Toppsyklist (23) døde av hjerteinfarkt: – Utøvere kan trene på seg hjertesykdom, sier norsk forsker

Norsk forskning viser at idrettsutøvere kan få hjertestans uten å ha en kjent sykdom fra før.

Michael Goolaerts kjørte ut under søndagens Paris-Roubaix og fikk medisinsk behandling kort tid etter. Han ble senere fraktet til sykehus i Lille, der han døde senere søndag kveld.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Forrige helg ble idrettsverden igjen sjokkert av dødsfallet til en ung utøver. Den belgiske sykkelrytteren Michael Goolaerts (23) døde under klassikeren Paris – Roubaix, og den foreløpige obduksjonsrapporten viser at han fikk hjertestans før han krasjet i en jordvoll.

Les også

Sykkelverden i sorg etter tragisk dødsfall

– Kan trene på seg sykdom

I Norge er det blitt forsket intenst på årsaken til dødsfall blant unge idrettsutøvere. En av Europas fremste eksperter på området er Thor Edvardsen, professor i kardiologi ved Universitetet i Oslo.

Han og hans kolleger mener at det er mulig å dø av hjertestans uten at det ligger en kjent sykdom i bunn.

– Fram til for noen år siden trodde vi at det måtte være en bakenforliggende årsak til det. Men vi har funnet så mange pasienter hvor vi ikke kan forklare på noen andre måter enn at de har trent på seg en sykdom. Her er verden delt litt i to, det er mange spesialister som ikke tror på det. Per i dag er det omdiskutert, sier Edvardsen.

Michael Goolaerts døde under Paris-Roubaix.

De har gjennomført grundige undersøkelser med toppidrettsutøvere, blant annet skiløperveteranen Anders Aukland. De har blant annet målt hjertet tredimensjonalt for å se hvordan det ser ut. Resultatene viser at idrettshjerter har større forkammere og har tykkere vegger enn et vanlig hjerte.

Dette er velkjent, men forskergruppen har funnet nye og interessante funn som gjør at man i fremtiden kan skille bedre mellom dem som vil utvikle sykdom og dem som kan trygt trene videre.

Hjertesjekk pålagt i Italia

I Italia er alle idrettsutøvere, både på profesjonelt- og mosjonsnivå, pålagt hjertescreening en gang i året. Det har vært pålagt siden 1982. Ved mistanke om en hjertefeil hos en utøver kan personen bli utestengt fra konkurranse. Ifølge italienske leger har det ført til en reduksjon i antall tilfeller av hjertedødsfall.

Likevel døde Fiorentina-kaptein Davide Astori av hjerteinfarkt tidligere i vår.

Fiorentina-kaptein Davide Astori av hjerteinfarkt i mars. Han ble hedret med ett minutts applaus på Wembley før kampen mellom England og Italia.

I Norge finnes det ikke et system for sjekk av toppidrettsutøvere. Mange forskere mener at en fullstendig screening uansett ikke er en fullstendig forsikring for utøveren. Selv med screening er det nesten umulig å påvise hjerteinfarkt på forhånd, og i mange av de arvelige sykdommene er hjertestans det første symptomet.

– Det som skjer, er at man kan få en falsk trygghet, folk kan dø likevel. Og så kan man urettmessig stoppe en fotballspiller som lever av å spille fotball. Noen kardiologer er overforsiktige og sier at man ikke får lov til å fortsette med idretten sin, selv om det aldri hadde skjedd noe galt med den personen, sier Edvardsen.

I løpet av året er planen at forskerne skal publisere noen av resultatene de har kommet frem til i undersøkelsene sine.

Thor Edvardsen.

– Får større hjerter

Gard Filip Gjerdalen har skrevet doktorgrad om norske idrettsutøveres hjerter. Ved Universitetet i Oslo undersøkte han hjertet til 595 profesjonelle fotballspillere, for å se på hva det er som skiller idrettsutøvere fra vanlige mennesker.

– Idrettsutøverne får litt større hjerter som klarer å pumpe mer blod, og dette er helt normalt. Man tenker kanskje at det å trene er bare sunt. Men det er et faktum at trening sammen med en bakenforliggende sykdom kan være negativt, sier Gjerdalen.

Det viser seg at trening sammen med en eller annen disponerende faktor øker risikoen for å dø en plutselig hjertedød.

Det er utarbeidet en liste på noen titalls sykdommer som man burde utelukke hos aktive idrettsutøvere for å minimere risikoen for hjertedød.

– Dette er sykdommer som ikke vises på kroppen, og som vanlige mennesker kjenner ikke at de har. Vi har flere verktøy hvor vi leter etter de bakenforliggende sykdommene, men disse er langt fra gode nok, sier Gjerdalen

Den foreløpige obduksjonsrapporten etter Goolaerts død sier at han døde av hjertestans, men det vil bli foretatt nærmere undersøkelser for å se om det er mulig å finne ut hva som forårsaket hjerteinfarktet.

Les også

Tidligere Premier League-spiller død

– Det som ligger bak hjertestansen vet man sjelden noe om. Det er ofte ekstremt vanskelig å i ettertid bevise at den avdøde hadde en rytmeforstyrrelse, sier Gjerdalen.

Flere fotballdødsfall

Her i Norge er dødsfallet til svømmeren Aleksander Dale Oen mest kjent når det kommer til hjertestans. I fotballens verden er mange tilfeller av hjertestans kjent. I 2017 døde tre kjente fotballspillere av hjertestans Goran Gogicc, Chieck Tiote og Dionatan Teixeira.

I fjor sommer kollapset Ajax-talentet Abdelhak Nouri under en treningskamp. Undersøkelser i ettertid viste at han hadde hatt uregelmessig hjerterytme. Han overlevde kollapsen, men har fått store og permanente hjerneskader.

– Man får ofte høre om dødsfall i fotball, men det er nok fordi det er så mange som bryr seg om fotball. Sammenlignet med andre idretter får vi fortere vite om det i fotball, sier Gjerdalen.

Svømmeren Aleksander Dale Oen døde av hjerteinfarkt i 2012.

Også i sykkelverden har flere utøvere omkommet etter hjerteproblemer. I 2016 døde nederlandske Gijs Verdick etter et hjerteinfarkt før den siste etappen av Carpathian Couriers Race.

For litt over ett år siden døde Daan Myngheer etter å ha fått et hjerteinfarkt under Criterium International.

Tilbake på sykkelen

Veranda's Willems-Crelans-rytteren Goolaerts kræsjet på den andre av i alt 29 brosteinspartier i det legendariske rittet. En amatørvideo viser at han kjørte rett frem i en sving, og kræsjet inn i en jordvoll, uten noe tegn til å bremse. Da hadde han og de andre rytterne kjørt 109 av i alt 257 kilometer i et av verdens tøffeste sykkelritt.

Les også

Stygg velt ødela for Kristoff i Paris-Roubaix

Det belgiske laget var igjen i aksjon i går, i endagersrittet Brabrantse Pijl i Belgia. Avgjørelsen om å konkurrere ble tatt etter en samtale med familien til Goolaerts og lagkameratene. Laget ledet feltet i et minutts stillheten på startstreken i Leuven, og rytterne kjørte med svart armbånd.

Belgiske Tim Wellens vant rittet, og pekte til himmelen i det han krysset mållinjen.

Publisert: