forpliktet seg til å oppfylle punkt 2, men ikke med umiddelbar virkning. I stedet har de fått en frist til 31. desember. Det er nettopp dette Dick Pound har bitt seg merke i.

Pound mener torsdagens beslutning vil gjøre det lettere å følge opp dopingsakene hvor russiske utøvere er involvert.

– Tilgang til laboratoriet er nøkkelen og det har drøyet i snart fire år. Vi har måttet vente på Russlands politietterforskning. Vel, det var unnskyldningen deres, sier Pound til Associated Press.

– Så WADA har sagt «dette må stoppe, vi må sette strek» og det har vi nå med 31. desember-fristen. Jeg synes vi er i en mye bedre posisjon til å følge opp disse sakene nå.

Pound fremhever også at Russland nå må velge: Enten gi WADA tilgang til laboratoriets rådata eller bli utestengt igjen 31. desember. Han mener at nettopp rådataene er nødvendig for å kunne føre dopingsaker mot russere som har jukset.

  • Tom Tvedt avviser at han og Norges idrettsforbund har sviktet de rene utøverne: Les intervjuet her

Redaktør er uenig med Pound

I sosiale medier fikk Pounds uttalelser enkelte eksperter til å heve øyenbrynene.

Duncan Mackay er redaktør for nettstedet insidethegames.biz, som følger internasjonal idrettspolitikk tett. Mackay er ikke overrasket over Pound.

– Dick Pound har jobbet som sportspolitiker i 40 år, så han har bedre kunnskap om hvordan dette fungerer enn alle andre jeg vet om. Han har røtter i det pragmatiske ved internasjonal idrettspolitikk og jeg tror han skjønner at Russland-forhandlingene sto stille, og at man trengte et gjennombrudd. Han skjønner at Russland aldri ville inngå et kompromiss, og at WADA derfor måtte ta det første steget, analyserer Mackay.

Redaktøren er imidlertid usikker på om han kjøper Pounds resonnement. Mackay er spent på hva tilgangen til Moskva-laboratoriet eventuelt vil føre til.

– Jeg lurer på hva WADA forventer å finne i Moskva-laboratoriet etter tre år. Jeg er sikker på at alt som er spesielt inkriminerende vil være ødelagt nå, sier Mackay.

– Russland vil prøve å tilby så lite informasjon som de tror de kan slippe unna med, legger han til.

McLaren: – WADA har mistet all form for pressmiddel

Mens Pound støtter WADA-styrets Russland-valg, er én av de andre store autoritetene på antidopingområdet uenig.

Richard McLaren, som utformet rapporten som avdekket statsstyrt russisk doping under Sotsji-OL, mener WADA har gjort et uklokt valg.

– De har mistet all form for pressmiddel de hadde i Russland-saken. De har forhastet seg frem til en avgjørelse de kan komme til å angre på, sier McLaren til Associated Press.

Richard McLaren er den canadiske jusprofessoren som avdekket statsstyrt doping i Russland.

Dick Pound mener imidlertid at det er WADA-kritikerne som etter hvert vil endre mening om torsdagens beslutning.

Canadieren sender også en bredside til dem som mener WADAs troverdighet har fått uopprettelig skade.

– Det jeg ikke skjønner er hvorfor noen tror at den ene organisasjonen som har stått rakrygget mot Russland, gjennomført to undersøkelser, fått laboratoriets direktør sparket og RUSADA suspendert og tatt imot dritt fra IOC, plutselig gir seg på alle punkter.

– Noen ganger, på det diplomatiske feltet, må man gå forsiktig frem, ikke bare kjøre rett på, sier Pound.

Publisert: