Tangen har en plan for hvordan Norge kan stoppe dansken som scoret 14 mål mot dem i gruppespillet

Usikkerhet rundt Magnus Abelvik Rød åpner for mer ansvar på bergenseren i finalen.

DUELL: Eivind Tangen t.h. kan ende opp med å måtte håndtere danskenes playmaker, Mikkel Hansen t.v., i søndagens finale. Her fra gruppespillskampen.
 • Joar Offerdal Vatlestad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Fredag slo Norge ut vertsnasjonen Tyskland foran 12.500 tilskuere i Barclaycard Arena i Hamburg. Høyreback Magnus Abelvik Rød, som har storspilt for Norge, måtte ut med skade i sluttminuttene.

Dermed kan det bli mer ansvar på Eivind Tangen når Norge møter Danmark i finalen søndag.

Les også

Gladnyhet for Norge før VM-finalen: Abelvik Rød er spilleklar

– Man vet aldri om man skal spille, så man forbereder seg som om man skal spille hele kampen. Det er vi klare for, men jeg håper Magnus kan komme litt i gang i alle fall, sier Tangen til NTB under lørdagens pressetreff i Herning.

Utenfor ni meter

Rød har selv uttalt at han er mer optimistisk enn han var like etter semifinalen mot Tyskland. Uansett om det er Rød, Tangen eller Harald Reinkind, som kom inn for en skadet Kent Robin Tønnessen, som spiller, så må danskenes venstreback stoppes. Mikkel Hansen ble toppscorer med sine 14 mål da lagene møttes i gruppespillets siste kamp, som endte 30–26 til danskene.

– Mikkel er ikke den som gjør mest individuelt sett. Han skyter og går ikke så mye mann-mann. Det viktige blir at han ikke får gjøre det innenfor ni meter, sier Tangen, og fortsetter:

– Jeg tror ikke det er lurt at vi går altfor høyt på ham, for da blir det mye plass til de andre spillerne.

– Tre kvalitetsspillere

Bergenseren forventer likevel en helt annen kamp enn den Norge leverte i gruppespillet.

– Jeg tror Danmark har selvtillit, for de slo Frankrike med nesten ti mål. Vi var ikke fornøyde med forrige kamp mot Danmark, verken i forsvar eller angrep. De vant fortjent, men vi var ikke i nærheten av nivået vi har vist de siste tre kampene, sier Tangen.

Andreas Gjeitrem, tidligere lagkamerat med Tangen i FyllingenBergen og nå trener i samme klubb, har allerede vært nede og sett kamp to ganger i mesterskapet. Finalen skal han også få med seg.

– Eivind og Harald har ikke vært toneangivende, men de har noen enorme kvaliteter. Det ekstremt å ha tre slike kvalitetsspillere i samme posisjon. Eivind er helt ekstrem på det mentale, og det kan se ut som om han ikke er så engasjert, men likevel hamrer han inn ti mål. Det er helt fascinerende, sier Gjeitrem.

LAGKAMERATER: Eivind Tangen t.v. og Andreas Gjeitrem spilte sammen i FyllingenBergen. Her fra en seier over Bækkelaget i 2014, med Magnus Abelvik Rød helt til høyre.

– Ikke mulig å forstå

Gjeitrem mener Norge må ta ut Hansen i forsvar.

– Han fikk leke sist, og de bør løfte tidlig mot ham for å ødelegge rytmen hans. Klarer de å ta ut farten så tar de ut mye av spillet til Hansen, sier Gjeitrem.

FyllingenBergen-treneren så gruppespillskampen i Danmark, og håper på en helt annen kamp.

– Jeg håper Norge får noen redninger slik at de kan løpe inn noen enkle mål, som de er helt avhengige av. Mot Tyskland tålte de trykket og hadde fokus på arbeidsoppgavene. Det er et ellevilt trykk der nede som ikke er mulig å forstå når man sitter hjemme og ser på. Norge har alt å vinne på søndag.

– Vise seg frem

Mannen som trente Tangen og Gjeitrem i FyllingenBergen, i tillegg til landslagskant Kristian Bjørnsen, sier det bare er én måte å vinne en finale på.

– Det er å vise seg frem. Det er finale og da er det bare å klinke til. Backene må komme frem på både Hansen og Rasmus Lauge, så jeg håper de får litt høyde i forsvaret. Det blir en fantastisk kamp i Danmark, og det er utrolig at vi har tre spillere med fortid i FyllingenBergen i en VM-finale. Det er det ikke mange klubber som har, sier Anders Fältnäs.

Les også

 1. Nest-treneren: – Å produsere Brann-spillere er det høyeste vi kan oppnå

 2. Mener Brann kan få mer ut av «vinterstjernen» Koomson

 3. Thingnes Bø vant sitt femte renn på rad: – Han kommer til å dominere i ti år til om han gidder

 4. Tre sportskjeder får lavest mulig poengsum i forbrukertest

Publisert:
 1. Håndball-VM
 2. Håndball

Mest lest akkurat nå

 1. Elsparke­syklist døde etter ulykke – navnet er frigitt

 2. Elden har også vært på siktedes side i Birgitte-saken

 3. Eierne hjalp familie etter brann før jul, søndag brant deres eget hus

 4. Hunnedalsveien: Kraftig vind kastet buss av veien

 5. Viking signerer islandsk keeper på fireårskontrakt

 6. Takk for hjelpen