Celtic-Johansen med klar tale: - På tide å ta de siste stegene

Per-Mathias Høgmo bruker alderen på sitt Norge som en forklaring på varierende prestasjoner. Stefan Johansen vil legge vekk fødselsattestene.

VIL TA DET SISTE STEGET: Stefan Johansen på trening i Drammen lørdag.
 • Kjetil Flygind
  Kjetil Flygind
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

DRAMMEN: Norge stilte med det yngste laget i EM-kvaliken som ble avsluttet i fjor høst. Det bruker landslagssjefen når han forklarer og unnskylder varierende prestasjoner. Men er det alene grunnen til at Norge ser sommerens fotball-EM fra sofaen?

— Nei. Det er en faktor, men skal vi til mesterskap så må vi vinne fotballkamper, sier landslagets og Celtics midtbanespiller Stefan Johansen til Aftenposten.

— Dessuten er jeg ikke så j..... ung lenger, heller, fortsetter 25-åringen fra Vardø og gliser.

25 år og 149 dager

Norge hadde en gjennomsnittsalder på 25 år og 149 dager i EM-kvaliken. Yngst av samtlige lag. Fotballstormaktene Tyskland og England fulgte på plassene bak. Åpenbart er det mulig å spille god fotball selv om alderen er godt nede på 20-tallet.

Fotballandslaget trente lørdag formiddag på Marienlyst stadion i Drammen. Per-Mathias Høgmo møtte pressen i forkant av treningen.

Per-Mathias Høgmo har snakket om generasjonsskiftet som har tvunget seg frem på Norges herrelandslag. Der rutinen og erfaringen før var lang og god, måtte det fylles på med yngre krefter som ikke hadde vært med på like mye internasjonalt. Men etter én avsluttet kvalik, som endte med tap i playoff mot Ungarn, tviholder landslagssjefen fortsatt på at et ungt landslag fortsatt vil variere.— Vi vet at resultatene vil svinge. Vi har hatt noen gode perioder, noen litt tyngre. Men det gjenspeiler et veldig ungt lag. Mange spillere er i rivende utvikling og da vil det variere i prestasjonene, sa Høgmo da han møtte pressen på Marienlyst i Drammen der Norge trente lørdag.

Les også

Norges landslagsback om supporterbråket: - Kaos og skremmende

Les også

Lokalavisen støtter Deila: Derfor bør han ikke få sparken i Celtic

Johansen vil ha kassen frem

Tirsdag møter laget Finland på Ullevaal etter at årets første treningskamp endte målløst 0–0 mot Estland i Tallinn torsdag. Da er det 159 dager til Tyskland gjester Oslo til første kamp i VM-kvaliken til Russland-VM i 2018. — Jeg synes vi skal være tøffe nok til å stikke frem brystkassen, tørre å stå frem, selv om vi er unge. Vi spiller på landslaget fordi vi er gode nok. Det var et ungt, norsk lag som slo Kroatia i fjor høst. Vi har spilt lenge sammen nå, og jeg synes vi skal være tøffe nok til å si at nå skal vi ta de siste stegene som kan vippe kamper i vår favør. Det er på tide. Enkelt og greit, sier Johansen.

Og fortsetter:

— Vi fikk en hard læring da vi røk for Ungarn. Da fikk vi også kjenne fullt ut på det presset vi kan få ved å spille for Norge. Hele nasjonen ønsket at vi skulle komme til EM. Forhåpentligvis lærte vi mye av det. Det må vi utnytte nå.

Les også

Suárez scoret og ordnet uavgjort mot Brasil i comebacket

Les også

Høgmo varsler endringer før Finland-kampen

— Hadde godt av det

Etter Finland-matchen gjenstår tre kamper, også kalt "mini-EM" av Høgmo, før alvoret starter igjen. Keeper Rune Almenning Jarstein (31) er en av veteranene på Norge og mener laget bare må suge til seg alle erfaringene man gjør seg når landslaget samles.

— Rutine er alltid viktig. Men lærdom er alltid viktig. Det fikk dette laget mye av i EM-kvalifiseringen. Det handler om å bli litt smartere i kamper hvor vi kanskje leder 1–0. Det er viktig ikke å stresse. Som mot Italia borte da vi tok ledelsen. Slike lærdommer har vi hatt godt av, sier Hertha Berlin-målvakten.

En av dem som kom inn i fjor og fikk kjenne på den internasjonale brutaliteten er Haitam Aleesami (24). Et øyeblikks uoppmerksomhet og man blir straffet nådeløst. Som da han forsøkte å bryste ballen inn til keeper Ørjan Nyland på stillingen 0–1 på Olympiastadion i Roma. I kampen som kunne sendt Norge rett til Frankrike.

— Vi har et ungt lag på papiret hvis vi sammenligner oss med alle andre. Men det handler om å ta ansvar. Det er opp til oss spillere. Det er ikke alderen som avgjør om det blir mesterskap eller ikke, sier venstrebacken.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport:

Les også

 1. Her stopper spillerne opp etter 14 minutters spill for å hylle legenden Cruyff

 2. U21-landslaget tapte mot Nederland

 3. Nå vil RBK gi Midtsjø «supermanndrakten»

Publisert:
 1. Herrelandslaget fotball
 2. Per-Mathias Høgmo
 3. Stefan Johansen

Mest lest akkurat nå

 1. De første sekserne er allerede i boks: – Høy klasse!

 2. Miyako jubler for sekseren – en snau uke før restauranten åpner

 3. Sandnes-kvinne døde – mann i 20-årene siktet for uaktsom kjøring

 4. Webkamera: Det koker i Vågen

 5. Ungdommer hedret Marte (19) og Tor Martin (19) med bilkortesje: – De var så forelska

 6. Dame (49) tiltalt for å ha brukt lim på naboens elbillader