Høgmo: - Redd for å miste jobben? Nei!

Tidenes mulighet endte i fiasko. Men landslagssjef Per-Mathias Høgmo nektet for at han gamblet med laguttaket.

Per-Mathias Høgmo dirigerer under kampen.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Ungarn-Norge 2-1, 3-1 sammenlagt

BUDAPEST (Aftenposten): Det er 54 medlemsland av Det europeiske fotballforbundet. 24 av dem får lov å delta i EM neste år. Norge er ikke ett av dem.

— Det var en veldig, veldig gyllen mulighet, det er det ingen tvil. Selv om vi havnet i ei tøff gruppe med Italia og Kroatia, var vi klar på at EM var målet. Vi er veldig skuffet når vi er så nær. Vi var 17 minutter unna i Italia, vi scorer for lite på hjemmebane, når vi ikke setter de sjansene ble forutsetningene som de ble, sa landslagssjef Per-Mathias Høgmo på pressekonferansen en drøy halvtime etter nederlaget.

Norge var favoritter før de to playoffkampene mot Ungarn. Men det sviktet først med tap på hjemmebane. Og fortsatt med 1-2-tap i Budapest i går kveld.

Norge har nå misset i åtte strake kvaliker. Vi har vært hjemmesittere helt siden EM i 2000. * Har du sett spillerbørsen? Tre spillere får karakter to

tab588ae.jpg

Overraskende laguttakFør kampen overrasket Høgmo med laguttaket.

Ut med Tom Høgli, Jo Inge Berget og Alexander Søderlund.

Inn med Haitam Aleesami, Mohamed Elyounoussi og Martin Ødegaard.

Og kanskje den mest overraskende justeringen: Norge stilte uten ren spiss. Markus Henriksen, som aldri har spilt spiss som senior, ble dyttet flyttet til den fremste posisjonen med Ødegaard bak seg i 10-errollen. Norge startet med to spisser som ikke er spisser.

Det gikk overhodet ikke og Norge måtte justere formasjonen.

— Dette var ingen gambling. Vi satset på spillere som er formspillere, og vi hadde laget en strategi vi trodde på, sa Høgmo i det første intervjuet med TV Norge.

Skal videreutvikle laget

Mohamed Elyounoussi i knestående etter Norges største sjanse er blitt avverget i første omgang.

På den offisielle pressekonferansen senere på kvelden måtte han gjennom kritiske spørsmål.For eksempel om han trodde at han hadde mistet tilliten hos det norske folket.

— Vi har hatt ei god utvikling i laget. Vi spiller gruppefinale i Italia i veldig sterk gruppe. Så får vi ikke uttelling i hjemmekampen. Og så kommer kampen i dag. Vi er selvfølgelig veldig skuffet. Jeg har ingen kommentar ut over det. Vi er klar til å videreutvikle dette laget.

Da han ble ansatt satte Norges Fotballforbundet som at EM-spill i 2016 var et "krav". På spørsmålet om han var rett mann til å lede laget videre svarte han.

— Jeg skjønner det kommer den type spørsmål. Vi har mislykkes i åtte kvaliker, det er svært skuffende. Det var mitt ansvar i denne kvaliken. Men jeg håper både dere og andre ser at vi utvikler et nytt lag som fortsatt er urutinert i spillets faser. Vi har et brennende ønske om å forbedre oss til den neste kvaliken.

- Er du redd for å miste jobben?

— Nei, svarte Høgmo kort.

Han erkjente at Ungarn var bedre enn Norge over to kamper.

Pål André Helland skuffet etter at det hele er over. Norge skal ikke til EM i Frankrike.

— Jeg er fornøyd med kvaliken, men er veldig skuffet over nivået vårt i disse to kampene. Vi plukket offensivt lag i dag. I den første omgangen lyktes vi ikke. Vi skiftet i andre omgang for å skape mer press. Men over to kamper var vi ikke gode nok, erkjente Høgmo.

"Skuffende, surt og frustrerende"

Det var ikke bare landslagssjefen som var nedbrutt etter det 90 minutter lange marerittet i Budapest. En etter en tuslet triste spillere ut av Groupama Arena i går kveld.

— Det er skuffende, surt og frustrerende. Det var en gyllen mulighet, nå er vi langt nede. Det har aldri vært så laver stemning i garderoben tidligere, sa Alexander Søderlund, som selv slet med en vond legg og ga beskjed til Høgmo om det før kampen.

— Det var en sjanse jeg ønsket å få, men jeg tok ikke vare på den. Vi var for mange som ikke turte å ta ansvar, sa Mohamed Elyounoussi, som ble tatt av banen etter 45 minutter.

— De som sitter i garderoben og er skuffet nå er Norges fremtid. Vi har gode spillere som kommer til å ta seg til mesterskap.

Marerittstart for Norge

Det startet fryktelig i Budapest. Etter 13 minutter ledet Ungarn.

Tamás Priskin vant løpsduellen med Vegard Forren, det var ikke press på ballfører, ungareren fikk skyte og plasserte ballen i hjørnet. De var et vakkert mål, det var bra plassert, men det sovende norske forsvarsspillet var under enhver kritikk.

Norge spilte uten spiss. Ungarn byttet spiss fra forrige kamp. Og han scoret.

Det var en marerittstart for Norge, som manglet det meste. Det var ingen rytme, Ungarn spilte med mer pondus. Det ble for veikt og upresist. Det ble for mange brudd imot.

Norge ble nedkjempet. Det var juniorer mot voksne menn.

Gabor Király, Ungarns 39 år gamle keeper, var utvilsomt Ungarns beste spiller i de to playoffkampene.

Og Norge evnet knapt å skape noe som helst. Ungarns forsvar ble ikke utfordret. Etter 25 minutter valgte å Høgmo å gå over fra 4-4-1-1 til 4-5-1.Det er mulig Norge skulle hatt et straffespark da Alesami ble feid over ende etter 27 minutter. Og stolpen hindret Even Hovland fra å scoret rett før pause.

Men i realiteten var Ungarn nærmere 2-0 enn Norge utligning.

Bedre med Helland

Lagoppstillingen til Høgmo var mildt sagt ingen fulltreffer.

Det måtte taes grep ved pause.

Inn med Pål Andre Helland for "Moi" Elyounoussi og inn med Marcus Pedersen for Martin Ødegaard.

Grepet med Helland så tidlig ut til å lykkes. På fem minutter hadde han tre forsøk fra dødball. Alle var godt slått, men mottagerne var ikke våkne nok.

Det ble lite ut av det, ikke før innbytter Marcus Pedersen var alene gjennom etter 75 minutter. Men keeper Gábor Király reddet med en benparade.

Norge måtte ha to mål, men evnet ikke, en satt hele tiden med følelsen av at Ungarn hadde full kontroll på dette.

Og det hadde de.

Åtte minutter var EM-drømmen definitivt over da Markus Henriksen laget selvmål.

Samme mann reduserte til 2-1 tre minutter før slutt. Men det ble et trøstemål. Og det er det ingen som husker når fotballhistorien skal skrives.

Hør Aftenpostens podcast etter at EM-drømmen brast:

Publisert: