Den norske hockeysjefen er OL-veteran: – Den gang var vi gutter på tur

For sjette gang har Petter Thoresen fått utdelt antrekk med OL-ringer.

Trener Petter Thoresen snakker taktikk med sine spiller under treningen i Gangneung tirsdag. Han mener at spillerne i dag er langt mer profesjonelle en han og hans lagkamerater var da de
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

PYEONGCHANG: Mens den norske hockeytroppen på 25 mann har 12 OL-debutanter som møter Sverige i åpningskampen tidlig torsdag morgen, er sjefen mer OL-vant enn de fleste norske idrettsutøvere.

Han er med i sitt sjette OL. Og ting har forandret seg siden den gang han selv var ute på isen med kølle og puck på 1980- og 90-tallet.

Les også

Nå kommer «supertorsdagen»: Ekspertene spår norsk medaljefest

Den gang ble turen til OL som en ferie å regne.

– Vi var gutter på tur. Vi hadde fri fra jobben i tre uker og fikk lov til å spille ishockey. Vi spilte tre-fire treningskamper, så vi fikk jo forberedt oss. Det var ikke som nå, seriekamp på tirsdag, og så dro vi til OL onsdag.

Tidene har forandret seg

Han innrømmer gjerne at det er noe helt annet å reise med et norsk hockeylag til OL i 2018 enn i hans velmaktsdager som spiller.

– Du kan gjerne si at det var bedre da, men her og nå er det mye mer seriøst. Idretten vår er blitt mye mer profesjonell. Guttene som skal på isen, er jo profesjonelle hockeyspillere. Men det er jo ikke bare vi som har utviklet oss. De andre er jo på et helt annet nivå enn på 80-tallet, sier Thoresen.

Han spilte også på hjemmebane i 1994. Det var sist Norge vant en kamp i et OL. Det var en plasseringskamp mot Østerrike. Akkurat den kampen husker ikke Thoresen selv. Norge har aldri vunnet en kamp i grunnspillet i OL hverken med eller uten dagens sjef på banen.

Les også

Gull-Maren fløy business – må ta regningen selv

Lagets største stjerne er Patrick Thoresen (til høyre). Her sammen med en annen veteran på det norske landslaget, Alexander Bonsaksen, på trening i Gangneung tirsdag ettermiddag.

Torsdag morgen er det Norges storebror i hockeyverden, Sverige, som er motstander i den første kampen i Gangneung som er åsted for ishockey i Pyeongchang-OL.

Thoresen innser at det kommer til å bli en tøff kamp selv om svenskene ikke har muligheten til å ta med seg noen av de 70–80 svenskene som spiller i NHL.

– Svensk ishockey er blant de beste i verden. Det blir helt feil å si at de har et dårlig lag selv om de ikke får bruke de beste. Nivået i svensk hockey er skyhøyt, sier 56-åringen.

Tøff gruppe

Norge har havnet i en knalltøff gruppe med Sverige, Finland og Tyskland. OL-hockeyens grunnspill deler de 12 lagene inn i tre grupper. De tre gruppevinnerne og den beste toeren går direkte til kvartfinale. De resterende lagene spiller playoff om de fire siste plassene i kvartfinalen.

– Vi kan tape de tre første kampene og likevel komme oss til kvartfinalen gjennom playoff.

Les også

Han vil lage mer «Oslove» i Pyeongchang. Så skal OL-mesteren hjem til sin absolutte Nordmarka-favoritt.

Tap mot Sverige og Finland blir blant ekspertene sett på som en selvfølge. Men sjefen har på ingen måte gitt opp til tross for at Norge tapte treningskampen mot Sveits i Seoul sist søndag.

– Jeg tror det er en fordel å møte Sverige allerede i første kampen. Det er svenskene som har alt press, og det vil være skandale hjemme dersom de ikke vinner med mer enn tre-fire mål. Mot Sveits gikk det litt for fort for oss. Vi må tenke kvikkere, og vi må ha høyere presisjon. Mot Sverige blir det viktig å henge med i svingene, sier 56-åringen som har med seg to av sine sønner til Sør-Korea.

Patrick Thoresen er lagets store stjerne.

Kritikken mot uttaket

Patrick Thoresen er selvskreven i den norske troppen. Han er lagets store stjerne og spiller nå sin andre periode i russisk hockey (St. Petersburg). Yngstemann Thoresen, Steffen, spiller i Storhamar og ble også tatt med i troppen. Akkurat det fikk Petter Thoresen kritikk for. Hockeyeksperter i Norge mente at han ikke er god nok.

Sjefen er ikke enig.

– Folk må få si hva de vil. Jeg har som hovedtrener har plikt til å ta ut det laget som jeg har troen på. Og Steffen var altså på det laget. Det var jo tvil, men han gjort det bra, så får vi se hvordan det fungerer her.

Publisert: