Hammerseng-Edin: - Mange synes det er krevende å kutte ut toppidretten. De føler seg litt fortapt

Gro Hammerseng-Edin er en del av et pilotprosjekt som skal gjøre toppidrettsutøvere bedre rustet til livet etter karrieren.

Karoline Dyhre Breivang, Gro Hammerseng-Edin og Alexander Lund Hansen er en del av Idrettens Karrieresenters pilotprosjekt.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

– Utøvere må ta ansvar for egen fremtid. Det gjør man ikke ved for eksempel å spille Playstation i stedet for å ta et studium eller en deltidsjobb ved siden av karrieren, sier Svein-Erik Edvartsen.

Etableringen av Idrettens karrieresenter ble svaret da Norske idrettsutøveres Sentralorganisasjon (NISO) kom med sine bekymringer til NFF, med utgangspunkt i at utøvere følte en viss utilpasshet med tanke på hva som ventet etter at karrieren var over.

– NFF syntes dette både var interessant og ikke minst viktig. Vi koblet på ManpowerGroup som er eksperten på karriereveiledning og arbeidsmarkedet, og pilotprosjektperioden fra juni og ut 2016 har vært vellykket. Utøverne har så langt gitt klare tilbakemeldinger på at dette virkelig har vært - og er matnyttig, sier Edvartsen.

LES OGSÅ: Kristin Størmer Steiras nye liv etter toppidretten

På skolebenken på Ullevaal

Han har nettopp vært innom gjengen på Ullevaal, toppidrettsutøvere som nå går en god «skole», et opplegg som er modulbasert. Aktive og tidligere utøvere som håndballspillerne Gro Hammerseng-Edin, Karoline Dyhre Breivang, og fotballspillere som Frode Kippe og Alexander Lund Hansen er blitt en del av Idrettens Karrieresenter. Danser Karianne Stensen Gulliksen er blant kursholderne. Utøverne mener alle at opplegget er midt i blinken. De får hjelp til å stake ut en ny kurs.

– Jeg føler jeg har hatt flaks som får være med på dette pilotprosjektet. Jeg må innrømme at jeg har hørt mange uttrykke at det er krevende å kutte ut toppidretten og starte på noe nytt. De har følt seg litt fortapt. Idretten blir en så stor del av identiteten, og det blir annerledes når man ikke lenger er utøver, sier Larvik-spiller Gro Hammerseng-Edin.

Gro Hammerseng-Edin og Karoline Dyhre Breivang er to som er med på pilotprosjektet. Her fra gullfesten etter OL-triumfen i Beijing, Kina, i 2008.

Hun mener at utøvere som har vært i toppen er vant til å få mange tilbakemeldinger til å mestre det som skjer på banen eller i løypa. Det utenfor er mer usikker grunn.

– Vi har greie på det vi driver med, og plutselig er vi i en situasjon der vi skal starte med noe elt annet. Da har vi ikke lenger den samme selvtilliten.

Les også

FIFAs nye idé provoserer Tjærnås: – Det er rett og slett et ubegripelig elendig forslag

Fremtiden en smule skummel

Den tidligere landslagsspilleren mener at til tross for at hun har tenkt utdannelse underveis, så er neste etappe litt skummel.

– Det er befriende å høre at det finnes noen som sier at overgangen går bra. Jeg har lyst til å sikre meg at den blir så god som mulig. Det kan virke som brutalt å slutte som aktiv når Olympiatoppen, forbund og klubb ikke lenger har noen forpliktelser overfor deg, mener Hammerseng-Edin, som har hatt dette gode nettverket i mange år. Derfor tenker hun det er lurt å ha noen sparringspartnere og samarbeidspartnere.

Les også

1000 russiske utøvere i dopingskandale: Brukte salt og kaffe i urinprøvene

– Derfor er også Idrettens karrieresenter midt i blinken. Det er veldig fint at det tenkes på utfordringene som kommer, fordi toppidrettsutøvere lever et veldig spesielt liv. Det var for øvrig en som nylig sa at «dere blir jo på en måte pensjonister». Jeg tenker at det kommer en fantastisk ny epoke, der jeg skal brenne for noe annet.

Vil fortsette som håndballspiler

Klubbvenninne Karoline Dyhre Breivang planlegger å komme tilbake til håndballen etter jul. Hun ble mamma i oktober.

– Jeg begynner å dra på årene, og må tenke på hva som skal skje etterpå. Dette tilbudet er spennende, sier 36-åringen med 305 landskamper for Norge, to OL-gull, ett VM-gull og fem EM-gull.

Bærumsjenta har bachelor i forretningsjus og andre avdeling jus fra universitetet.

– Nå synes jeg det er mer og mer fokus på at idrettskarrieren tar slutt. Utøvere er blitt flinkere til å tenke på det. Man har lært av dem som har gått på en smell, som ikke har tenkt i de baner.

Breivang sitter i Meldepliktkomiteen og Utøverkomiteen, og har hatt en rekke lederoppgaver i idretten i årenes løp. Hun liker å ta ansvar og håper og tror hun vil være attraktiv på arbeidsmarkedet med den erfaringen hun har fått gjennom idrett og utdannelse.

Les også

Norske idrettsstjerner har angst for fremtiden: - Jeg kunne sitte med tårer i øynene utenfor jobben og skjelve

– NFF ønsker å ta ansvar

Norges Fotballforbund og NISO har fått gode tilbakemeldinger fra deltagerne, som har igjen én modul før de er ferdige.

– Norges Fotballforbund ønsker å fortsette å ta ansvar for at toppidrettsutøverne har noe å «gå til» etter at karrieren er over. Dette handler i stor grad om bevisstgjøring, planlegging og handling underveis i karrieren, i tillegg til støtte og veiledning i det karrieren tar slutt, sier Edvartsen.

– Norges Fotballforbund ønsker å fortsette å ta ansvar for at toppidrettsutøverne har noe å «gå til» etter at karrieren er over, sier Svein-Erik Edvartsen.

Han mener også at utøvere står godt rustet, når de bare får frem kvalitetene sine.

– Det finnes mange potensielle arbeidsgivere for ulike kandidater, og vi er kjent med at flere av organisasjonsleddene innen idretten også har behov for flere av ManpowerGroups ulike tjenester. Karriereprogrammet som nå er utviklet er modulbaserte og karriereplanlegging, bevisstgjøring og fokus på hvordan man skal vinne i jobbmarkedet står helt sentralt. På sikt håper vi at idrettens organisasjonsledd og næringslivet finner det interessant å rekruttere kandidater fra Idrettens Karrieresenter, sier Edvartsen.

Han mener at livet kan bli krevende hvis man ikke har utdanning eller arbeidserfaring.

– Vi ønsker å sørge for at unge utøvere i slutten av tenårene vil stå langt bedre rustet når de er 36-37 år enn hvordan det er i dag. Det handler om å ta ansvar for sin egen fremtid, sier Edvartsen.

Seksjonssjefen, som også er FIFA-dommer i fotball, har et godt råd til de unge i dag:

- Det er viktig at idrettsutøvere ikke lar seg blende av gode inntekter mens karrieren pågår. Det er svært få som kommer til å legge seg opp så mye penger at de slipper å jobbe resten av livet.

Hør Aftenpodden Sport:

Publisert: