– Åpent spørsmål om USA kommer til å delta i OL
To måneder før OL settes deltakelsen i tvil av USAs ambassadør til FN, Nikki Haley.

Denne uken ble det klart at Russland utestenges fra OL på grunn av doping. En annen stormakt, USA, kan bli hjemmeværende på grunn av den spente situasjonen mellom USA og Nord-Korea.
USAs deltakelse er et «åpent spørsmål», sier Nikki Haley, USAs ambassadør til FN. Situasjonen rundt Nord-Korea endrer seg «fra dag til dag», sier Haley til Fox News, ifølge CNN. Det gjør sikkerheten til amerikanske OL-deltakere usikker.
– Vi frykter ingenting, og vi lever livene våre. Dette (OL) er en perfekt måte for utøverne å reise dit og gjøre noe de har jobbet så hardt for. Det vi vil gjøre er å sørge for at vi tar alle mulige forholdsregler for å sikre at de er trygge og at vi vet alt som skjer rundt dem, sier Haley.
– Man er naiv dersom man ikke forbereder seg på at noe kan skje
På spørsmål om det er avgjort om USA kommer til å stille i OL i Sør-Korea, svarer hun:
– Det er et åpent spørsmål. Uansett hva vi snakker om, om det er Jerusalem eller Nord-Korea, så dreier det seg om hvordan vi beskytter amerikanske borgere i området, sier Haley.
Trusselvurdering fra PST
I Norge har flere utøvere stilt spørsmål rundt sikkerheten, blant dem Aksel Lund Svindal og Marit Bjørgen. Olympiatoppen har PST (Politiets sikkerhetstjeneste) med på laget i forbindelse med OL og Paralympics i Sør-Korea.
Lindsey Vonn avslår invitasjon fra Det hvite hus: – Jeg konkurrerer ikke for Donald Trump
– Vi følger myndighetenes offisielle reiseråd, og overlater alle sikkerhetsfaglige vurderinger til PST. Våre forberedelser fortsetter som normalt, og vi gjør de samme sikkerhets- og beredskapsrutinene som vi gjør foran alle OL og Paralympics, uttalte medierådgiver Halvor Lea til Bergens Tidende 31. august.
PST sier at det vil gjøres en trusselvurdering tett opp mot avreise. En representant for PST blir med den norske OL-troppen, men utover det er det arrangøren som har ansvaret for sikkerheten til OL-utøverne.
Også Frankrike i tvil
Sør-Korea sier at OL blir trygt for alle som kommer.
– Den sørkoreanske regjeringen gjør sitt ytterste for å sørge for at OL i Pyeongchang og Paralympics blir trygge arrangementer, har departementets talsmann Noh Kyu-duk uttalt.
Sør-Korea lover trygt OL
– Slik situasjonen er nå, har intet land gitt beskjed om at det ikke ønsker å delta.
Det er imidlertid ikke bare USA som har uttrykt skepsis i forhold til sikkerheten. Frankrike var det første landet som offentlig gikk ut og sa at de vil vurdere å droppe OL.
Som første land vurderer de å droppe OL på grunn av Nord-Koreas atomvåpentrusler
– Hvis konflikten med Nord-Korea blir verre, og vi ikke kan få garantier om at det er trygt å reise til Sør-Korea, så vil OL-utøverne våre forbli i Frankrike. Vi kan ikke utsette utøverne våre for fare, sa Frankrikes idrettsminister Laura Flessel i slutten av september.