Ole Martin Årst forteller om søsterens vei ut av rusavhengighet: – Jeg er superstolt

– Søsteren min har gått frå å være en stor belastning for hele familien, til å bli den største ressursen av oss alle, sier Ole Martin Årst om storesøsteren Wibecke.

En åpenhjertig Ole Martin Årst forteller om søsteren Wibeckes rusmisbruk og veien tilbake.
 • Lars Eidissen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

I et stort intervju med Pårørendesenteret forteller den mangeårige spisshelten til Tromsø IL om livet som nær pårørende til en person som sliter med rusmisbruk, storesøsteren Wibecke.

– Kampen hennes har gitt livet mitt en slags balanse, for som proff fotballspiller er det lett å bli svært egoistisk og gi seg over til et liv i sus og dus. Det kunne ikke jeg, fordi familiesituasjonen hele tiden var så krevende. Men det betyr ingenting, for jeg har fått en annen rikdom i livet, sier Ole Martin Årst i det sterke intervjuet.

RUSFRI: Wibecke Årst fortalte selv sin historie om kampen ut av rusavhengighet til iTromsø i 2011.

Les hele intervjuet her (ekstern lenke).

Sterke familiebånd

I dag har søsteren vært rusfri i 12 år, og jobber i dag med å hjelpe andre rusmisbrukere mot en bedre hverdag.

– Søsteren min har gått frå å være en stor belastning for hele familien, til å bli den største ressursen av oss alle. Det er utrolig befriende, forteller Årst til nettstedet, som drives av stiftelsen Pårørendesenteret, for mennesker i nær relasjon til personer med rusproblemer.

I intervjuet forteller Årst at han og søsteren har hatt et tett bånd gjennom hele livet, også i de tunge årene, og at tilliten den igjen har blitt bygd opp igjen.

Søsteren begynte å ruse seg i tenårene. Akkurat da Årst som 20-åringen hadde begynt å spille i eliteserien i fotball, la søsteren alle kortene på bordet: Hun var avhengig av stoff og hadde stor narkogjeld.

Ut av rusens lenker

Stilte tøffe krav

I flere år drev søsteren med hjemmemisbruk uten av de nærmeste forstod noe, for hun tok seg av familielivet på vanlig vis, fortelles det i intervjuet.

– I ettertid ser jeg jo at det var ting som skurret. Det er skremmende hvor blind man kan bli når det gjeld de nærmeste. På den andre siden er en rusmisbruker en mester i å lyve, sier Årst.

I intervjuet forteller Ole Martin Årst om oppturer og nedturer i de påfølgende årene - og et familieforhold som ble stadig sterkere, tross utfordringer som også førte til kjefting og krangling dem i mellom.

– Det ligger mye omsorg i å stille tøffe, men overkommelige krav. Dermed begynte i for eksempel å kreve at hun skulle levere urinprøver til rett tid og ikke minst at vi i familien skulle ha tilgang til informasjon om hennes helsetilstand fra fagfolk, sier han.

Les også

Sigurd (17) signerte TIL-kontrakt og tas opp i A-stallen

Styrket samholdet

Den gamle TIL-spilleren forteller at familien har kommet styrket ut gjennom de svært tøffe årene da Wibecke kjempet mot rusavhengigheten.

– Alt vi har vært gjennom har sveiset familien vår enda mer sammen. Vi har snakket mye om de krevende årene nå i ettertid. Med en ballast som vår, er det ikke lenger krevende å være åpne. For sammenlignet med det vi har vært gjennom, blir det meste for bagateller å regner, sier Årst til Pårørendesentralen.

iTromsø har også snakket med Wibecke Årst etter det sterke intervjuet.

– Det er fantastisk hvordan familien har stilt opp for meg. Det har hatt en stor betydning, sier hun til iTromsø.

Publisert:
 1. Ole Martin Årst
 2. Tromsø IL
 3. Tromsø
 4. Rus
 5. Familie

Mest lest akkurat nå

 1. Hun sto på store scener i 25 år, så ble hun plutselig borte. Hva skjedde?

 2. Emmeline (9) og Helene (8) testet pariserhjulet

 3. To tilfeller av omikron påvist i Storbritannia

 4. 10 grunner til at strømprisen vil være skyhøy i mange år

 5. Slik så banen ut på kampdag

 6. Nå kan alt skje i Stavanger!