Selv fotballstjernens frokost førte til overskrifter. Er det på grunn av hudfargen?

En frokost ble overskrift. En gave til moren ble førstesidestoff. I en het rasismedebatt dras eksemplene på tabloidavisenes behandling av Raheem Sterling opp igjen.

Raheem Sterling mener at han forskjellsbehandles av enkelte britiske medier.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

Onsdag kveld avslutter Manchester City Champions League-gruppespillet mot Hoffenheim.

På det som er et av verdens beste lag, er en ung engelskmann en av nøkkelspillerne: Raheem Sterling. Likevel opplever han ikke å bli satt pris på.

Er det på grunn av hudfargen hans?

Det er det mange som gir uttrykk for etter en episode under helgens Premier League-kamp mot Chelsea.

Episoden har satt i gang en heftig rasismedebatt i England.

Sa klart fra

En Chelsea-supporter er under etterforskning av politiet for det som på TV-bildene så ut til å være grov, rasistisk hets av Sterling i toppoppgjøret på Stamford Bridge.

Overfor Daily Mail beklager han oppførselen. Han sier at han har mistet jobben etter hendelsen, men avviser at tilropene han kom med, var rasistiske. Chelsea har foreløpig utestengt fire supportere etter hendelsen.

Søndag sa Sterling klart fra. På Instagram argumenterte han for at deler av engelsk presse er med på å bygge opp under rasisme med måten de dekker spillere med minoritetsbakgrunn.

Han viste til to artikler i den engelske tabloidavisen Daily Mail for å illustrere forskjellsbehandlingen.

Begge artiklene handlet om et Manchester City-talent som hadde kjøpt hus. Men der boligkjøpet til mørkhudede Anthony Joseph ble fremstilt negativt, var vinklingen på boligkjøpet til hvite Phil Foden positiv.

– Den unge, svarte gutten settes i et dårlig lys. Det nører opp under rasisme, skrev Sterling.

Han har kjent det samme tett på kroppen.

– Ikke ekstravagant

30. juni 2016: Raheem Sterling henges ut på forsiden av The Sun etter å ha kjøpt en fin vask til moren sin.

I en kommentar for The Times tar den anerkjente fotballskribenten Henry Winter et knallhardt oppgjør med behandlingen Sterling har fått i deler av engelsk media.

– Problemet er at enkelte i media, og på tribunene, har et problem med en rik, svart fotballspiller, skriver han.

Han viser til flere eksempler.

Da Sterling kjøpte et nytt hus, var engelske tabloidaviser opptatt av at det fulgte med en garasje med plass til tre biler og en stor hage.

Men Winter påpeker at garasjen raskt ble bygget om til et treningsrom, og at deler av hagen ble omgjort til en fotballbane.

23. april 2018: Daily Mail serverte denne overskriften da Raheem Sterling dro ut for å spise frokost dagen etter at han ikke vant en pris.

Alt for å tyne mest mulig ut av talentet sitt.

– Sterling er ikke ekstravagant. Han er eksepsjonelt profesjonell, fastslår Winter.

Sterling er blitt hengt ut på forsiden av The Sun for å ha kjøpt et hus til sin mor.

I samme avis prydet saker om Sterlings våpentatovering forsiden to dager på rad i sommer.

Og Daily Mail laget en sak på at Sterling dro ut for å spise frokost dagen etter at han ikke vant en pris.

Eksemplene er mange flere.

Twitter har en bruker ved navn Adam Keyworth samlet en rekke skjermbilder av kritiske Sterling-oppslag og -overskrifter i engelske tabloidaviser.

Tirsdag brukte The Sun lederartikkelen på å kritisere de som mener at avisens dekning av Sterling har rasistiske undertoner. Avisen hevder at hudfarge ikke har noe med saken å gjøre.

– Påstandene er latterlige og krenkende, og hele ideen om at våre artikler har ført til rasisme er grunnløs, skriver avisen ifølge The Guardian.

[Thread] a selection of times when our national press have chosen to run stories on Raheem Sterling. 1. The one w … https://t.co/OJnWwCOvOO

Faren ble drept

I juni skrev Sterling en åpenhjertig tekst på nettsiden The Players’ Tribune. Der skrev han om de kritiske oppslagene etter at han kjøpte et hus til sin mor.

– Hele mitt oppdrag var å få en ordentlig kontrakt så moren og søsteren min ikke lenger trengte å stresse. Jeg tror aldri jeg har vært lykkeligere enn dagen jeg kjøpte huset til moren min, skrev Sterling.

29. mai 2018: Raheem Sterling henges ut på forsiden av The Sun for en våpentatovering på leggen. Det hjalp lite at sa at han bare var to år da faren hans ble skutt og drept – og at han aldri vil røre et våpen.

Han fortalte om en oppvekst der faren ble drept i Jamaica da han var to år gammel. Moren dro til England for å forsørge familien. Da han var fem år, kom han etter. Ofte måtte de flytte fordi de ikke hadde råd til å betale husleien i tide.

– Det er et inntrykk i enkelte deler av media at jeg elsker «bling». At jeg elsker diamanter. At jeg elsker å vise meg frem. Jeg skjønner virkelig ikke hvor det kommer fra, skrev Sterling.

– Han er en utrolig person, sa Pep Guardiola om Sterling på en pressekonferanse tirsdag. Manchester City-manageren sa «rasisme finnes overalt» i samfunnet.

Gary Neville og Jamie Carragher er blant dem som har reagert på fremstillingen av Sterling som grådig. De mener mediedekningen har rasistiske undertoner.

Tidligere Daily Mail-redaktør Piers Morgan mener imidlertid at dekningen ikke skiller seg ut fra den Wayne Rooney, David Beckham og andre hvite spillere har fått tidligere.

Flere hendelser

Dette er langt fra første gang rasisme i engelsk fotball er et tema.

For ett år siden åpnet Liverpools og Englands ungdomsspiller Rhian Brewster opp om rasistiske kommentarer fra motspillere.

Og organisasjonen Kick it out meldte nylig at antallet hendelser hvor rasisme eller homofobi er rapportert på engelske baner sist sesong steg for sjette år på rad.

De noterte da 520 slike hendelser. Det var 11 prosent opp fra året før.

John Barnes (i midten) opplevde rasisme som fotballspiller.

Henry Winter mener at mediene må gå i seg selv. Det mener også The Guardians Daniel Taylor.

Han skriver at rasismen i engelsk fotball var verre før, men at det går altfor tregt fremover.

Taylor mener at en viktig årsak er det manglende mangfoldet blant engelske fotballjournalister. Kun to av rundt 100 engelske journalister som dekket fotball-VM i Russland, hadde minoritetsbakgrunn, skriver han.

Tror ikke på fremgang

På 80-tallet fikk Liverpool-spiller John Barnes bananskall kastet etter seg. Han sier han ikke ble overrasket over at Arsenals Pierre-Emerick Aubameyang nylig opplevde det samme i byderbyet mot Tottenham.

– Mørkhudede får usynlige bananskall kastet etter seg hver dag, sier han til BBC.

Stan Collymore skriver i The Guardian at han frykter lite vil endre seg.

– Det gjør aldri det, mener den tidligere landslagsspissen.

Publisert: