RBK avlyser Dubai-tur etter sterke reaksjoner: - Vi tok feil

Rosenborg gjør helomvending og dropper treningsleiren til Dubai etter sterkt press fra omgivelsene.

Daglig leder Tove Moe Dyrhaug, sportslig leder Stig Inge Bjørnebye og organisasjonsleder Trond Alstad på pressekonferansen på Lerkendal tirsdag. Foto: Christine Schefte

 • Øystein Jorem
  Øystein Jorem
  Journalist Adresseavisen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Etter planen skulle spillere og støtteapparat i Rosenborg reise til Dubai 23. januar til neste år. Der skulle de trene og spille privatkamper mot tsjekkiske Slavia Praha, ukrainske Sjakhtar Donetsk og kinesiske Evergrande Guangzhou.

Reaksjonene på treningsleiren har vært svært kraftige. Det første til at Rosenborg tirsdag hasteinnkalte til pressekonferanse på Lerkendal.

Dubai er et omstridt reisemål, særlig på grunn av emiratens forbud mot homofili. Menneskerettighets-organisasjoner har også rettet kritikk mot myndighetene i De forente arabiske emirater for måten de blant annet behandler kvinnelige voldsofre på.

Les også

RBK-styret godkjente omstridt treningsleir til Dubai

Se hele pressekonferansen i opptak her:

På pressekonferansen fortalte sportslig leder Stig Inge Bjørnebye at klubben har ombestemt seg etter hektisk møteaktivitet tirsdag morgen og formiddag.

– Det har vært veldig høy aktivitet og til dels sterke reaksjoner i etterkant. Vi erkjenner at vi har undervurdert de reaksjonene som har kommet opp mot de sportslige vurderingene rundt en slik beslutning.

– Ut ifra de reaksjonene, har vi besluttet å reversere beslutningen. Vi reiser ikke til Dubai på treningsleir, sier Bjørnebye.

Les også

Rosenborg-fansen reagerer sterkt mot klubbens valg: – Dropp treningsleir i Dubai, RBK!

– Har nok fått skylapper

Han forteller at klubben jobber med nye alternativer til treningsleir, og at det vil bli til et sted som ikke er politisk kontroversielt.

– Vi ser at det er politiske kontroverser som dras inn i en slik beslutning. Det blir blant annet nærmest forbundet med at vi støtter det regimet står for. Vi gjorde noen sportslige vurderinger, og vi har kanskje fått litt skylapper når vi jobbet med hvordan vi skal bli bedre. Fotball og politikk hører av og til ikke sammen, men av og til gjør den det, sier Bjørnebye.

Han forteller at Rosenborg ikke vil få et økonomisk tap som følge av avlysningen. Han kan heller ikke fortelle når en ny destinasjon for første del av sesongoppkjøringen er klar.

Les også

Molde dropper Dubai-leir i vinter: – Straks fotballaget skal dit, får dette stor oppmerksomhet

Erkjenner feil

I ettertid av nyheten mandag kveld har flere av klubbens supportere truet med å droppe kjøp av sesongkort.

Tilbakemeldingene fra medlemmer og supportere var viktige i avgjørelsen tirsdag formiddag.

– Noen ganger er det klokt å erkjenne at vi ikke har gjort en grundig nok jobb i forkant med tanke på reaksjonene vi har fått fra medlemmer og supportere. Vi har tatt sportslige hensyn, om at det er den beste treningsleiren for oss, og nå revurderer vi det, sier Tove Moe Dyrhaug til Adresseavisen.

Hun forteller at det var tungtveiende sportslige hensyn som førte til at de valgte Dubai. Avgjørelsen ble gjort for en stund siden, men treningsleiren ble først allment kjent mandag kveld. Da reaksjonene kom, begynte ledelsen å snakke sammen, og etter en natts søvn fortsatte de diskusjonene.

– Vi anerkjenner engasjementet blant supporterne og medlemmene. Det er ikke bare Kjernen, men flere. Noen ganger lytter vi, noen ganger ikke, men denne gangen var det viktig å gjøre det og erkjenne at vi nok tok en feil beslutning, sier Dyrhaug.

Rosenborg har bestemt at det kun er Dyrhaug og Bjørnebye som skal kommentere saken. Trenere, spillere og øvrig støtteapparat skal ikke uttale seg.

I fjor avlyste de svenske mesterne Malmö turen til Dubai etter reaksjoner fra fansen, og i september i år gjorde IFK Göteborg det samme.

RBK-supporterne har vært svært kritiske til Dubai-turen. Talsmann Espen Viken synes Rosenborg-ledelsen har vært modige når de omgjorde avgjørelsen. Foto: Christine Schefte

– Modig og riktig gjort

RBKs supportereklubb, Kjernen, la i går ut et krast innlegg som kritiserte klubbens avgjørelse om reisemål. I dag var talsmann Espen Viken til stede på pressekonferansen.

– Jeg synes det er vanvittig modig og riktig gjort av Rosenborg. Akkurat som det skal være. Jeg vil gi de full honnør, dette er godt håndtert, sier han til Adresseavisen.

Han er fornøyd med at Rosenborg har hørt på reaksjonene som har kommet i etterkant.

– Vi har nok en rolle, og i den grad vi ser ting som er viktig og som man har undervurdert, som Stig Inge og Tove sier nå, så har vi makt. Det tenker jeg er helt riktig. Jeg synes det var veldig voksent, riktig og klokt av Rosenborg å gjøre det de gjorde, sier Viken til Adresseavisen.

Adresseavisens kommentator Kjetil Kroksæter er overrasket over at Rosenborg snudde.

– Jeg ble litt positivt overrasket. Situasjonen som oppsto utfordrer verdiene til klubben, og så ser vi at Rosenborg reagerer på den negative responsen og ombestemmer seg. Da får jeg med en gang litt tro på at det fortsatt er en verdibasert fotballklubb, sier Kroksæter til Adresseavisen etter pressekonferansen.

Publisert:
 1. Eliteserien
 2. Rosenborg BK

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt00000000
1Brann00000000
1FK Haugesund00000000
1Kristiansund00000000
1Lillestrøm00000000
 • Champions League-kvalifisering

Mest lest akkurat nå

 1. Koronasmittet person død ved SUS. 33 nye har fått påvist smitte

 2. Er det bare geria­trisk, avdanka elen­dig­het som reker forbi Stavanger? Mnja, nei...

 3. Gutt falt i snøhule på Gilja

 4. Drømme­forhold i fjellet i helgen: – Denne snøen skulle vi hatt i påsken

 5. Kortene legges på bordet etter årevis med rus­problemer

 6. Soppen vokste ut av huset, og sam­boeren sa stopp. Men det var bare begynnelsen