Piiroja stemples som skattesnyter

<p>Kemneren i Fredrikstad har tatt arrest i Raio Piirojas millioneiendom. Estlenderen skal ha fått lønn i hjemlandet for å unngå norsk beskatning.</p>

FotballTippeligaenUllevål Stadion16.05.2009Vålerenga - FredrikstadRajo Piiroja var redd de hadde ødelagt stemningen i 17. mai togetFoto: Eirik Førde
 • Marius Vik
Publisert: Publisert:
piiroja faksimile
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Raio Piiroja var lenge den store helten i Østfolds fotballhovedstad, men en like høy stjerne har han ikke hos de lokale skattemyndighetene.

Sommeren 2007 fikk Piiroja ny kontrakt med Fredrikstad.

Til tross for at han var blant klubbens største profiler, fikk han ifølge egne ord en lønn på under 600 000 i året. Imidlertid overførte Østfold-laget samtidig en million kroner i året til Piirojas agentselskap i Estland for resultatløse speideroppdrag i Baltikum.

Dagbladet skrev sommeren 2009 om overføringene. Skatt Øst mistenkte overføringene å være fordekt lønn til midtstopperen, og varslet at de ville igangsette egne granskninger.

 • Vi følger Fredrikstad: Siste nytt om klubben her

For tre uker siden kom konklusjonen: I en knusende kjennelse fra Fredrikstad tingrett tas det arrest i Raio Piirojas eiendom i Fredrikstad kommune for 1 004 172 kroner — for manglende innbetalt skatt, samt påfølgende renter. Piiroja må også betale saksomkostninger på 2150 kroner.

Stipend

Kemneren i Fredrikstad skriver i sin arrestordre at Piiroja «tilsynelatende hadde mottatt stipend fra sin tidligere klubb/arbeidsgiver, FC Flora Tallinn. Slike stipend er ikke skattepliktige eller innberetningspliktige i Estland.

Det fremstår som lite sannsynlig at skatteyter skal ha mottatt stipend i en slik størrelsesorden fra sin tidligere klubb/arbeidsgiver», og at «Ved å sammenstille utbetalingene fra FFK Sport AS med kontoutskriftene til Sport & Net Grupp Oü, FC Flora Tallinn og Raio Piiroja, fremgår det at deler av overføringene fra FFK Sport AS går via kontoen til FC Flora Tallinn og havner på kontoen til Raio Piiroja etter kort tid. Det synes overveiende sannsynlig at overføringene er lønn for Raio Piiroja».

Om måten pengene er overført på, er kemneren krystallklar:

«Dette fremstår ikke som en forretningsmessig disposisjon, men et arrangement for å unngå å betale skatt.»

- Ikke gjort noe galt

Det er ikke avsagt noen kjennelse mot Fredrikstad FK, mens Raio Piiroja sier til Aftenposten at han ikke mener at han er skyldig i skatteunndragelse.

— Dette er en sak som jeg ikke har noe med å gjøre, og jeg kjenner heller ikke til denne kjennelsen. Saken har forfulgt meg lenge, men jeg har ikke gjort noe galt - det er en sak mellom FFK, min gamle klubb og agentselskapet mitt, understreker Piiroja.

Statistikksenter Eliteserien:

Etter å ha fått referert deler av kjennelsen over telefon, tok Piiroja kontakt med Aftenposten på ny. I en SMS skriver han som følger:

«Jeg har snakket med min advokat, og han mener at for øyeblikket er det bare skattemyndighetene som har fått presentert sine synspunkt, og at jeg ikke har gjort noe galt. Selvsagt vil vi undersøke den tilgjengelige informasjonen grundigere.»

Estiske Piiroja ble i sommer solgt fra FFK til nederlandske Vitesse. Kjennelsen er tatt ut for å hindre Piiroja i å overføre verdiene sine til utlandet, men en dom vil ventelig ikke foreligge før om ett års tid.

Fakta

Raio Piiroja

Født: 11. juli 1979. Høyde/vekt: 190/80. Posisjon: Midtstopper.

Klubb: Vitesse, 2 kamper/0 mål.

Landslag: Estland, 108 kamper/8 mål.

Tidligere klubber: JK Pärnu (8/1), Lelle SK (22/3), Flora (101/17), Vålerenga (11/4), Fredrikstad (159/14).

Les også

 1. - Skattefrie stipend er utbredt i Estland

 2. Hallén: - Ikke sviktende moral blant ledere

Publisert:
 1. Eliteserien

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt30189359253463
2Molde30186670403060
3Viking30176760471357
4Lillestrøm3014794940949
5Rosenborg30139858421648
 • Champions League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Førstemann til mølla-prinsippet skaper både sinne og tårer for skuffede badegjester

 2. Stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun er koronasmittet

 3. – Veldig overrasket over bivirkningene. Hadde ikke trodd jeg skulle bli så preget

 4. Snille, gode Ole Kallelid

 5. Fridykkere løftet opp 77 dekk fra havbunnen

 6. Derfor er selvtest nå godt nok hvis du har tre vaksinedoser