Aftenbladet avslører: Viking har brutt idrettens regelverk i Berntsen-saken

BAKGRUNN: Beslutningen om Bjarne Berntsens framtid i Viking ble behandlet i AS-styret. De har verken lov eller anledning til å ta slike avgjørelser.

Avtroppende Viking-trener Bjarne Berntsen skuer ut over SR-Bank Arena samme dag som det ble kjent at han forlater klubben ved årsskiftet.
 • Stig Nilssen
Publisert: Publisert:

STAVANGER: Det har stormet rundt Viking Fotball AS-styreleder Thor Steinar Sandvik etter at det torsdag ble kjent at hovedtrener Bjarne Berntsen er ferdig i klubben etter inneværende sesong.

Sandvik fortalte om et enstemmig vedtak i AS-styret. De ønsket ikke å gi Bjarne Berntsen en avtale utover 2021-sesongen i rollen som sportssjef.

Det ingen har spurt om, er hvorfor det var AS-styrelederen som frontet denne saken og hvorfor det var AS-styret som tok beslutningen?

Det har de nemlig verken anledning eller lov til ifølge regelverket Viking og alle andre norske fotballklubber må forholde seg til.

Aksjonærene fikk mer makt

I Viking er det slik at alle spillere og trenere er ansatt i Viking FK. Det er FK som er arbeidsgiver og det er styret i FK som er Bjarne Berntsens sjef. Driftsselskapet Viking Fotball AS har kjøpt de kommersielle rettighetene og får inntektene i bytte mot at de også tar utgiftene.

Denne samarbeidsavtalen mellom Viking FK og Viking Fotball AS er behørig omtalt, og det er ingen tvil om at aksjonærene bak Viking Fotball AS de siste årene har fått mer makt enn de opprinnelig hadde.

Spesielt etter kaoset som oppsto da aksjonærene satte hardt mot hardt og Viking måtte innkalle til flere ekstraordinære generalforsamlinger i 2016, generalforsamlinger som endte med at to styreledere trakk seg med et par dagers mellomrom.

Les også

Aksjonærmøtet i Viking er over: Ingen løsning i Berntsen-saken

Den gangen krevde aksjonærene å få mer innflytelse for å spytte inn mer penger i en trengende klubb. De fikk det til slutt som de ville. De siste årene har aksjonærenes stemmer fått en tyngre og tyngre stemme også inn mot sportslige spørsmål.

Regelverket er tydelig

At det er AS-styret som nå har bestemt skjebnen til Bjarne Berntsen, markerer imidlertid et skille - et skille hvor Viking har tråkket over grensene for hva som ifølge regelverket er lov.

Avtaleteksten i Norges Idrettsforbund, som Viking og andre klubber må forholde seg til, er nemlig ikke til å ta feil av.

I § 13-4 (2) som omhandler hvordan idrettslagene (Viking FK) skal forvaltes når de har inngått en samarbeidsavtale med et driftsselskap (Viking Fotball AS), står det:

«Ved inngåelse av avtaler og etablering av samarbeid hvor et idrettslag lar andre forvalte hele eller deler av idrettslagets virksomhet, skal idrettslaget: - opprettholde sin posisjon som et selveiende og frittstående idrettslag, - ikke direkte eller indirekte overføre rettigheter eller beslutningsmyndighet over idrettslagets sportslige virksomhet til avtaleparten».

Har ikke lov å forhandle

Viking Fotball AS består av et styre med sju personer, fordelt på fire representanter fra aksjonærene og tre representanter fra FK. I tillegg har Viking FK sitt eget styre hvor Rune Bertelsen er styreleder.

Les også

Rørt Bjarne Berntsen: – Aldri opplevd maken

Selv om det sitter tre FK-medlemmer i AS-styret, og du dermed i praksis kan si at FK har vært med på denne beslutningen, har Viking Fotballl AS ingen anledning til å ta avgjørelser som de nå har gjort rundt ansettelsesforholdet til Bjarne Berntsen.

