FIFA-topper pågrepet i stor politiaksjon

To visepresidenter i FIFA er blant de pågrepne i en større aksjon mot organisasjonen i Sveits torsdag.

tabcc526.jpg
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

De to er Alfredo Hawit (64) fra Honduras og Juan Ángel Napout (57) fra Paraguay. Førstnevnte er president i CONCACAF, forbundet for nord— og mellomamerikansk fotball, mens Napout er CONMEBOL-president, forbundet i Sør-Amerika.

Begge er visepresidenter i FIFA og en del av eksekutivkomiteen som har hatt reformmøter i Zürich siden onsdag.

– De høytstående FIFA-delegatene er mistenkt for å ha tatt imot penger i forbindelse med salg av tv-rettigheter til fotballturneringer i Latin-Amerika og VM-kvalifiseringskamper, skriver det sveitsiske justisdepartementet i en pressemelding.

Sveitsiske myndigheter har overfor nyhetsbyrået Reuters bekreftet opplysningene om at Hawit og Napout er blant de pågrepne.

Utpressing

New York Times skrev torsdag morgen at mer enn tolv personer tilknyttet FIFA var pågrepet av sveitsisk politi. Organisasjonen bekreftet senere opplysningene.

– FIFA er klar over aksjonen som er initiert av amerikanske myndigheter. FIFA vil fortsatt samarbeide fullt ut med den amerikanske etterforskningen, som er tillatt ifølge sveitsisk lov, og også samarbeide med den sveitsiske etterforskningen, ledet av statsadvokaten, skriver forbundet i en uttalelse til nyhetsbyrået AFP.

Sveitsisk politi slo til mot luksushotellet Baur au Lac i Zürich torsdag morgen.

Ifølge avisens kilder i politiet vil de pågrepne siktes for utpressing, hvitvasking og svindel. De nye pågripelsene rammer i første rekke representanter fra Sør— og Mellom-Amerika, skriver den amerikanske avisen.

Luksus

Noen av pågripelsene skal ha skjedd på det samme luksushotellet hvor det ble gjennomført razzia og flere pågripelser i mai. Sveitsisk politi skal ha tatt seg inn på hotellet Baur au Lac rundt klokken seks. Ifølge en ansatt på hotellet ble gjestene bedt om å forlate hotellet på grunn av «en ekstrem situasjon».

Det er amerikanske myndigheter som leder etterforskningen, men det var sveitsisk politi som gjennomførte aksjonen torsdag morgen.

Verken Sepp Blatter, FIFAs suspenderte president, eller generalsekretær Jérôme Valcke, også han suspendert, var blant de pågrepne.

FIFAs eksekutivkomité er i disse dager i Zürich for å diskutere reformer i den skandalerammede organisasjonen. Aksjonen skjedde timer før dag to av samlingen skulle starte. De 40-50 delegatene var onsdag kveld ute på luksusrestauranten Sonnenberg for en storslått middag.

Dobler antallet

Dersom over et dusin nye personer siktes i den korrupsjonsskandalen, stiger antallet siktede til nesten det dobbelte.

I mai ble 18 personer fra 12 land siktet i den omfattende skandalen som ble rullet opp like før presidentvalget. Sepp Blatter ble gjenvalgt, men måtte få dager senere trekke seg.

Det skal holdes ekstraordinær kongress 26. februar hvor det viktigste punktet på agendaen er å velge ny president. (©NTB)

I en stor artikkelserie har vi tatt for oss FIFA. Dersom du vil sette deg ytterligere inn i den skakkjørte organisasjonen, anbefaler vi disse sakene:

Tidligere NFF-president:— FIFAs etiske komité var meningsløs.

Sveits:Derfor er det idrettspampenes Mekka.

Den oppsiktsvekkende avtalen:Slik fikk Blatter Putin til å endre russiske lover.

Publisert: