Carlsen brøt frustrerende trend: – Han er nok veldig lettet nå

Etter 21 remiser på rad i langsjakk, tok Magnus Carlsen endelig en seier igjen.

Her et bilde fra da Magnus Carlsen forsvarte VM-tittelen sin mot Fabiano Caruana 28. november.
 • Øystein Jorem
  Journalist Adresseavisen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Jorden van Foreest (19) ble lett match for verdensmesteren torsdag.

Nederlands stormester van Foreest lå sist i turneringen med sitt ene poeng foran onsdagens parti, og han var i realiteten uten sjanse med hvite brikker i Wijk aan Zee-turneringen. Det var klasseforskjell mellom tenåringen og den norske verdensmesteren.

Det var relativt jevnt til rundt 23 spilte trekk, men Carlsen snudde del hele stort til egen fordel i løpet av de neste få trekkene.

 • LEST DENNE? Mener Carlsen satte ny rekord: – Den er han ikke stolt av

Etter trekk 30 viste computeren at det var 45 prosents sjanse for at Carlsen ville vinne, og kommentatorene til TV 2 mente at partiet neppe ville gå til 40 trekk. I tillegg til den fine stillingen hadde Carlsen en times overvekt tidsmessig.

– Er nok veldig lettet

I det 34. trekket var det over. Nederlenderen van Foreest ga opp, og Carlsens seier var et faktum.

– Det er åpenbart at jeg har irritert meg over den lange rekken med remis. Det er jeg ikke vant til, og uten at det har vært altfor mange muligheter til seirer heller. Jeg er fornøyd med at den rekken ble brutt, sa Carlsen i et intervju som er lagt ut på Twitter av arrangøren.

For taperen ble det mindre morsomt.

– Det startet bra, og jeg trodde det skulle bli morsomt, men ganske raskt ble det nokså mye mindre morsomt, sa van Foreest.

– Det ble en veldig enkel match for Magnus. Han var for så vidt heldig med at motstanderen ville ha en ordentlig kamp, og det var ikke så veldig lurt av han, sier sjakkekspert Atle Grønn.

Han tror at verdenseneren er en lettet mann, etter at rankingspøkelset er midlertidig jaget vekk.

– Han er nok veldig lettet nå. Det har vært et mareritt som har forfulgt ham i lang tid, og det å endelig få en seier er nok en kjempelettelse for han, sier Grønn.

– Nå får han et lite pusterom, men han har fortsatt ikke slått en sterk spiller på flere måneder, sier sjakkekspert Atle Grønn.

Hviledag i morgen

Med ett poeng og totalt tre av fem mulige poeng hoppet Carlsen opp til 3.-plass på sammenlagtlisten i turneringen, et halvt poeng bak Jan Nepomniasjtsji og Ding Liren.

Nå venter en hviledag. Mamedyarov er Carlsens neste motstander i Wijk aan Zee-turneringen fredag.

– Nå får han et lite pusterom, men han har fortsatt ikke slått en sterk spiller på flere måneder. Dette var ikke en ordentlig match for ham, men han brøt i alle fall den utrolig kjipe rekken med remiser. Om han fortsetter med dem, mister han ledelsen på verdensrankingen, sier Grønn

Onsdagens partier ble for anledningen spilt i Alkmaar, og Magnus Carlsen var under et visst press før partiet startet. Med tap ville han ha mistet førsteplassen på verdensrankingen, og med en ny remis ville ledelsen han hadde ned til Fabiano Caruana blitt knappet ytterligere ned. Nå økte han i stedet ledelsen til 5,2 poeng med 2833,2 mot Caruanas 2828,0.

Kinesiske Ding er nummer tre på verdensrankingen med 2816,7 poeng.

Publisert:
 1. Magnus Carlsen

Mest lest akkurat nå

 1. – Strømprisene kan knekke folks økonomi. Regjeringen kan ikke passivt håpe på at det går over.

 2. Full fyr i bolighus på Sviland

 3. – Jeg reagerer på den nye «skal»-tonen fra regjeringen

 4. Stjal bil og nøkler mens huseier sov

 5. Vårt energisystem er satt på spill

 6. – Sex er breddeidrett hvor penetrasjon ikke er eneste måten å ha sex på