Styrelederen i Viking Fotball AS, Thor Steinar Sandvik, er den første AS-styrelederen i Viking som har avgjort og frontet en trenersak i klubben - noe de ifølge regelverket ikke har lov til.

Styret i Viking Fotball AS har heller ikke lov å gjennomføre forhandlingene med de påtroppende trenerne Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen. Alle sportslige spørsmål og ansettelsesforhold skal avgjøres i FK-styret hvor trenerne er ansatt. Reglene gir heller ikke rom for å gjøre interne avtaler hvor FK-styret gir fra seg denne fullmakten.

Det har vært vanlig praksis i Viking at styret i FK forhører seg og ber om synspunkter fra AS-styret i trenerspørsmål. Det skjedde for eksempel da Bjarne Berntsen ble ansatt.

Det syndes i kulissene

Det er ingen tvil om at flere norske klubber synder mot denne tydelige NIF-regelen som sier at sportslige avgjørelser og spørsmål rundt trenerkontrakter skal tas av FK. Det har vi sett flere eksempler på de siste årene, i kulissene har dette blitt en praksis som det blir sett gjennom fingrene på. Årsaken er selvfølgelig at «pengene bestemmer».

Intensjonen bak NIFs tydelige regelverk er at det er klubben som skal ha det sportslige ansvaret. Det er i den medlemsstyrte klubben lisensen ligger, og det er klubben som skal verne om interessene tuftet på verdier og kompetanse.

Les også

«Dette går ikke, Viking. Berntsen kan ikke få en slik avskjed»

En fotballklubb er ikke et selskap, men en forening bygget på andre verdier og idealer.

Fram til nå er det FK som til sjuende og sist har tatt lignende beslutninger. Det var daværende FK-leder Kristin Kragseth som uttalte seg da Kjell Jonevret og Ian Burchnall måtte gå i henholsvis og 2016 og 2017.

Trenerforeningen vurderer grep

På samme måte var det FK-leder Christian Rugland som dro til Molde og avsluttet kontrakten med Åge Hareide i 2012. Det var også Ruglands arvtaker, Dag Husebø, som uttalte seg i sportslige spørsmål.

Aftenbladet er kjent med at Norsk Fotballtrenerforening har fulgt prosessen rundt Bjarne Berntsens sorti nøye - og med et svært kritisk blikk. De mener dette tilfellet i all sin tydelighet viser hvorfor ansvaret skal ligge i FK og hvor galt det kan gå når aksjonærene tar styringen.

Foreningen vurderer også om de nå skal løfte denne saken inn for Norges Idrettsforbund og Norges Fotballforbund for å utfordre denne praksisen som er i ferd med å bre seg blant norske klubber.

Dette er styret i Viking Fotball AS:

Styreleder - Thor Steinar Sandvik

Nestleder – Jan Henrik Jelsa

Styremedlem - Merethe Berge Paasche

Styremedlem - Rune Bertelsen (styreleder FK)

Styremedlem - Heidi Skare (FK)

Varamedlem - Erik Sæstad

Varamedlem - Eirik Myhre (FK)

Publisert:
 1. Viking FK
 2. Eliteserien
 3. Fotball

Eliteserien

SVUTMP
3Kristiansund2212372925439
4Rosenborg22115645291638
5Viking2211564240238
6Lillestrøm2210573328535
7Vålerenga2271053630631
 • Champions League-kvalifisering
 • Conference League-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mest lest akkurat nå

 1. Flere unge kan ikke lenger bruke en vanlig datamaskin: – Holder ikke med et kurs

 2. Før var strømprisene lavest i Sør-Norge. Så skjedde det noe

 3. Bendi fra Sandnes skal til Bocuse d'Or: – Når jeg først har sagt at jeg skal gjøre noe, gjør jeg det

 4. Ryfast: Stenges to ganger i døgnet i 10 dager

 5. Marerittkveld for Haaland og Dortmund: Største tap i Champions League

 6. Trond Ola flyttet på hjemme­kontor i Spania. Trenden har bare så­vidt startet, tror eks­pertene