Viking fikk lisens – starter med fire minuspoeng

Går inn i eliteseriecomebacket med fire poeng minuspoeng på grunn av dårlig økonomi.

STRAFFES: Viking starter med fire minuspoeng og har et av eliteseriens laveste budsjett når de til høsten skal forsøke å overleve i Norges ypperste håndballselskap. Her scorer Per Christian Løberg Værnes i en kamp mot Kolstad forrige sesong.
  • Kristian Oftedal Kvendseth
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

— Først og fremst er vi veldig glade for å ha fått eliteserielisens. Poengtrekket må vi nesten bare ta som en utfordring. Vi må være offensive, sier styreleder Ken Bakke til Aftenbladet.

Les også

14 av 24 eliteserielag har negativ egenkapital

Vikings anstrengte økonomi er kjent for de fleste. De siste tre årene har klubben jobbet for å få kontroll etter at det i 2012 ble kjent at styret periodiserte regnskap og budsjett til håndballsesongen i stedet for kalenderår. I praksis betydde det at klubbens økonomi i flere år så bedre ut enn den i virkeligheten var – og at Viking dermed budsjetterte med penger klubben ikke hadde. Resultatet var en negativ egenkapital på om lag 3 millioner kroner.

Sportslig satsing

I vår rykket klubben opp til eliteserien etter å ha blitt nummer to i førstedivisjon forrige sesong. Men suksessen på banen betyr ikke at Viking tjener mer penger. Tidligere i sommer så ledelsen seg nødt til å be Stavanger kommune om et lån på 2 millioner kroner for å klare de økonomiske utfordringene opprykket krever. Kommunen sa nei.

Nå forbereder Viking seg til eliteseriecomebacket med sparekniv. Klubben har fortsatt en negativ egenkapital på 1,9 millioner og fikk eliteserielisens med minst mulig margin. Aftenbladet har forsøkt å få en kommentar fra trener Gunnar Blombäck om den sportslige situasjonen i klubben, men han er for tiden på ferie og ønsker ikke å uttale seg.

Da vi intervjuet Vikings svenske trener om Vikings eliteserieplan i februar, var han imidlertid klar på at klubben måtte ruste kraftig opp dersom det ble opprykk.

— Om vi lykkes må vi styrke klubben både sportslig og økonomisk. Senioravdelingen trenger bortimot fem millioner for å prestere i eliteserien. Det er en dobling av dagens budsjett på 2,5 millioner.

Det kan han trolig se langt etter.

Nøkternhet

— Vi angriper situasjonen hver dag og er nødt til å være kreative. Jeg skulle ønske vi hadde mer penger, men situasjonen kan vi ikke gjøre så mye med. De siste tre årene har vi levert overskudd, og da er det kanskje litt rart å starte sesongen med fire minuspoeng. Men sånn er reglene til Norges Håndballforbund. Vi får bare gjøre det beste ut av det, sier styreleder Bakke.

Han forteller at Viking de siste årene har levert et årlig overskudd på 500.000 kroner, og at gjelden er under kontroll. For å betjene forpliktelsene sine de neste årene, har Viking budsjettert med eliteseriespill frem til og med 2018. I budsjettet ligger det også inne en kraftig økning på sponsorinntekter. Fra 2.5 millioner kroner i 2015 til 4 millioner kroner i 2018.

Les også

Larvik må starte med tre minuspoeng

— Det er utfordrende tider i hele Norge. Men økonomien er som den er og vi må bare fortsette å gjøre jobben. Vi har ikke noe valg og tar i mot all den hjelpen vi kan få, sier Ken Bakke.

Viking HK åpner eliteserien med hjemmekamp mot Bodø i Stavanger idrettshall 6. september.

PS: Viking er ikke den eneste eliteserieklubben på herresiden som må starte med minuspoeng. Også Elverum får en tøff start på sesongen. De må tåle to poengs trekk. På kvinnesiden starter Larvik med tre minuspoeng.

Publisert:
  1. Håndball

Mest lest akkurat nå

  1. – Julebordsesongen er nå avlyst

  2. Slik ble Rogalands 20 rikeste gode for 15 milliarder

  3. Oslo sendte «tidenes styggeste juletre» til London. Nå tilbyr Egersund østlendingene juletrehjelp

  4. Togene går igjen på Sørlandsbanen – politiet ber fortsatt bilister holde seg unna E18 i Agder

  5. Hvor bor de rikeste i din kommune?

  6. Bensinstasjonssjefen på Ålgård tjente over 15 millioner i fjor