Island ryster Fotball-Europa: - Lagerbäck fortjener all heder

Viking-kaptein Indridi Sigurdsson hyller Lars Lagerbäck (67) foran Islands møte med Nederland.

Lars Lagerbäck er i ferd med å føre Island til EM. Her sammen med tidligere Brann-spiller Birkir Sævarsson.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

– Resultatene sier det meste. Han har profesjonalisert hele opplegget. Fra å være en grå og trist gjeng til å bli et vinnerlag. Lagerbäck har en tydelig og enkel stil. Han er en pragmatiker og god taktiker. Flink til å lese motstanderen, og god på å få ut det beste av eget lag. Han fortjener all heder, sier Sigurdsson.

Indridi Sigurdsson mener at Lars Lagerbäck fortjener all rosen.

Han er for tiden hjemme på Island, og forventningene er skyhøye i landet med rundt 330.000 innbyggere. Tar Island poeng i Nederland i kveld, vil de ta et kjempesteg mot EM.– Går vi til EM, blir det nok utlyst nasjonal helligdag, og Lagerbäck blir valgt til president om han stiller, har forsvarsspilleren Kári Árnason uttalt til Aftonbladet.

– Det er ikke langt unna, kommenterer Viking-spiller Sigurdsson.

– Jeg synes synd på den treneren som en dag skal erstatte Lagerbäck. De skoene blir virkelig vanskelig å fylle, sier Sigurdsson som spilte under Lagerbäck den første tiden hans på landslaget.

80 millioner kroner står på spill for Norge. Det kan du lese mer om her.

Tidligere Brann-spiller Kristjan Örn Sigurdsson har også en rekke kamper for Island.

– Jeg har kun positive ting å si om den jobben Lagerbäck har gjort. Nå er det slik at Island har den beste stallen de har hatt, men man trenger også en god trener, sier han.

Byks på FIFA-rankingen

Høsten 2011 ble Lars Lagerbäck presentert som ny Island-trener. Olafur Johansson fikk ikke fornyet tillit etter at Island bare tok fire poeng og endte nest sist i EM-kvalifiseringen. Henning Berg var en av kandidatene til jobben, men Island valgte svenske Lagerbäck.

Han hadde ledet Sverige til fem mesterskap i perioden 2000-2009, og var etter det trener for Nigeria under VM i Sør-Afrika.

Lagerbäcks resultater ligner ikke så rent lite på det Egil «Drillo» Olsen fikk til med Norge. Da svensken overtok som trener, var Island rangert som nummer 108 på FIFA-rankingen, mens Norge var på 24. plass.

På den siste FIFA-rankingen som ble offentliggjort i dag er Island nummer 23 og Norge nummer 69...

Ny kontrakt og årets mann

Første mål var å få Island kvalifisert til Brasil-VM i 2014, og Lagerbäck fikk en kjempestart i kvaliken da Norge ble slått 2-0 i Reykjavik. Mens toppseedede Norge bare ble nummer fire i gruppen tok Island seg videre til omspill. Der ble det tap i siste hinder mot Kroatia.

Men VM-kvaliken hadde gjort Lagerbäck mektig populær. Svensken skrev høsten 2013 under på en ny toårsavtale med mål om å føre Island til EM i 2016. Nyttårsaften 2013 ble Lagerbäck kåret til årets mann på Island.

Island kunne vært heldigere med trekningen av EM-kvaliken. De havnet i den tøffe gruppe A sammen med Nederland, Tsjekkia, Tyrkia, Latvia og Kasakhstan. Men hvilken drømmestart Island skulle få. Det startet med 3-0 hjemme mot Tyrkia. Så ble det 3-0 borte mot Latvia. Deretter tok de skalpen til Nederland med 2-0-seier.

Bør Martin Ødegaard starte i kveld? Nei, mener kommentator.

Etter seks av ti kamper står Island med fem seirer og kun ett tap (borte mot Tsjekkia). Dermed topper de gruppe A med 15 poeng, to mer enn Tsjekkia mens Nederland er fem poeng bak. Skulle Island slå Nederland i kveld er de så godt som klar for EM i Frankrike neste sommer. Selv med uavgjort eller tap er sjansene gode.

– Det ville være løgn å si at vi ikke er i en god posisjon. Men det kan endre seg raskt, sier Lagerbäck.

Nederlandsk katastrofe

MÅ VINNE:

Mens Island er i støtet er Nederland i kjempetrøbbel. Stjernegalleriet, som tok bronse under VM i Brasil, har fått en trang start på EM-kvaliken og kvittet seg i juli med Guus Hiddink. Ny mann i sjefsstolen ble ringrevens assistent Danny Blind, faren til Manchester United-spilleren Daley Blind. Første test blir Island i kveld.– Vi må vinne minst tre av våre fire siste kamper. Å skulle se EM-sluttspillet på TV, er utenkelig, sier veteranen Wesley Sneijder.

Bayern München-stjernen Arjen Robben understreker viktigheten av kampene mot Island og Tyrkia denne uken.

– Dette blir en uke som gir håp eller en uke som ender i katastrofe, sier Nederlands nye lagkaptein.

– Robben har sagt at de skal knuse Island. Men jeg tror at vi kan overraske. Presset er på Nederland, mens Island kan ligge tett og «tight», sier Indridi Sigurdsson.

– Vi slo dem 2-0 hjemme og kan fort overraske igjen. Spillerne har stor tro på seg selv, sier Kristjan Örn Sigurdsson.

PS : Viking-spilleren Jón Dadi Bödvarsson er i troppen. Det er også flere andre med fortid i norsk fotball: Hannes Halldórsson, Birkir Sævarsson, Theódór Elmar Bjarnason, Emil Hallfredsson, Birkir Bjarnason, og Vidar Örn Kjartansson.

Publisert: